IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

ЕК спря продажбата на завода в Крайова

Европейската Комисия се намеси в продажбата на румънския завод Daewoo на Ford.

ЕК спря продажбата на завода в Крайова
Комисията иска да разгледа начинът по който е отпусната държавна помощ на завода, както и някои конкретни клаузи от договора. Комисията дава 30 дни на румънското правителство да предостави точните условия на отпуснатата държавна помощ на американската фирма в рамките на договора за продажба на завода в Крайова. 

До изпълнението на тези европейски искания предаването на завода на новия му собственик ще бъде спряно. Комисията иска да разбере, дали отпуснатата държавна помощ отговаря на правилата важащи за единния европейски пазар. За Комисията е неприемливо извършеното от румънското правителство оздравяване на завода още преди продажбата на американците. 

Преди да продаде завода, румънското правителство му опрости дългове в размер на 800 милиона евро. Наред с това Европейската Комисия се интересува от клаузите в договора, според които Ford се задължава да достигне определен обем на годишно производство и да има определен брой заети. 


Интересно е, че румънското правителство не е запознало Европейската Комисия с решението да подпомогне и оздрави завода преди да го продаде на Ford и от Брюксел твърдят, че по същество то не отговаря на европейското законодателство, което след 1.01.2007 и Румъния трябва да спазва. 

Румъния подписа договора с Ford въпреки многобройните предупреждения на Европейската Комисия.
0 от 500