IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Проследете еволюцията на VW Golf GTI в последните 40 години (ВИДЕО)

Първият истински хотхеч е извървял доста дълъг път от създаването си през 70-те

Проследете еволюцията на VW Golf GTI в последните 40 години (ВИДЕО)

Преди малко повече от 40 години, група инженери от Volkswagen взели най-новата инжекционна система на Bosch и я монтирали в двигателя на Audi 80. Те натъпкали всичко това под капака на новия тогава Golf и стиснали палци с надеждата проектът им да бъде одобрен на следващото събрание на Управителния съвет на Volkswagen.

Проследете еволюцията на VW Golf GTI в последните 40 години (ВИДЕО)

И така се ражда Volkswagen Golf GTI, който впоследствие се превръща в основател на цял един клас. Технически погледнато, това не е първият хотхеч в света, но е първият такъв автомобил, конструиран и изпълнен както трябва. Голяма част от произведените автомобили от серията са в движение и днес, което е явно доказателство за това, че инженерите на Volkswagen са си свършили работата добре.

В същото време Golf GTI Clubsport S е една от последните разработки на германската компания – далечен роднина на култовия Golf 1 GTI. Този автомобил няма задни седалки, само и само, за да успее да се превърне в най-бързия сериен автомобил с предно предаване на „Нюрбургринг“. Неговият „цивилен“ близнак се казва Clubsport Edition 40, който е доста по-култивиран и става за ежедневно ползване, но въпреки това разполага с 261 к.с. и 350 Нм максимален въртящ момент. Нещо повече, в режим “overboost” турбината помага на двигателя да произведе още по-голяма мощност – 286 к.с., но само в рамките на 10 секунди.

Може ли обаче тази кола да бъде сравнена по някакъв начин с оригинала? И двете машини имат топка на скоростния лост, която наподобява голф топка. Същото важи и за червените акценти, но има ли още? Вижте във видеото по-долу. 



Снимка: largus.fr

0 от 500
  • #7
    12 rate up comment 9 rate down comment
    112 ( преди 7 години )
    40 години скучен дизайн, и като знам че поне още толкова няма да го оправят се радвам че съм избрал друга марка.
  • #6
    18 rate up comment 13 rate down comment
    Това е ( преди 7 години )
    Кралят - VW Golf GTI!!!
  • #5
    16 rate up comment 17 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Така е,Голф не е първия хечбек,но се смята за неофициалния крал в класа по една единствена причина.А тя е,че още от създаването си колата е с предно разположен двигател и предно задвижване на колелетата,с което на практика се произвежда вече 40 г. без основна техническа промяха.Докато Тойота Корола първоначално е с предно разположен мотор,чо със задно предаване,в последствие става с предно.Затова Голфо е царя,другите са подгласници.
  • #4
    21 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Дошкооо пак ли изпълзя беее..ей не действат тия хапчета и това си е.Карай си косачката и не забелязвай.
  • #3
    17 rate up comment 20 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Еволюция?!?!?Ама вие сериозно ли?Еволюция има, когато нещо става по-добро. В случая говорим за регрес!И стига с тази партенка за Гоуфовите класове! Такива в света на колите няма. Има само в *** немски каски.
  • #2
    22 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Пии си успокоителните...
  • #1
    21 rate up comment 26 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Поредния рекламен бълвоч на селската марка. Не прави чест на комедиантите да публикуват такива откровени лъжи. Все пак са взели едни пари и трябва да ги оправдаят по някакъв начин.И как така не е първи, но основава цял един клас. Този калс автомобили май е само в главите на редакторчетата на АудиБилд и на ВАГиналните фенове. Никъде по света няма такъв клас и никой не се интересува от допотопни брички, като Гоуф. Други първи са ги измислили, но пак Гоуф чрез пропаганда го тикат най-отпред...