IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Борсови спекуланти изнудват Tesla

Шест фонда сложиха ръка на огромни количества кобалт, нужен за производството на батерии

Борсови спекуланти изнудват Tesla

Производството на електромобили през тази година, включително планираният пазарен дебют на Tesla Model 3, е поставено под въпрос, отбелязва The Times. Причината са група агресивни хеджингови фондове, които са сложили ръка на един от ключовите материали за производството на батерии.

Борсови спекуланти изнудват Tesla
Кобалтова мина в Демократична република Конго

Шест спекулативни фонда, начело с швейцарския Pala Investments и китайския Shanghai Chaos, са успели тихомълком да изкупят над 6000 тона кобалт. Това се равнява на почти една пета от глобалното производство през миналата година. Те ще държат стоката си, понастоящем оценявана на около 280 милиона долара, докато цената рязко се повиши заради пазарния недостиг.

Кобалтът, който се добива най-вече от няколко големи мини в Демократична република Конго, е важна съставка в производството на батерии. Tesla например се нуждае от солидни количества и за предстоящия Model 3, и за своята "Гигафабрика" за батерии, която създаде в партньорство с Panasonic.

По прогнози на консултанската компания CRI търсенето на кобалт през тази година ще надхвърли предлагането с близо 900 тона. В следващата петилетка се очаква потреблението на метала да расте средно с 20% на година.

Борсови спекуланти изнудват Tesla
Драстичното поскъпване на кобалта ще обърка сметките на Илон Мъск, който разчиташе да свали цената на батериите благодарение на огромните мащаби на производството в "Гигафабриката"

Намесата на фондовете вече се отразява на пазара - цената на кобалта се покачи с 50 на сто от ноември насам и вече е 21 долара за метричен фунт (0.453 кг). "Очертава се все по-голямо търсене", коментира Айвън Глазенберг от Glencore, която контролира около една трета от пазара на кобалт. Всеки долар повишение в цената дава на компанията 55 милиона долара допълнителни приходи.
 

Тагове: tesla glencore
0 от 500
  • #13
    8 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Не съм гледал брошура на TESLA, но предполагам, че там има най много снимка на някой лачен работник от гигафабриката който излъсква емблемата с бели ръкавици. Тази снимки от мината я няма.
  • #12
    21 rate up comment 1 rate down comment
    Част от човешката .. ( преди 7 години )
    трагедия е когато НИЩО не произвеждащи *** слагат ръка над световните ресурси и съответно прът в колелото на прогреса!Това са банките, т.нар "хедж фондове" (имащи между впрочем основен принос за кризата през 2008г), знайни и незнайни соро*соиди и т.н.
  • #11
    18 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    много ясно , че корпорациите ще слагат ръка на всеки ресурс, до който могат да се докопатнали трябва да има свръхбогати и роби....само прах в очите са всички тия "технологии"отдавана са измислени такива , които са безплатни и неизчерпаеми, но НИКОГА ням да видят бял свят - защото богатите се нуждаят от зависими роби !
  • #10
    12 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    доста специалисти от чужбина още преди години казаха че ще се вдигнат много цените на металите използвани в батериите. Лития се е вдигнал мисля 6 пъти за 5 години. и изобщо не говорим за кой знае какво голямо производство на ел.коли.
  • #9
    19 rate up comment 12 rate down comment
    Enzo ( преди 7 години )
    Само неграмотна гъба под 30 години, която няма никакво отношение към автомобилите, от сутрин до вечер си мисли за *** и ядене и по цял ден се видиотява с iPhon-а си, внушавайки си, че ползването на готови софтуерни продукти го прави иновативен, модерен и мислещ при положение, че е точно обратното, може да се възхищава на "електрическата измама". Нищо не е променил Мъск, освен материалното си положение... Което, благодарение на тикви като теб, ще става все по-добро, а Светът - все по-мръсен!
  • #8
    20 rate up comment 6 rate down comment
    Пореден Анонимен ( преди 7 години )
    Колкото пъти видя статия за Тесла в БГ медия, толкова пъти се възхищавам на Българският гений, който непрестанно вещае крах на Тесла и електрическото движение. Ненадминатия Български гений, който кара побългарен Немски автомобил на 20 години и смята точност под 1см за "педеращина". Хайде моля ви, чоплете си семките и си разбирайте от всичко на ум. Колкото до проблема с кобалта, това е проблем, които ще афектира прекалено много аспекти от живота на хората и няма да остане нерешен.
  • #7
    15 rate up comment 1 rate down comment
    Третия анонимен ( преди 7 години )
    Много обичам многознайковци като теб. Цената на кобалта (метал, не руда, правиш ли разлика?) е 21.77 долара за либра,или фунт, по котировките от снощи. 6000 тона сигурно е правописна грешка, по-скоро 16 000
  • #6
    22 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Глупендър,Мъск промени автомобилното производство в целия свят,но едва ли ще промени теб.ти сте си караш винаги 20 годишния дизел,сте си миришеш на печка и сте се хвалиш колко евтино ти е да си ходиш до село
  • #5
    15 rate up comment 21 rate down comment
    Aнонимен ( преди 7 години )
    Тия снимки да ги пращат на всеки ползвател и клиент.Е това са екологичните достижения на Мъск.Ниего знаем,ама онези с лакираните нокти баш се правят на разсеяни.Тслътъ се крепи на каторгите дето ровят в земята.Дали има синдикати да ги защитават.Смях. Другата тъпотия е с енергията за зареждане и там е балон,проблем няма само за немислещите. Да се пука балоня и да миряса целия свят,че се занимава с глупости.,
  • #4
    17 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Някой или е преписвал грешно, или статията е фейк. 6000 тона било една пета от глобалното производство. Тук съзират и китайска компания тц тц тц.. Само ще ви кажа, че вносът на кобалт концентрат в първите 7 месеца на 2014 г. възлиза на 102 406 тона, което обаче е спад с 5,9% на годишна база. Тоест 6000 тона първо, че са нищо. Второ, че цената на тон е 2000 долара, което е 2 долара на кило а не 21 долара за 400грама както сте писали.