IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Стачка в унгарския завод на Audi

Работниците искат повишение на заплатите, каквото колегите им в Daimler вече получиха

Стачка в унгарския завод на Audi

Работниците в унгарския завод на Audi в Гьор заплашват със стачка и дори вече са създали стачен комитет, съобщава местният кореспондент на агенция Reuters.

Стачка в унгарския завод на Audi

Служителите във фабриката, в която се сглобяват компактният модел А3 и спортният ТТ,  искат сериозно повишение на заплатите и окачествиха последното предложение на ръководството за постепенно покачване на надниците като "неприемливо". Другата причина за недоволството на синдиката AHFSZ е, че одобрената преди време програма за изплащане на бонуси била отменена.

До момента от германската компания не са коментирали съобщението.

Това е втори подобен случай в унгарската автомобилна индустрия. През декември Daimler се съгласи да увеличи възнагражденията на работниците си в Унгария с по 10% във всяка от следващите две години.

Автомобилният сектор е основен двигател на унгарската икономика, която привлече много производители - от Mercedes до Suzuki - с добрата инфраструктура, ключовото си местоположение и заплатите, които са наполовина по-ниски от тези в Западна Европа.

Недостигът на квалифицирани работници обаче напоследък става все по-остър и тласка заплатите нагоре (следно 6.2% ръст за последната година). Безработицата падна до 4.5% - най-ниското й ниво от над десетилетие.  Премиерът Виктор Орбан се договори наскоро с организациите на работодателите да се увеличи минималната работна заплата с 15% сега и с още 8% догодина. Досега минималният доход бе 332 евро месечно.

 

Тагове: daimler audi
0 от 500
  • #16
    2 rate up comment 2 rate down comment
    v-1 ( преди 7 години )
    Сърбия са по-добре от нас ама друг път, Белград не е цяла сърбия... В другите градове в Сърбия са 15г. назад, като ходих в Димитровград и все едно пътувах назад във времето.
  • #15
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Връзката сэс заплатите на лекарите е , че за лекар се иска ценз и 5 години учене. Заварчек се става за един ден. Както писах заплатите им са от високите за Унгария. Но пак недоволстват. Държавата оценила лекарите на 420 евро. Ауди оценили теникиджиите на 1000 евро и ония пак хленчат. И Ауди ще им вдигне заплатите, не са се изръсили милиарди за този огромен завод. Инвестирали са много часове в обучението на 11500 души персонал. Няма къде да ходят.Няма да строат от нулата нов завод в друга държава
  • #14
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    И каква е връзката със заплатите на лекарите?Лекарите по принцип са с фиксирани заплати от правителството, а работниците в тази частна компания не са. Те искат по-високи заплати спрямо другите в бранша, а не спрямо лекари, учители или който още се сетиш. Осъзнаваш ли го или не? Не става в МБ за една и съща работа да дават 2 пъти по-високи заплати, а от ВАГ да се ослушват, като пр***сета в трици.
  • #13
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    За неосведомените, заплата от 1000 евро е висока заплата за Унгария. Примерно средната там е между 600-700 евро. минималната е към 300 евро. Имаше предаване, където се оплакваха, че който завърши медицина в Унгария бяга на запад. Защото в Унгария младия лекар започвал със стартова заплата 420 евро. Така, че тия тука може да искат и 1500 евро, може дари да им ги дадът 11000 работници са много нещо и трудно можеш да ги замениш изведнъж. Но е нагло.
  • #12
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    НАгли унгарци, заплатата заплатите им са по 1000 евро. и реват. В Завода работят 11500 човека. Да идват у нас. Освен че ще отворят много работни места, но и работниците тук ще скачат до небето при 2000ЛВ. ЗПЛАТА.
  • #11
    11 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    не са го направили само заради ниската заплата.част от причините ги пише в статията но чукча е писател а не читател.и никой на никого не извива ръце а просто се борят за справедливо възнаграждение.продават щайгите си от скъпо по скъпо дори по скъпо от мерцедес а искат да плащат малко за да има да си правят партита с алкохол и пр0ститутки.нали помниш скандала.ваг са *** и големи мошеници.не само прецакват клиентите си но и работниците така и всички нас с нафтовите печки които бълват.
  • #10
    2 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Заслужават. Качествена продукция е, и А3 и ТТ. Особено А3, икономично, здраво!
  • #9
    5 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    унгарците да не се правят на много хитризащот там са направили завод именно заради по ниската ставка на работната ръка.*** сега какво си викатзавода вече е построен , работи - нека извиването на ръце да започнене става така !
  • #8
    9 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    хахахахамомче ти ми оправи деня.кво викаш диплома от сащ англииски от белгия и заплата в софия по ниска от на вестникарче. ако беше учил навън и знаеше езици най естественото нещо беше да останеш там. зная че ще се направиш на патриот но и у нас с ценза за който говориш че имаш никога нямаше да вземаш толкова малко. иначе продължавай да мечтаеш за чужди дипломи и езици.мечтите са безплатни...
  • #7
    13 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Би ли споделил каква е тази работа за 500 лв в София за вишист с няколко езика?Наистина ми е любопитно да разбера. Само ще ти кажа, че продавач на вестници в София получава повече, а вишист с няколко езика трябва чистач да е работил за да взема толкова. А и дипломата не значи нищо. Магаре да вържеш ще изкара, а с тези няколко езика дето знаеш в което много се съмнявам щеше отдавна да си биеш камшика на някъде. Може би нивото ти и като на Издислав анлийския.