IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Да живее целомъдрието: тестваме новата Toyota Prius (ВИДЕО)

Най-прочутият хибрид на планетата най-после е станал и приятен за каране

Да живее целомъдрието: тестваме новата Toyota Prius (ВИДЕО)

Всеки знае, че сексът продава. Но я се опитайте да продадете целомъдрието, бе казал навремето един американски комик по адрес на първата Toyota Prius.



ЯПОНЦИТЕ СЕ ОПИТАХА - и успяха: за 20 години над пет милиона души са подкарали този най-прочут хибрид на планетата.
Големият въпрос е защо. Първите три поколения на Prius без съмнение бяха забележителни инженерни постижения - ако сте студент в Техническия и се впечатлявате от такива неща. Бяха също и модни заявления на будна съвест, избирани от хора като Леонардо ди Каприо.

НО КАТО АВТОМОБИЛИ, за да бъдем честни, тези първи три Priusа бяха катастрофални. Те предлагаха чудната комбинация от висока цена, евтин интериор, допотопно окачване и външен вид, сякаш създаден от дизайнер на протези. И при всеки опит за ускорение издаваха отчаяния звук на крава със зъбобол.
Затова четвъртият Prius, който караме днес, ни се стори истинска революция.

ИСТОРИЯТА НИ Е НАУЧИЛА, че повечето революции не са много приятни за гледане, и тази не е изключение. На някои от екипа ни новият японски дизайн се стори интересен; у други предизвика храносмилателни проблеми. Но поне няма и помен от някогашната скука. Тази кола вече казва: аз съм такава, и ако не ви харесвам, това си е ваш проблем.

Да живее целомъдрието: тестваме новата Toyota Prius (ВИДЕО)


В ЗАДВИЖВАНЕТО НЯМА съществена промяна: все така тромав 1.8-литров бензинов мотор по цикъла на Аткинсън, съчетан с електромотор и никел-металхидридна батерия. В плъг-ин версията на Prius батерията е литиево-йонна, но за нуждите на обикновения хибрид и тази е напълно достатъчна, а цената й е значително по-приятна за портфейла ви.

ЕЛЕМЕНТИТЕ МОЖЕ И ДА СА СЪЩИТЕ, но системата е станала по-рафинирана. Електрическата безстепенна трансмисия работи по-гладко и като цяло това е вече приятен за каране автомобил. Освен ако не искате да карате бързо - Prius има доста прилично ускорение благодарение на електромотора, но все така издава протестен вой. В такива моменти е добре да си спомните, че сте си го купили заради икономията, а не за ускорението.

Да живее целомъдрието: тестваме новата Toyota Prius (ВИДЕО)


НА КНИГА ТАЗИ ИКОНОМИЯ е 3.6 литра на 100 км. В нашия не особено икономичен тестов цикъл, с много потегляния и спирания, Prius даде малко под 5 на сто - един от най-добрите резултати, които сме имали.
Това не е новост, разбира се. Prius и досега бе икономичен, стига да се ползва по предназначение. Разликата е, че сега той успява да е едновременно икономичен и приятен.

ЧЕТВЪРТОТО ПОКОЛЕНИЕ
е построено върху изцяло новата платформа ТNGA - с почти 60 на сто по-устойчива на усукване от досегашната. Отзад допотопната торсионна греда е заменена от модерно многоточково окачване. От багажника батерията е слязла под задната седалка, което снижава центъра на тежестта. Воланът е доста по-бърз и директен, и Prius взема завоите с истински ентусиазъм. А на магистралата комфортът и шумоизолацията са забележителни, стига да карате според ограниченията.

Да живее целомъдрието: тестваме новата Toyota Prius (ВИДЕО)

ВТОРАТА РЕВОЛЮЦИЯ - която вече е по-приятна за окото - е в интериора. Материалите са със светлинни години по-качествени отпреди. Таблото е изцяло променено, и слава богу. Като цяло усещането в Prius вече е една стъпка по-близо до премиум сегмента. С изключение на графиката на 7-инчовия тъчскрийн, която все така си е като от съветска кинофантастика.
Мястото вътре е повече, понеже и самата кола е пораснала на дължина и ширина. Но за наша приятна изненада не е пораснала на цена.

