IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Трябва ли да се сменя маслото в скоростната кутия?

Инженер показва проблема и как да извършим процедурата сами (ВИДЕО)

Всеки шофьор знае добре, че двигателят има нужда от прясно масло на всеки няколко хиляди километра. С времето маслото губи качествата си, което влошава смазването на движещите се части в двигателя, а това от своя страна увеличава износването и риска от повреда. Дотук нищо ново, нали? Колко често обаче се сещаме за маслото в скоростна кутия? Трябва ли и то да се сменя и ако да, как по-точно? Отговорът е по-долу и касае най-популярните механични трансмисии.
 
   
Трябва ли да се сменя маслото в скоростната кутия? (ВИДЕО)
  
  
МАСЛОТО В РЪЧНАТА СКОРОСТНА КУТИЯ е по-важно, отколкото вероятно смятате. Въпреки че не е необходимо да се сменя толкова често, колкото това в двигателя, свежото трансмисионно масло предпазва скоростната кутия от прегряване и износване. Именно заради това, Джейсън Фенске от популярната поредица в YouTube - Engineering Explained - е решил да ни обясни как да сменим маслото в скоростната кутия на автомобила си сами. 

В КОРПУСА НА механичните скоростни кутии можем да открием множество валове, зъбни колела и актуатори. Голяма част от работата на трансмисията е свързана с много триене на метал в метал, което означава, че точките на контакт на отделните елементи трябва да са добре смазани, за да работи всичко безпроблемно.
С времето трансмисионното масло се замърсява и губи качествата си, точно като двигателното, а това означава, че е повече от препоръчително да се сменя на няколко години.

АКО ИМАТЕ ГАРАЖ ИЛИ разполагате с удобно място и хубаво време, можете да извършите процедурата сами с няколко базови инструмента и една ръчна помпа на достъпна цена.

Първата стъпка е да си осигурите достъп до долната част на колата, като за целта ви трябва или канал, или четири стойки, на които да я вдигнете. Важно е само колата да е нивелирана, за да сте сигурни, че налятото количество е точното.

След това трябва да локализирате двете пробки на скоростната кутия - едната е разположена в най-ниската част и служи за източване на старото масло, а другата се намира някъде отстрани и в средата на корпуса - тя служи за наливане на новото масло.

Първо отвийте горната пробка, след което долната, за да източите старото масло по-лесно. След като цялото масло изтече, завийте отново долната пробка, без да забравяте да сложите нов уплътняващ дифтунг. Повече от препоръчително е за затягането да използвате динамометричен ключ.

След това идва ред на новото масло. Неудобството тук е в това, че скоростните кутии обикновено са ниско долу и достъпът до тях е силно ограничен. Именно затова, ще ви е необходима помпа, с която да напълните трансмисията със свежо масло. Фенске дава пример с неговата Honda S2000, но при повечето европейски коли е същото - разбирате кога сте налели достатъчно масло, когато то започне да излиза от пробката.

След като това се случи, сменете и този дифтунг, избършете остатъка от маслото и всичко е готово.

МНОГО ПРОИЗВОДИТЕЛИ СЪВЕТВАТ да не сменяте никога маслото в скоростната кутия. На някои автомобили, дори има табелка в сигнален цвят, на която е упоменато, че фабричното масло е подходящо за целия живот на колата. Това, което производителите не ни казват обаче, е колко години според тях е дълъг животът на колата. Докато не изтече гаранцията, докато трае един средностатистически лизингов план, едно десетилетие или повече? Никой не знае. 
  
 


