IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Eто защо ванкеловият двигател е мъртъв

Видео показва как работи моторът без бутала - и защо в момента няма нито един такъв в производство

Ако сте фенове на автомобилите и искате да знаете подробности за това как работи всяка тяхна част, ако поне някога сте били омазани до лактите в масло, ако се възбуждате при споменаването на думата “холендер”, този текст е за вас: как работи ванкеловият двигател.


Eто защо ванкеловият двигател е мъртъв (ВИДЕО)


Ванкеловият двигател не е обикновен двигател. Той е известен още като роторен, защото няма бутала, биели и колянов вал. Той издава страшно як звук и развива страшно високи обороти, което кара хората да полудяват по него. С три думи: тотален култ е. Защо обаче компаниите упорито отказват да го произвеждат в наши дни? На практика ванкеловият двигател вече не фигурира в света на новите автомобили, тъй като стана жертва на екологичните стандарти. А каква история имаха компании като Mazda с него…

Много от вас вероятно отдавна вече знаят как работи добрият стар ванкел, но това фантастично YouTube видео ни запознава не само с конструкцията на мотора и принципа му на работа, но и с фактите, които го правят неефективен и нерентабилен за компаниите.

Ванкеловият двигател има нестандартно оформена горивна камера, което води до неефективно изгаряне на горивната смес и изхвърлянето й през изпускателните портове. Заради ексцентричната форма на единствения хоризонтален цилиндър, изолирането на отделните камери също е доста трудна задача. Още повече, че маслото се инжектира директно в горивната камера, което допълнително влошава разхода на гориво.

Колко зле е положението? Engineering Explained обясняват във видеото си, че Volkswagen Golf GTI със сходни показатели с ванкеловата RX-8 е с цели 55.5% по-икономичен. Разбира се, тук трябва да имаме предвид, че Golf е с предно предаване (по-малко движещи се части и по-малко триене) и е автомобил, концентриран в ефективността, докато Mazda RX-8 е кола за заклети ентусиасти, които не би трябвало да се интересуват толкова от разхода на гориво.

Регулаторните органи по цял свят затягат постоянно изискванията, на които новите автомобили трябва да отговарят, с оглед на по-голямата грижа за околната среда и джоба на собствениците, което обяснява по перфектен начин защо роторният двигател е мъртъв. Не всичко обаче е загубено. Mazda на няколко пъти потвърди, че ще разработи ново поколение ванкелов двигател, който ще се казва SkyActiv-R. Дали обаче бързите промени на политическата обстановка ще позволят това да се случи, и дали ще дочакаме някоя бъдеща RX-9? На тези въпроси нямаме отговор.
  
  

0 от 500
  • #10
    8 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    А какво ме интересува,че германците са изобретили неефективните двигатели с вътрешно горене,като сега японците ги правят по-добре от тях.А на всичкото отгоре само японците произвеждат и продават хай тек автомобили с водородни двигатели,докато германците и феновете им си приказват за двигатели отпреди над 1 век технология.А за ракетите няма и да коментирам,толкова са хубави германските,че даже съветските ги биха.Да не говоря за американските!
  • #9
    14 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    аз имам приятел в щатите с една много стара роторна мазда. на 360 хил. мили е. почти 600хил. километра. нищо не сменя освен масла и филтри
  • #8
    7 rate up comment 4 rate down comment
    нововнос ( преди 7 години )
    Подръжката и разхода на тези мотори са като на марков V8 мотор предполагам. При това положение как да избее човек роторен мотор пред V8? Отделно ресурса на роторния мотор е малък въпреки скъпата подръжка, общо взето след 100,000 км никва надеждност и само $$$ за ремонти. С поддържан V8 може да си навъртиш половин милион км, с роторен не съм чувал да става това.
  • #7
    8 rate up comment 6 rate down comment
    до анонимния ( преди 7 години )
    е много са прости тези корпорации бе. вместо да създават добри продукти и да печелят - те се пънат и всичко правят по трудния начин и печелят малко. добре че си ти да ни светнеш. я кажи нещо и за кем-трейлса и за двухидроген-монооксида с който ни тровят от небето
  • #6
    14 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Никой Ванкел не може да достигне еисиите на ВАгенските дизели. Всичко е лъжа и измама.Корпорациите не желаят да имат *** и лено произведен, евтин двигател с много мощ на ниска цена.Ванкела има огромен потенциал.
  • #5
    19 rate up comment 7 rate down comment
    Облечен фаджия ( преди 7 години )
    Ванкеловият двигател е мъртъв. Ще го замени винкеловият двигател, made in Pernik. :))
  • #4
    16 rate up comment 9 rate down comment
    GG ( преди 7 години )
    Колицата си беше страхотна,и ставаше за конверсия с 3 ротора,скъп кеф де.Както и за разход.Който сядал и покарал..но лек двигател и липса на всякъкви вибрации, 3 движещи се части.:) еко олигофренията застигна и това нещо.А успешно се и турбинираше.Но не е кола за простаци..има си тертип на поддръжка и палене.Жалко.
  • #3
    28 rate up comment 9 rate down comment
    До първия анонимен ( преди 7 години )
    Всички двигатели са измислени от германците,Дошо.И ванкеловият,и дизеловият,и бензиновият! Както и първите ракетни двигатели, извели ракети в космоса. За съжаление със бомби за Лондон.
  • #2
    31 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Както и бензиновият, батка :D
  • #1
    12 rate up comment 26 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    защото и той, ккато и дизеловия, са дело на швабен зи каскен