IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Трябва ли да се сменя маслото в скоростната кутия?

Инженер показва проблема и как да извършим процедурата сами (ВИДЕО)

Всеки шофьор знае добре, че двигателят има нужда от прясно масло на всеки няколко хиляди километра. С времето маслото губи качествата си, което влошава смазването на движещите се части в двигателя, а това от своя страна увеличава износването и риска от повреда. Дотук нищо ново, нали? Колко често обаче се сещаме за маслото в скоростна кутия? Трябва ли и то да се сменя и ако да, как по-точно? Отговорът е по-долу и касае най-популярните механични трансмисии.
 
   
Трябва ли да се сменя маслото в скоростната кутия? (ВИДЕО)
  
  
МАСЛОТО В РЪЧНАТА СКОРОСТНА КУТИЯ е по-важно, отколкото вероятно смятате. Въпреки че не е необходимо да се сменя толкова често, колкото това в двигателя, свежото трансмисионно масло предпазва скоростната кутия от прегряване и износване. Именно заради това, Джейсън Фенске от популярната поредица в YouTube - Engineering Explained - е решил да ни обясни как да сменим маслото в скоростната кутия на автомобила си сами. 

В КОРПУСА НА механичните скоростни кутии можем да открием множество валове, зъбни колела и актуатори. Голяма част от работата на трансмисията е свързана с много триене на метал в метал, което означава, че точките на контакт на отделните елементи трябва да са добре смазани, за да работи всичко безпроблемно.
С времето трансмисионното масло се замърсява и губи качествата си, точно като двигателното, а това означава, че е повече от препоръчително да се сменя на няколко години.

АКО ИМАТЕ ГАРАЖ ИЛИ разполагате с удобно място и хубаво време, можете да извършите процедурата сами с няколко базови инструмента и една ръчна помпа на достъпна цена.

Първата стъпка е да си осигурите достъп до долната част на колата, като за целта ви трябва или канал, или четири стойки, на които да я вдигнете. Важно е само колата да е нивелирана, за да сте сигурни, че налятото количество е точното.

След това трябва да локализирате двете пробки на скоростната кутия - едната е разположена в най-ниската част и служи за източване на старото масло, а другата се намира някъде отстрани и в средата на корпуса - тя служи за наливане на новото масло.

Първо отвийте горната пробка, след което долната, за да източите старото масло по-лесно. След като цялото масло изтече, завийте отново долната пробка, без да забравяте да сложите нов уплътняващ дифтунг. Повече от препоръчително е за затягането да използвате динамометричен ключ.

След това идва ред на новото масло. Неудобството тук е в това, че скоростните кутии обикновено са ниско долу и достъпът до тях е силно ограничен. Именно затова, ще ви е необходима помпа, с която да напълните трансмисията със свежо масло. Фенске дава пример с неговата Honda S2000, но при повечето европейски коли е същото - разбирате кога сте налели достатъчно масло, когато то започне да излиза от пробката.

След като това се случи, сменете и този дифтунг, избършете остатъка от маслото и всичко е готово.

МНОГО ПРОИЗВОДИТЕЛИ СЪВЕТВАТ да не сменяте никога маслото в скоростната кутия. На някои автомобили, дори има табелка в сигнален цвят, на която е упоменато, че фабричното масло е подходящо за целия живот на колата. Това, което производителите не ни казват обаче, е колко години според тях е дълъг животът на колата. Докато не изтече гаранцията, докато трае един средностатистически лизингов план, едно десетилетие или повече? Никой не знае. 
  
