IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota и Daihatsu правят японска Dacia

Новата съвместна компания ще се фокусира върху бюджетни модели

Toyota и Daihatsu правят японска Dacia

Японският гигант Toyota подготвя сериозна офанзива при нискобюджетните автомобили, насочени към развиващи се пазари - сегмент, в който най-големи успехи за момента има Dacia.

Toyota и Daihatsu правят японска Dacia

Корпорацията официално обяви, че заедно с дъщерната си Daihatsu ще създаде отделна нова компания, фокусирана само върху достъпни масови модели. За момента тя се нарича Emerging-market Compact Car Company - компания за компактни модели за развиващи се пазари. Тя обаче няма да има своя собствена търговска марка - бъдещите бюджетни машини ще се продават под емблемите на Toyota и Daihatsu. Обособяването на отделна компания има чисто вътрешни, административни функции. Неин председател на борда ще бъде президентът на Daihatsu Масанори Мицуи, а управляващият директор на Toyota Шиная Котера ще бъде президент.

Daihatsu от много години е тясно обвързана с Toyota, но през това лято окончателно бе погълната от гиганта в сделка на стойност 3 млрд. долара. По-малката компания е специализирана в производството на компактни градски модели. Тя обаче никога не се е радвала на сериозно присъствие на европейския пазар, а в годините след кризата се оттегли от повечето пазари в ЕС.

За момента японците не коментират в какви направления ще се развива новата им компания, но според анализатори фокусът на бъдещата бюджетна гама ще е към Източна Европа, Индия, Африка и Латинска Америка.
 

Тагове: toyota dacia daihatsu
0 от 500
  • #3
    15 rate up comment 13 rate down comment
    ха-ха ( преди 7 години )
    Че то и сега Корола е нискобюджетна с качество далеч под Дачия.Нищо,докато има наивници като doc ще продават в рамките на 2-3% от пазара в ЕС.
  • #2
    18 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    ...фокусът на бъдещата бюджетна гама ще е към Източна Европа, Индия, Африка и Латинска Америка. ========================================Демокрацията ни докара до там, че вече сме на едно ниво с Индия, Африка и Латинска Америка. Специално БГ сме на още по-ниско. Иначе е похвално, че ще има качествени бюджетни автомобили от Тойота
  • #1
    12 rate up comment 9 rate down comment
    GG ( преди 7 години )
    Да живей шир потребата кашонарска :)