IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Dodge представи най-бързия масъл-кар на планетата

Challenger SRT Demon ще бие Tesla Model S на ускорение

Dodge представи най-бързия масъл-кар на планетата

Очакваната премиера на най-бързия масъл-кар на планетата е факт. В навечерието на автосалона в Ню Йорк компанията Dodge представи Challenger SRT Demon, който е в състояние да се справи с всяка суперкола на пътя или на пистата.

Dodge представи най-бързия масъл-кар на планетата

От няколко месеца от Dodge „подгряват” феновете на модела, като постепенно разкриваха информация за него. Вече всичко е ясно – това е най-бързият сериен автомобил на планетата на дистанция за драг-рейсинг (402 метра). Challenger Demon преминава отсечката за 9,65 секунди, а ускорението от 0 до 96 км/ч отнема 2,3 секунди, което е по-бързо от Tesla Model S P100D.

Под капака на автомобила е поставен двигател V8 HEMI с компресор. Обемът на мотора е 6,2 литра, а мощността 850 к.с., които са достъпни само, ако в резервоара е поставен бензин с октаново число над 100. Моторът може да работи и с обикновено гориво, но тогава мощността е по-малка.

Сред особеностите на „Демона” е отсъствието на седалки за пътниците – както до шофьора, така и отзад. Те се предлагат като опция. Шофьорът обаче трябва да бъде в добра физическа форрма, защото при ускорение колата генерира натоварване от 1,8 g, което е сравнимо с това на пилотите от Формула 1.

Двигателят на масъл-кара е комбиниран с 8-степенна автоматична скоростна кутия, която е различна от тази на версията Hellcat, развиваща 717 к.с. При новата трансмисия е подменен хидротрансформаторът.

Заради постигане на по-ниско тегло, в Dodge са поставили на Challenger SRT Demon специални стабилизатори, както и 360-милиметрови спирачни дискове. Освен седалките е премахната и аудиосистемата. Все пак тя е налична като опция, същото важи за системата за подгряване и вентилация на седалките, нагряванетд на волана и люка на покрива.

Въпреки бруталната мощност на автомобила, неговите създатели са категорични, че той е много надежден. Затова от Dodge предлагат 3 години гаранция (или 36 000 мили) на колата, и 5 години (60 000 мили) на двигателя. От модела ще бъдат произведени общо 600 бройки – по 300 за САЩ и Канада, като цената засега не се съобщава.

Снимки: Dodge
 

0 от 500