IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Във Франция откриха път, който произвежда електричество

Тестовата отсечка е с дължина 1 километър и струва 5 млн. евро

Във Франция откриха път, който произвежда електричество

Пътна отсечка с дължина 1 километър, покрита със соларни панели, беше открита официално във Франция. Тестовото трасе се намира близо до селото Турувр-о-Перш и се очаква да осигурява достатъчно електричество за цялото му улично осветление. 

Във Франция откриха път, който прави ток

В случая пътната настилка е изградена от 2880 соларни панела, за които се смята, че могат да произведат 280 мегаватчаса електричество  за една година. Макар и това да не е първият опит за полагане на соларни панели директно на земята, това е първият случай, в който те са част от пътната настилка и могат да издържат тежестта на автомобил. Въпросът е колко издръжлива ще се окаже новата настилка, по която се очаква да преминават около 2000 автомобила дневно.

Проектът струва 5 милиона евро и е изцяло финансиран от държавния бюджет на Франция. 

Миналата година в Холандия беше открита велосипедна алея, чиято настилка е един гигантски соларен панел. През ноември подобна експериментална велоалея се появи и в Норвегия и резултатите показват, че тя произвежда дори повече електричество от очакваното.

0 от 500