IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota дава бъдещите си проекти на изкуствен интелект

Целта на японците е да създадат изцяло нови материали и да намалят вредните си емисии с 90%

Toyota дава бъдещите си проекти на изкуствен интелект

Изследователският институт „Toyota” (Toyota Research Institute, TRI) започва пилотен проект, чиято цел е да въведе изкуствения интелект в проектирането на водородни и електрически автомобили, както и да създаде изцяло нови материали за тях.

Стойността на проекта е 35 млн. долара, а партньори по него са някои от най-реномираните американски университети, начело с Масачусетския технологичен институт, както и няколко водещи компании в тези области. .

Toyota влага 35 млн. долара в технологии за електромобили и водородни модели

Основната идея на проекта е не само откриването на нови материали, които ще позволят създаването на по-ефективни източници на захранване за електрическите и водородните автомобили, но и намирането на способи, позволяващи тези материали да са правят доста по-бързо и евтино.

Един от шефовете на TRI – Ерик Кротков, е категоричен, че използването на изкуствен интелект за подобни разработки ще позволи на Toyota да изпълни основната си цел. Тя е през 2050 г. нивата на вредните емисии на автомобилите на марката да бъдат намалени с 90%.

„Учените, които привлякохме за участие в проекта, говорят за него с огромно въодушевление. Ние също сме щастливи, че започваме сътрудничество от такъм мащаб, защото подобно нещо досега не е правено, а в миналото такива проекти са отнемали десетилетия. Вече имаме и първите постижения – в Университета в Станфорд успешно се работи върху създаването на нов тип катализатори”, коментира Кротков.

Към момента гамата „зелени” модели на Toyota съдържа редица хибридни модели, от които са продадени над 10 млн. бройки, а също така и вододорният седан Mirai (на снимката). В края на десетилетието японците ще пуснат и електрически модел, чийто пробег ще надвишава 300 км. В разаботката на автомобили на ток компанията ще използва помощта на Mazda.

Снимки: Toyota
 

0 от 500
  • #3
    3 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    дошояпонците нищо не са измислили на тоя святте само крадат и копиратРАЗБЕРИ го бе , проумей го почети малко история понаучи нещостига пя като някой промит македонец, че там е центъра на цивилизацията
  • #2
    4 rate up comment 5 rate down comment
    112 ( преди 7 години )
    Интересно ми е Мазда с какво точно ще помагат. До сега нямат електромобили, а и възможностите им не са големи.
  • #1
    20 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Нека японците да създават и внедряват, за да могат вурстовете да има от кого да крадат.Ако разчитахме на задръстените и закостенели немци най-голямото технологично постижение все още щеше да се смята тяхната нафтова печка тди и другите им разновидности.Ако немците бяха по-умни сега нямаше да се чудим как и къде да правим станции за зареждане на ток и водород, а щяхме да сме лидери. За съжаление стария континент за пореден път изостава благодарение на тАпите швабета.До кога ще ги следваме тея?