IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Къде се тестват Mercedes-ите?

Край Щутгарт има трасе с плашещ вираж, през който тестовите пилоти карат без ръце

Къде се тестват Mercedes-ите?

Преди точно 50 години Mercedes-Benz отваря известното си тестово трасе в близост до централния си завод в Щутгарт. Проектът стартира година по-късно, а до това се стига след близо 3 години обсъждания в ръководството на компанията.

Къде се тестват Mercedes-ите?

Първият сегмент, който бил въведен в експлоатация, бил комплекс от концентрични кръгове, които били покрити с различна настилка - син базалт, бетон, хлъзгав асфалт и големи павета. Всички те били оборудвани с вградени пръскачки, които позволява тестове и на мокра настилка.

Но по това време, точно както днес, Mercedes-Benz имали голямо портфолио от модели – от обикновени седани и комбита до камиони, високопрофодимите машини Unimog, спортни автомобили, автобуси и състезателни коли. Малко след работа работата по първата част от трасето била завършена, станал очевиден фактът, че съоръжението е „все още неподходящо за тестване на голяма част от пътническите и комерсиални машини“. Инженерите искали място, където да могат да провеждат високоскоростни тестове, изпитания за издръжливост, отсечка с неравна настилка за изпробване на окачването, както и тестова писта за леко- и тежкотоварните машини. Именно заради тази нужда, съоръжението било поетапно разширявано, за да отговори на всички тези потребности.

Къде се тестват Mercedes-ите?

Според официалната информация, общата дължина на всички тестови отсечки е 15 460 метра, от които 3018 метра са запазени за високоскоростното трасе, което има и ужасяващо стръмни виражи, на които германците твърдят, че теоретично е възможно вдигането на 200 км/ч, но с уговорката, че човешкото тяло не би могло да издържа на натоварването.

Къде се тестват Mercedes-ите?

Интересното е, че на същият вираж е възможно човек да кара със скорост от 150 км/ч, без да държи волана с ръце. От компанията обясняват, че при тази скорост върху гумите не се упражняват никакви странични сили, така че колата запазва линията си без намеса от страна на шофьора.

Къде се тестват Mercedes-ите?

В последните 50 години тестовото съоръжение е било обновявано постоянно, за да се адаптира към новите условия и новите изисквания на модерните автомобили. Така например, там вече има отсечка, покрита с обезшумена асфалтова настилка, където акустичните инженери на Mercedes могат да измерват шума от движещите се автомобили.

Къде се тестват Mercedes-ите?

Снимки: Mercedes-Benz 

Тагове: mercedes-benz
0 от 500