IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Dodge представи най-бързия масъл-кар на планетата

Challenger SRT Demon ще бие Tesla Model S на ускорение

Dodge представи най-бързия масъл-кар на планетата

Очакваната премиера на най-бързия масъл-кар на планетата е факт. В навечерието на автосалона в Ню Йорк компанията Dodge представи Challenger SRT Demon, който е в състояние да се справи с всяка суперкола на пътя или на пистата.

Dodge представи най-бързия масъл-кар на планетата

От няколко месеца от Dodge „подгряват” феновете на модела, като постепенно разкриваха информация за него. Вече всичко е ясно – това е най-бързият сериен автомобил на планетата на дистанция за драг-рейсинг (402 метра). Challenger Demon преминава отсечката за 9,65 секунди, а ускорението от 0 до 96 км/ч отнема 2,3 секунди, което е по-бързо от Tesla Model S P100D.

Под капака на автомобила е поставен двигател V8 HEMI с компресор. Обемът на мотора е 6,2 литра, а мощността 850 к.с., които са достъпни само, ако в резервоара е поставен бензин с октаново число над 100. Моторът може да работи и с обикновено гориво, но тогава мощността е по-малка.

Сред особеностите на „Демона” е отсъствието на седалки за пътниците – както до шофьора, така и отзад. Те се предлагат като опция. Шофьорът обаче трябва да бъде в добра физическа форрма, защото при ускорение колата генерира натоварване от 1,8 g, което е сравнимо с това на пилотите от Формула 1.

Двигателят на масъл-кара е комбиниран с 8-степенна автоматична скоростна кутия, която е различна от тази на версията Hellcat, развиваща 717 к.с. При новата трансмисия е подменен хидротрансформаторът.

Заради постигане на по-ниско тегло, в Dodge са поставили на Challenger SRT Demon специални стабилизатори, както и 360-милиметрови спирачни дискове. Освен седалките е премахната и аудиосистемата. Все пак тя е налична като опция, същото важи за системата за подгряване и вентилация на седалките, нагряванетд на волана и люка на покрива.

Въпреки бруталната мощност на автомобила, неговите създатели са категорични, че той е много надежден. Затова от Dodge предлагат 3 години гаранция (или 36 000 мили) на колата, и 5 години (60 000 мили) на двигателя. От модела ще бъдат произведени общо 600 бройки – по 300 за САЩ и Канада, като цената засега не се съобщава.

Снимки: Dodge
 

0 от 500
  • #11
    8 rate up comment 28 rate down comment
    е46 ( преди 7 години )
    Жалките опити на американците нямат спир.Направо да му махнат и кормилната уредба щото за вървене направо не трябва.Най простата нация на света. ***
  • #10
    11 rate up comment 5 rate down comment
    Alien ( преди 7 години )
    Kakvoto e imeto na MIKE TYSON v sveta na boxa , takova e i imeto na CHALLENGERv sveta na avtomobilite !
  • #9
    10 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Споко.....Следващото поколениена Чарджар и Чалинджър ще ползват платформата на Алфа Джулия.
  • #8
    3 rate up comment 17 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Тия американци няма да се научат, че колите не карат на черта само направо или в овал. В реалния живот трябва и да завиват, и да спират и т.н. Това може и да е бързо на боготворената им 1/4 миля, но на писта със завои бая спортни колици ще го ступат с лекота. Аз даже бих се обзаложил, че новата Alfa Romeo Giulia QV ще го отвее. Да не говорим за "по-смачканите" италианци от Маранело и Сант'Агата. Или AMG GT R, Porsche 911 GT2 ли GT3, Nissan GT-R и кой ли още не.
  • #7
    5 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    А тойотката ти ще се разпадне цялата.
  • #6
    16 rate up comment 4 rate down comment
    Drag Racing ( преди 7 години )
    Единствените близки неща между Теслата и Доджа са ускорението и факта, че са автомобили. Друго си е да нахейтиш всички автомобили в Аутомедията и после да въртиш 5 мин стартера на Голфа, молейки се на бога на Фолквагените...
  • #5
    21 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    как само го закопа смот***ния ваг фен хахахахаха - верно ще му изпопадат вратите на гоуфу ако тоя додж даде малко газ!!!! смешно е защото е истина хахахахаха
  • #4
    1 rate up comment 21 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Щото за американски мъсъл по 800 коня опашката е безкрайна, нали? Не с каци, с бидони :)
  • #3
    38 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Абе тоя мъсъл е фактор навсякъде. Седалките ще си ги поръчаш, като искаш да ги има. Всички опции си ги има, просто са решили да направят екстрена версия за каране по писти явно.Такова ускорение за цената на автомобила никой от конк.урентите не предлага. А тоя "коптор", като мине покрай тебе с гоуфа ти и ти изпадат вратите само от звука на двигателя му. Ченето ти също пада, ама целуваш два пъти фолксВагината и влизаш във форума да хейтваш :D
  • #2
    14 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    И кат са фактор, вие пък сте се засилили да си купувате електрички с 'каси'.