СТАРТОВОТО НИВО на оборудване започва от 53 000 лева и включва почти всичко: асистент за поддържане на лентата, който може да завива вместо вас, камера за паркиране, климатроник, LED светлини, head-up дисплей, отопление на седалките и - като всяка друга Toyota в България - хотспот за безжичен интернет.

Да живее целомъдрието: тестваме новата Toyota Prius (ВИДЕО)

НАЙ-ВИСОКОТО ниво добавя аудио от JBL и панорамен покрив, и пак не надхвърля 59 хилядарки. На фона на драстично поскъпналите в последното десетилетие нормални автомобили, Prius все повече започва да изглежда изгоден. И най-после предлага и други убедителни причини да си го купите освен тази, че и Леонардо ди Каприо го има.

122 к. с. комбинирана мощност
180 км/ч максимална скорост
10.6 секунди 0-100 км/ч
3.6 л/100 км среден разход

 

Тагове: toyota prius prius 2016
0 от 500
  • #41
    1 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    На Приус багажника без свалени седалки и измерен по стандарт, както и другите ги мерят,а не както ВАГона се мъчи да излъже е 505 л.505 л. е ВАГон. И това ли не е вярно? Я сега марш да гледаш багажниците на другите и дай да ги сравняваме!А вътре в купето на Приус знаеш ли колко е широко? Влез и ще разбереш, че има страхотно много място,а мястото на шофьора е по-голямо от на Пасат.Виж и ще разбереш.Това не са тайни данни и ги има навсякъде.Преди да пишеш глупости се информирай малко!
  • #40
    2 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Бате, лека корекция - в D сегмента багажниците са 450 до 550 литра.
  • #39
    2 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    "До това ниво при което приуса има 505 л. багажник, моделите в D-сегмента имат 1600 л."Мухаха, това за някое комби ли става въпрос. В D-сегмент багажниците са около 600-700 литра. При свалени седалки може и до 1600 да стигне, иначе няма как
  • #38
    6 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ами тя и Мазда СХ-5 е дълга 4.7 м и широка 1.84, много повече от Приуса, но е SUV в С-сегмента. Пише го в automobile-catalogue. Някой смятат, че е почти като Мазда 6. Да, но само почти. Като се заинтересуваш, виждаш, че в оснавата и е Мазда 3. Приуса по същия начин е на базата на Корола. Още повече, че е съвсем същата по размери. Особено ширината, до милимитър.
  • #37
    5 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Това всички го знаем. Само отчаяния жълтур-*** продължава да повтаря една и съща лъжа и смята, че ще стане истина. Стяга го язвата от злоба, че поредния Приус е поредното разочарование. Особено ако е чел AutoMotor und Sport, където го сравняват с първия корейски хибрид и се оказа по-добър от Приус. Много се изкефих! Не за корейците, дреме ми. Изкефих се как унижиха японците.
  • #36
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    А бе, овчарче, отвори сайта ***-data.bg и виж размерите на Корола и Приус. Абсолютно индентични, дължина, ширина, колесна база. Очевидно са на една база. Това дори го пишеше като пускаха новата Корола. А Корола я пише седан в С-сегмента, compact car.
  • #35
    5 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    До това ниво при което приуса има 505 л. багажник, моделите в D-сегмента имат 1600 л. Ами жалък си, бе ***! Присучето е с дължина на С-сегмента, широк е колкоро В-сегмента, кельо го слага в D-сегмента...!? Дори и ти не си вярваш, ***!
  • #34
    6 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Такъв е, дървен ***. Слага Приус при Пасат. Да си умреш от смях!
  • #33
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    От Искъро по длибоко и ....Рече и отсече...Ясно е че с дървени философи нема смисъл. *** от всичко разбира
  • #32
    5 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    За теб Приус може и F-сегмента да е, но истината е, че е между Б и С.