IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Във Франция откриха път, който произвежда електричество

Тестовата отсечка е с дължина 1 километър и струва 5 млн. евро

Във Франция откриха път, който произвежда електричество

Пътна отсечка с дължина 1 километър, покрита със соларни панели, беше открита официално във Франция. Тестовото трасе се намира близо до селото Турувр-о-Перш и се очаква да осигурява достатъчно електричество за цялото му улично осветление. 

Във Франция откриха път, който прави ток

В случая пътната настилка е изградена от 2880 соларни панела, за които се смята, че могат да произведат 280 мегаватчаса електричество  за една година. Макар и това да не е първият опит за полагане на соларни панели директно на земята, това е първият случай, в който те са част от пътната настилка и могат да издържат тежестта на автомобил. Въпросът е колко издръжлива ще се окаже новата настилка, по която се очаква да преминават около 2000 автомобила дневно.

Проектът струва 5 милиона евро и е изцяло финансиран от държавния бюджет на Франция. 

Миналата година в Холандия беше открита велосипедна алея, чиято настилка е един гигантски соларен панел. През ноември подобна експериментална велоалея се появи и в Норвегия и резултатите показват, че тя произвежда дори повече електричество от очакваното.

0 от 500
  • #15
    4 rate up comment 1 rate down comment
    бъчваря ( преди 7 години )
    Всъщност...произвежда - вълни и дупки, които трябва да се пълнят през година.Гледай, хората за 10 милиона правят електроцентрала, по която се движат автомобили, а ни е с 10 милиона правим магистрала за две години. После пак. От тая гледна точка, колкото и да струва тоя път във Франция, той ще налива пари в хазната, а няма да ***.
  • #14
    7 rate up comment 1 rate down comment
    бъчваря ( преди 7 години )
    Тук толкова струва километър Бойкова магистрала, дето не произвежда нищо.
  • #13
    10 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Как така няма да имат пари, в Германия кой командва като е половин евро субсидията? И как ще са малко 1лв.? При 4 милиона гласували са 4 милиона на година. За какво са им повече. да си плащат наемите на 100 помещения в градовете и тока и ще им останат пари дори за гориво и дари да си купуват всяка година по 4-5 коли. Сега като вземат по 40 милиона на година какво ги правят? Борисов се похвали че имали 40 милиона на влог!?!! Сидеров пък си почива по най-скъпите глокорти пие шампанско от по 10000 евро бутилката. Живеят като шейхове. Я си представи от тия 40 миелиона ако само 4 отиваха при тях а 36 оставаха , за един мандат това са близо 200 милиона. Представиси само за мандата на едно правитлество колко болници ще се оборудват с последните технологии за 200 милиона? Ти какво предпочиташ? Модерни болници или живеещи като бейове управници, които и без това крадът милиарди(примера ми по-доло цанков камък). Кое ? п.п. Между другото ти вярваш ли, че сега пак не поръчва друг музиката? За модела КОЙ не си ли чувал?
  • #12
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    "..народа гласува 1лв. субсидия а парламента пак си гласува 11лв. и им е през оная .."с 1 лв. на глас нали няма да имат пари да се "прекръстат" и знаеш ли тогава какво ще стане!? Ще се молят на "*** и пильо" да за захранка а "*** и пильо" са хора с власт и много пари и тогава сънароднико..лафа "който плаща той поръчва музиката"...ще важи с пълна сила! Но си прав че ако ние като общество не се променим...няма да дойде някой да ни оправи..поради простата причина че този някой идва от същото
  • #11
    6 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Най-добре пали гащите и заминавай на запад , лиши ни от присъствието си...
  • #10
    8 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Еми на запад хората са умни. Докато ни управляват *** ще цъкаме с език като гледаме западняците. ама с такъв електорат, такива управници. В съседната статия се изкефих на протеста на младо момче милионер което 6 пъти паркирало на мястото на кмета като наредило и 6-те си глоби на стъклото за гавра защото в съда глобите паднали. Такива са хората на запад. А тука го оплюха, бил комплексар, мразел обществото и т.н. пенсионерски кълни.Как забогатял от марка дънки, що на Илиянци продавачите на сергиите с китайски дънки ментета не станали милионери и т.н. Тясно скроени хора с капаци на очите. Не виждат по-далеч от носа си. За това там ти правят за 5 милиона път и електроцентрала с капацитет 280 мегават часа а тука ти строят за 5 милиона 1км. път, който след две години е за основен ремонт и отделно ти строят електроцентрала цанков камък за 1 милиард с капацитет 80 мегават часа, народа гласува 1лв. субсидия а парламента пак си гласува 11лв. и им е през оная работа какво искал народа 12000 гласа не стигали, нищо че са гласували 3,5 милиона. Де е Киро на кирия?
  • #9
    13 rate up comment 1 rate down comment
    до Бръм ( преди 7 години )
    А то при нас ако не е за тръбата "x" ,ще разкопаят за тръбопровода на новата кооперация и готово , новият вълнист път е готов , а панелите ще отидат на скрап
  • #8
    20 rate up comment 1 rate down comment
    Бръм ( преди 7 години )
    5 млн. евро за един километър, кажи речи колкото при нас за обикновен асфалт хахаДано от топлофикация или местното ВиК да не го разкопоят веднага в търсене на тръбата "Х"
  • #7
    17 rate up comment 1 rate down comment
    Loco ( преди 7 години )
    Попе, ти мислиш, че е соларен панел като на стария ти калкулатор :) Хората са измислили специален полимер, който има по-добро сцепление от асфалта, не задържа вода и съответно няма как да се заледи.
  • #6
    5 rate up comment 15 rate down comment
    razgradski pop ( преди 7 години )
    супер идеа...натискаш спирачките и се пързаляш 50 метра и се забиваш в първото дърво..а като завали, се пързаляш 100 метра и се забиваш пак в първото дърво...