0 от 500
  • #13
    14 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Все разбирачи коментират тук, а едно масло не могат да си сменят. Поне не се излагайте и не коментирайте! Човек, за да не направи нещо ще си измисли хиляди причини, а ако има желание няма да има нито една причина, за да не го направи. Съвремените мъже са по-зле и от жените вече. Елементарни неща не могат. Една гума не могат да си сменят, защото може да си оцапат нежните ръчички или да си счупят маникюра...
  • #12
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Какво масло се слага в СК на колата го пише в книжката. Ама то трябва и да се чете, а кактпо виждам някои тук са не само с 2 леви ръце, ами са и писатели, а не читатели. Дифтунга може да не го сменяш а само да го обърнеш.Помпа и гараж не са нужни, както и динамометричен ключ. Последното е хубаво да го имате, защото ще ви служи за много други неща и не е толкова скъп. Примерно да си затегнете болтовете на джантите е силно препоръчително да го правите с него.
  • #11
    12 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Смяната на маслото се прави за 30 мин. От неопитен за макс. 1 час. Оня, дето много приказва и дрънка глупости как щял за това време да изкара 500 лв да се замисли! Отиване до сервиза и връщане 1 час. Смяна на масло 30 мин. Стават 1 час и половина. Обикновено по сервизите се чака и не става на момента или трябва да си оставиш колата и да отидеш да е вземеш след няколко часа. Ако същия индивид изкарва 500 лв на час то ако си смени маслото сам ще изкара 1000 лв заради спестеното време.
  • #10
    17 rate up comment 3 rate down comment
    Здрасти ( преди 7 години )
    Последните два коментара ми харесаха, особено тоя със сърдечната операция! Статията е доста забавна. Българска работа, как да спестим 50лв. От смяна на масло, които могат да ви струват в последствие 500лв. И много нерви на вятъра!
  • #9
    16 rate up comment 2 rate down comment
    Р ( преди 7 години )
    Глупост до глупост са написани тук, явно някой е имал квота за написани статии.Отдавна няма "лепенка в сигнален цвят" забраняваща да се сменя маслото. Това беше при БМВ, но дори те признаха, че трябва обслужване на ск. кутия.
  • #8
    25 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Тази статия е доста комична. Все едно сте написали. Жена ви я боли главата? Ооо направете и сърдечна операция много е просто. Толкова просто, че се оказва, че за смяната трябва да имаш гараж с канал(все неща, които всички имаме). Следва нивелиране на автомобила, вероятно с нивел и вероятно някакви хартийки ако нямате такива стойки/най-вероятно нямате/, които да подбутваме под гумите, докато я нивелираме. След това локализирате пробките и източвате, след това от някъде вадите дифтунг/който звучи така, сякаш е стандарт за всички марки и модели/ и го сменяте на двете пробки. Естествено слагате какво да е масло/нищо, че лека грешка във визкозитета и скоростната кутия отива в коша/. Естествено вие като всеки средно статистически гражданин си имате и помпа за наливане на трансмисионно масло и естествено динамометричен ключ. И накрая. Много лекари съветват ако Ви боли глава да не ходите да ви правят сърдечна операция. А вероятно е напълно забранено да я извършвате сам у дома на жив човек.
  • #7
    12 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Една от основните причини да се сменя маслото периодично е , че маслото се замърсява попадат твърди частици и започват да действат като абразив.
  • #6
    18 rate up comment 2 rate down comment
    до: Дедо ( преди 7 години )
    Канал не ти трябва, а само малко акъл и една дясна ръка, която да не ти е завряна отзад.Маслото съм си го сменял крик и обикновен ключ. Слагаш колата на равно, вдигаш предната част от която е СК, постилаш чердже и се мушкаш отдолу. Слагаш легена под пробката, развиваш и източваш старото, като не забравяш да пуснеш колата да е на 4 колела. Пушиш 1-2 цигари, пиеш 1 кафе и е вдигаш отново. Маслото е източено, завиваш пробката горе-долу със същата сила с която си е развил и наливаш.Не е сложно.
  • #5
    11 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Това с помпичката за масло е глупост. Отваряш капака на колата и пускаш един 10-12 мм маркуч с дължина около 1 м. В горния край вкарваш фуния в него, а долния край го мушкаш в отвора за пълнене на мсало на ск. кутия. Започваш да наливаш колкото по спецификация пише в книжката. Ако има втори човек може единия да налива, а другия да гледа кога ще протече през отвора. Може и отгоре с фенерче да гледате, но не винаги има видимост.Та пари за помпа не ви трябват а само маркуч и фуния струващи стотинки
  • #4
    12 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Имал съм кола на 600 000 км. и маслото и никога не е било сменяно и не е имало никакъв проблем. На ръчна трансмисия маслото може да се сменя, може и да не се сменя. Ако до 150 000 км. не го смените, по-добре не го сменяйте никога, ако искате да имате безпроблемна СК. Абе здрава ли е СК не е нужно да се сменя по принцип.Ако е автоматик обаче е съвсем друга работата. Там задължително се сменя маслото. В зависимост от производителя на 50-100 000 км. но не повече.Автоматика иска добро масло.