IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota дава бъдещите си проекти на изкуствен интелект

Целта на японците е да създадат изцяло нови материали и да намалят вредните си емисии с 90%

Toyota дава бъдещите си проекти на изкуствен интелект

Изследователският институт „Toyota” (Toyota Research Institute, TRI) започва пилотен проект, чиято цел е да въведе изкуствения интелект в проектирането на водородни и електрически автомобили, както и да създаде изцяло нови материали за тях.

Стойността на проекта е 35 млн. долара, а партньори по него са някои от най-реномираните американски университети, начело с Масачусетския технологичен институт, както и няколко водещи компании в тези области. .

Toyota влага 35 млн. долара в технологии за електромобили и водородни модели

Основната идея на проекта е не само откриването на нови материали, които ще позволят създаването на по-ефективни източници на захранване за електрическите и водородните автомобили, но и намирането на способи, позволяващи тези материали да са правят доста по-бързо и евтино.

Един от шефовете на TRI – Ерик Кротков, е категоричен, че използването на изкуствен интелект за подобни разработки ще позволи на Toyota да изпълни основната си цел. Тя е през 2050 г. нивата на вредните емисии на автомобилите на марката да бъдат намалени с 90%.

„Учените, които привлякохме за участие в проекта, говорят за него с огромно въодушевление. Ние също сме щастливи, че започваме сътрудничество от такъм мащаб, защото подобно нещо досега не е правено, а в миналото такива проекти са отнемали десетилетия. Вече имаме и първите постижения – в Университета в Станфорд успешно се работи върху създаването на нов тип катализатори”, коментира Кротков.

Към момента гамата „зелени” модели на Toyota съдържа редица хибридни модели, от които са продадени над 10 млн. бройки, а също така и вододорният седан Mirai (на снимката). В края на десетилетието японците ще пуснат и електрически модел, чийто пробег ще надвишава 300 км. В разаботката на автомобили на ток компанията ще използва помощта на Mazda.

Снимки: Toyota
 

0 от 500
  • #13
    4 rate up comment 2 rate down comment
    KR ( преди 6 години )
    променят от най-големите замърсители на въздуха и околната среда,чак после на се сочат с пръст четирицилиндровите дизелчета на бедния българин,като пряк виновник.Такива са реалностите,може би след време и тук ще се карат електрички,все повече марки са се захванали с това,съответно и цените ще са по-достъпни,но темпото с което нещата навлизат в България е някъде 20 години назад.След като още в Германия и другите страни не е развито толкова това нещоне го очаквайте скоро при нас за жалост..
  • #12
    5 rate up comment 1 rate down comment
    KR ( преди 6 години )
    Електрически автомобил или хибрид,в последните години нещата много напреднаха в това отношение,а и марки като Лексус и Инфинити имат прекрасни хибридни модели.Но Българската реалност е доста назад,и малко са хората които могат да си го позволят,тези които могат не са много заинтригувани от опазването на околната среда.Нека не се заблуждаваме,като цяло новите автомобили напреднаха доста в отношението с емисиите и покриването на нормите,които стават все по-строги.Първо нещата трябва да започват да
  • #11
    3 rate up comment 0 rate down comment
    KR ( преди 6 години )
    И заедно с екологичният приус,познай? В8 Форд ф150,чиито разход не пада под 15 литра.И като теглиш чертата къде е екологията,този спор съм го водил,и не успяхме да излезнем на глава със свекъра,за него той подпомага екологията с Приуса си и това е.Истински чисти страни в това отношение,са скандинавците,хората карат???? КОЛЕЛО!Имат си и електрически автомобили,и там вече можем да говорим за чист въздух и ниски нива на вредни емисии.Не ме разбирайте погрешно,ако имах възможност бих си взел
  • #10
    3 rate up comment 0 rate down comment
    KR ( преди 6 години )
    На какво точно разчитаме ние в България,че все се споменават японците с техните иновации в алтернативните задвижващи системи.Не можеш да сравняваш нещата изобщо,нито да слагаш България под един знаменател с Германия или изобщо с Европа.За да го направиш трябва да не си излизал никога от страната.Много популистко започна да става това с екологията.Вземи щатите например.Там така им запалиха главите,че се е превърнало като мания това.Имам роднини там и знам какво е.Всяко семейство с приус.
  • #9
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    ВАГи,а теб защо вашите без интелект са те направили се чудя?И защо всекидневно ни показваш, че изкуственият, както и естествен интелект са ти чужди?
  • #8
    2 rate up comment 4 rate down comment
    строшотко ( преди 6 години )
    ми като немогат да праят коли с естествен интелект,ще правят с изкуствен ко ся хохоооооооооооо смешници!
  • #7
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Ще ( преди 6 години )
    В края на десетилетието японците ще пуснат и електрически модел, чийто пробег ще надвишава 300 км. В разаботката на автомобили на ток компанията ще използва помощта на Mazda.Какви японци, кви германци бе хора. И тея щяли да... 2020 година. Хората от години правят коли с пробег 500 км, А ти някога щяли да правят кола със заветните 300 км пробег.Японци германци А Нищо не казахте за лидерите в това състезание - американците.
  • #6
    9 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    като стана въпрос за влакове най-бързия швабски развива максимална скорост 330 км/ч исе(интер сити експрес) производство на сименс т.е. китайски защото от доста години се приместиха в китай понеже ги бяха уличили в корупция,подкупи,черни каси и пари под масата.та заради това напуснаха.имаха далавери и подкипи за милиарди за строеж на аец и т.н.а най-бързия японски влак се движи с 603 км/ч. т.е. 2 пъти по висока скорост.смятайте швабите колко са изостанали.в автомобилите са същата история.
  • #5
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    vagонетке вземи ти най-после проумей, че никой и никога не е казвал, че Япония е център на цивилизацията. по-точно простите немски фенове го говорите това за немците и *** наречена германия. Япония е една от най-технологичните нации в света да не кажа най. вземе прочети малко специализирана литература и стига с тази мантра, че вурстовете са измислили всичко. не случайно напитите шваби сключват договори и съюзи с японците, а не обратно. толкова ли си ***,че не вдяваш защо го правят.
  • #4
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 6 години )
    ВАГи, японците Исаму Акасаки, Хироши Амано и Шужи Накамура взеха нобелова награда за синия диод благодарение на който Алди и Фолцваген сега се кичат с евтини китайки диодчета и претендират за невероятни технологии. Да не говорим откога японците имат високоскоростни влакове и откога немците, че там разликата е към 3 десетилетия. Хех!