IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Audi уволни четирима инженери по дизелите

Включително и човека, който обвини шефа на компанията, че знаел от 2012 за Дизелгейт

Audi уволни четирима инженери по дизелите

Четирима инженери от отдела за дизелови двигатели на Audi са били уволнени, съобщава германският вестник Handelsblatt. Сред тях е и бившият шеф на компанията по двигателите Улрих Вайс.

Audi уволни четирима инженери по дизелите
Улрих Вайс

Говорител на Audi потвърди информацията, но отказа да назове останалите трима уволнени. Според вестника единият досега е завеждал отдела за контрол на емисиите в северноамериканското поделение на компанията. Именно от САЩ тръгна прословутият скандал Дизелгейт, изобличил Volkswagen, Audi и останалите марки от концерна, че използват специално устройство за заблуждаване на тестовете за емисии в дизеловите си мотори.

Уволненията са заради "грубо погазване на задълженията им", обясни говорителят на Audi.

Вайс беше в платен отпуск повече от година. Уволнението му идва само няколко дни, след като той настоя през германски трудов съд, че шефът му Руперт Щадлер е знаел за измамния софтуер още през 2012 година. Главният изпълнителен директор на Audi твърди, че е научил за скандала едва след разкриването му в САЩ през 2015. Вътрешното разследване в концерна повярва на Щадлер, прокуратурата също не започна проверка срещу него.

Според информация на Handelsblatt, непотвърдена до момента от никого, именно инженери на Audi са създали първия измамен софтуер в групата и са започнали да го прилагат още през 1999, много преди той да бъде въведен и във VW.

Още по темата: Вижте специалното интервю, което Руперт Щадлер даде за "КОЛЕЛА" през 2015, само дни преди избухването на скандала: 

 

Тагове: audi volkswagen
0 от 500