IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla с рекордни продажби за първото тримесечие

Американците загряха преди излизането на бюджетния Model 3 с 25 000 продадени автомобила

Tesla с рекордни продажби за първото тримесечие

Производителят на луксозни електромобили – Tesla – е записал рекордни доставки и производствени обеми през първото тримесечие на годината, опровергавайки прогнозите на анализаторите, пише Automotive News. Това се случва месеци, преди компанията да стартира производството на предполагаемия си хитов модел – Model 3, който ще бъде качен на конвейера през юли.

Tesla с рекордни продажби за първото тримесечие

За първите три месеца на годината Tesla е доставила малко над 25 000 автомобила, което е и най-добрият резултат в историята на компанията.

Неотдавна три независими анализаторски къщи прогнозираха резултат от 24 200 автомобила за същия период, а подобряването му би трябвало да стимулира увереността на Tesla, че може да спази обещанието си и да продаде 50 000 автомобила в първата половина на годината.

„В момента в Tesla са концентрирали всичките си усилия в стартирането на производството на Model 3, но въпреки това, изненадващо добрите резултати са чудесна новина за тях,“ коментира Бен Кало от анализаторската къща Robert W. Baird & Co. “25 000 продадени автомобила е повече, отколкото очаквахме, а хората очакват Model 3 за постигането на допълнителен растеж.“

Това е първият финансов доклад в ключова за Tesla година, в която главният изпълнителен директор Илон Мъск въвежда ясна диференциация в моделната гама. Компанията добавя Model 3, като първия си масов автомобил с по-ниска цена, докато съществуващите модели ще станат по-луксозни и дори по-скъпи.

Благодарение на инвеститорите, акциите на Tesla скочиха с 30% през тази година, което до голяма степен се дължи на големите очаквания, с които е натоварен Model 3, както и на новината, че китайският интернет гигант Tencent Holdings е придобил 5% дял в Tesla. Китайската корпорация се оценява на 45.4 млрд. долара, което е с едва 870 млн. долара по-малко от пазарната оценка на американския автомобилен концерн Ford Motor. Co., който произвежда милиони автомобили годишно.

Най-младият американски автомобилен производител, който се търгува на борсата, произвежда автомобилите си във Фриймонт, Калифорния, но предстои да докаже, че може да бълва големи обеми от тях.

Целите на Мъск са Tesla да произведе половин милион автомобила през следващата година, което е доста смело предположение, зависещо много от производството на батерии в т.нар. „гигафабрика“ на Tesla в Невада, Тексас.

От Tesla уточняват, че са доставили 13 450 бройки Model S и 11 550 бройки от кросоувъра Model X, докато реалното производство през първите три месеца е достигнало точно 25 418 автомобила.

В момента компанията адаптира поточните си линии, както и ценовата си структура, преди излизането на Model 3 на пазара през юли. Очаква се новият модел да стартира от 35 000 долара. След свалянето от производство на Model S с 60 кВч батерия, което е насрочено за 17 април, най-евтиният модел на Tesla в момента е 75-киловатчасовата версия на модела, която струва 74 500 долара или двойно повече от новия Model 3.

Снимка: Tesla

0 от 500
  • #4
    14 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Радвам се, компания с принос е, за разлика от някои други които купуват авто журналисти...
  • #3
    16 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    В Добрич видях бяла Мodel X, във Варна видях пак Модел X вишнава на цяят. Има хора с пари дето искат нещо по така и по рядко срещано.
  • #2
    7 rate up comment 18 rate down comment
    Xexe ( преди 7 години )
    И какъв шанс имат в Европа като най-големият пазар тук на ел коли е във Франция а там Рено Зои вече вади пробег от 400 км и струва 25 000 евро а във франция големи коли никога не се продават добре!Тесла дори нямат завод в Европа мита такси едно друго.Пазара им е силен в Норвегия колко е населението на Норвегия 5 милиона за къв пазар говорим.В Германия електричките не се тачат много и пазара е мижав!Ае се запознайте малко и тогава плямпайте глупости!Като ГМ ще бъдат докат не почнат да ги спасяват
  • #1
    4 rate up comment 24 rate down comment
    Xexe ( преди 7 години )
    Тия нямат шанс.Разчитат само на американският пазар!Така и ГМ дълги години разчитаха само на американският пазар и ги видяхме до къде стигнаха!Тесла в Европа да не говорим за Азия нямат никакъв шанс!Да не говорим че ГМ продават в класа на автомобилите с ДВГ при тези нишови и с малък пазарен дял електрички тия нямат шанс да са световен фактор!