 


0 от 500
  • #23
    17 rate up comment 12 rate down comment
    Дошо ( преди 7 години )
    Да се чете: Всеки шофьор на алуди знае добре, че двигателят му има нужда от прясно масло на всеки няколко стотин километра.
  • #22
    12 rate up comment 5 rate down comment
    Triforce ( преди 7 години )
    И този, който си мечтае да сменя масло на автоматик за 100 лева, да ми каже как става. Мерцедеса ми събира около 8 литра масло. При хубаво масло от 20-25 лева за литър само маслото е 150-200 лева. Филтри, труд и гоним 250 поне. И това на кола модел 97-98. 4 годишна кола в официален сервиз ще е поне 500 кинта.Някой си слага минусите, без да може конкретно да ми се противопостави с факти.Мъка...
  • #21
    5 rate up comment 5 rate down comment
    Triforce ( преди 7 години )
    300 000 км. го дават заводско - гаранцията и целият живот на кутията, не четете внимателно! Всека нормална кола по-висок клас, ако се кара на дълго ще изкара поне 600 000 км. Това значи да счупиш евентуално кутия и да купиш нова. Евентуално казвам, защото може и да изкара.Идеята беше, че е по-добре да ги накараш в официалният сервиз да ти сменят маслото на 150 000 км, независимо от препоръките! В официален сервиз смяната на масло е скъпо удоволствие!
  • #20
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    тая статия съвпада с мнението ми че трябва да си сменя маслото на ръчката. сега серизоно - кажете ми специалист да ми го смени. за София говоря. този дето ми обслужва колата всяка година все ми казва че скоростната кутия е необслужваема - демек не се сменяло. а съм чувал че и промивка е добре да се прави. така че дайте , моля , контакт къде да си закарам аудито.
  • #19
    11 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Джипа можеш да не си го вдигаш изобщо бе! Предполагам има достатъчен просвет, зада се навреш отдолу. А и да няма защо да не го дигнеш с крика? Какъв е проблема? Хората са го исчислили да може да се вдига. Как си сменяш гума, ако ти се спука? а да забравих, че ти не сменяш, защито ще си счупиш маникюра и може да се оцапаш.А аз как ли го вдигам моя , който е 2300 кг с крика от производителя и нямам грижи? Като толкова те е страх подлагаш под вдигнатата гума нещо и няма да ти падне на чутурата
  • #18
    11 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    А на Механична СК изобщо не е задължително да сменяш маслото. Както си решиш. Пробката е магнитна и там се лепят всички метални частици отделени при триенето на зъбните колелета и валовете. На маслото нищо не може да му стане, защото е херметическо затворено и не се вдига висока температура, за да му се променят свойствата. За пример ще дам скоростна кутия на струг. Там оборотите и натоварванията са много по-големи. Маслото не се сменя а на струг се работи минимум 8 ч. на ден, десетки години.
  • #17
    4 rate up comment 3 rate down comment
    до: Triforce ( преди 7 години )
    За кои автоматици говориш, че им давали да се сменя на 300 000 км?Те и на някой немски талиги им дават смяна на двигателно масло на 30 000 км., но как мислиш дали е правилно? Лонг лайф тинтири-минтири и ала-бала. Правят ги така, че да изкарат евентуално гаранцията и до там. В нета и в тубата има много снимки и видео на точно такива двигатели с такова масло дето са го сменяли на толкова км. Гледайте ги и ще разберете за какво става на въпрос. А на Механична СК изобщо не е задължително да сменяш
  • #16
    10 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    А знаете ли, кога ще си вдигна джипа дето е тон и 800кг. с крика от производителя и ще легна под него? Тук само *** съвети..е са ще го сменям сам.
  • #15
    10 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Абе умници, за 50лв. ще ви сменят маслото на ръчна скоростна кутия.Ясно е че това да се прави от човек, който няма техническа грамотност и условия е безмислено.Въпроса е по-скоро трябва или не трябва, а не дали да си го направим сами, това всеки сам си решава! Всяко масло с времето губи качествата си, на 2-3 години е хубаво да се сменя.Много официални сервизи не предвиждат НИКОГА смяна на спирачна течност, хидравлична и на ск. кутия, за да отидете да си смените после цялата кутия или хидр. помпа
  • #14
    5 rate up comment 8 rate down comment
    Triforce ( преди 7 години )
    И сега чакам обяснения защо някои хора ми сложиха минуси. Но точни обяснение! Как и защо! Ако може и с препратки към сайтове, където да пише това, което ми казват.