IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Само за ценители: GT класика от Израел

От модела Sabra GT са оцелели едва 38 бройки

Само за ценители: GT класика от Израел

Едва ли Израел е първото място, за което се сещате, когато стане дума за екзотични спортни автомобили. Но през 1961 година, точно в Израел се ражда компанията Sabra, която има амбициите да се бори с Ferrari и Lamborghini. През 1964 се появява и спортният модел Sabra GT.

Само за ценители: GT класика от Израел

Производството продължава до 1968 година, дизайнът на GT се оказва твърде провокативен за някои клиенти, а общо са произведени едва 379 бройки. Съперничеството с италианските марки така и не се материализира, но пък днес оцелелите Sabra GT са интересно колекционерско попадение. Един такъв екземпляр се появи в eBay, при това на изгодна цена – 45 000 долара, а пробегът на колата е едва 1700 км.

Само за ценители: GT класика от Израел

Купето на GT е от фибростъкло и в този случай е в отлично състояние, а колата се продава в Израел. Автомобилът е преминал щателен преглед и е напълно изправен. Стигаме до двигателя и една причините Sabra да няма шанс срещу Ferrari и компания, веднага става ясна. Каросериите на GT са се изработвали в Англия и след това са били транспортирани до Израел. Двигателят също е бил внос – 1,7-литров бензинов мотор, зает от Ford Consul с мощност от едва 61 конски сили. Ремонтирани са оригиналната механична трансмисия с 4 предавки, предните дискови спирачки, а отзад са барабани.

Само за ценители: GT класика от Израел

Смята се, че от производствената серия на Sabra GT са оцелели едва 38 коли, като тази е в най-добро състояние, тъй като е съхранявана в климатизирано помещение в продължение на над 50 години.

Тагове: sabra sabra gt
0 от 500