IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Борсови спекуланти изнудват Tesla

Шест фонда сложиха ръка на огромни количества кобалт, нужен за производството на батерии

Борсови спекуланти изнудват Tesla

Производството на електромобили през тази година, включително планираният пазарен дебют на Tesla Model 3, е поставено под въпрос, отбелязва The Times. Причината са група агресивни хеджингови фондове, които са сложили ръка на един от ключовите материали за производството на батерии.

Борсови спекуланти изнудват Tesla
Кобалтова мина в Демократична република Конго

Шест спекулативни фонда, начело с швейцарския Pala Investments и китайския Shanghai Chaos, са успели тихомълком да изкупят над 6000 тона кобалт. Това се равнява на почти една пета от глобалното производство през миналата година. Те ще държат стоката си, понастоящем оценявана на около 280 милиона долара, докато цената рязко се повиши заради пазарния недостиг.

Кобалтът, който се добива най-вече от няколко големи мини в Демократична република Конго, е важна съставка в производството на батерии. Tesla например се нуждае от солидни количества и за предстоящия Model 3, и за своята "Гигафабрика" за батерии, която създаде в партньорство с Panasonic.

По прогнози на консултанската компания CRI търсенето на кобалт през тази година ще надхвърли предлагането с близо 900 тона. В следващата петилетка се очаква потреблението на метала да расте средно с 20% на година.

Борсови спекуланти изнудват Tesla
Драстичното поскъпване на кобалта ще обърка сметките на Илон Мъск, който разчиташе да свали цената на батериите благодарение на огромните мащаби на производството в "Гигафабриката"

Намесата на фондовете вече се отразява на пазара - цената на кобалта се покачи с 50 на сто от ноември насам и вече е 21 долара за метричен фунт (0.453 кг). "Очертава се все по-голямо търсене", коментира Айвън Глазенберг от Glencore, която контролира около една трета от пазара на кобалт. Всеки долар повишение в цената дава на компанията 55 милиона долара допълнителни приходи.
 

Тагове: tesla glencore
0 от 500