IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нажежено желязо: тестваме Honda Civic Type R (ВИДЕО)

За ужас на фанатиците новата генерация идва с турбо. Но също и с около сто коня повече

Нажежено желязо: тестваме Honda Civic Type R (ВИДЕО)

Винаги сме харесвали Honda Civic. Но имаме малък проблем с последните й поколения. Техният футуристичен външен вид дава обещания, които скритата под него машина не може да изпълни. Защото Civic е удобен, добре направен, икономичен и много практичен. Но по никакъв начин не е вълнуващ за каране.


ДНЕС ОБАЧЕ СЕ СРЕЩАМЕ с възможното решение на проблема - новия Civic Type R. Тук под заплашителната муцуна се крие не женствен характер, а доста корави мускули.
На книга това си е класическият японски горещ хечбек - мощен мотор, добри спирачки и предно предаване.
Има само един смущаващ дребен детайл: за пръв път в историята легендарният VTEC мотор е получил турбо. За фанатиците това е все едно Арнолд Шварценегер да си лакира ноктите.

МАГИЯТА НА СТАРИТЕ Type R беше тъкмо в атмосферния мотор, който се развърташе до фантастични обороти. И покрай това произвеждаше апокалиптичен звук.
Сега с това е приключено. Горната граница вече е към 7000 оборота, а звукът не е от най-приятните. Но в знак на извинение новият двулитров  мотор ви дава сто коня повече, на което, струва ни се, и най-закоравелите Honda фенове няма да могат да кажат "не".

Нажежено желязо: тестваме Honda Civic Type R (ВИДЕО)

МОЩНОСТТА Е СКОЧИЛА ДО 310 коня. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 5.7 секунди. Ако не грешим, това прави Type R най-бързия хечбек с предно предаване. Максималната скорост е 270 км/ч, тоест безгрижно ще можете да изрежете някое BMW M5, електронно ограничено на 250.
Естествено, 310 коня и предно предаване звучи като рецепта за много красива катастрофа. Но инженерите на Honda всъщност са направили чудеса, за да се справят с недозавиването. Type R има познатия механичен диференциал с ограничено приплъзване. Има и много хитро предно окачване, което пречи на колата да завива самичка, щом подадете по-рязко газ.

АМОРТИСЬОРИТЕ СА ПЪЛНИ с така наречената магниториологична течност и компютърът чрез електромагнит може да контролира точно колко твърди да бъдат. Същата система ще намерите в суперавтомобили като Ferrari 458 или Аudi R8.
И накрая японците са преработили цялото шаси - всяка връзка, сглобка и заварка, така че да го направят с двайсетина процента по-яко.

Нажежено желязо: тестваме Honda Civic Type R (ВИДЕО)

РЕЗУЛТАТЪТ ПРОСТО ЩЕ ВИ ВЗЕМЕ акъла. Type R завива като конска муха и трудно ще го накарате да загуби сцепление. Воланът е бърз и директен. 350-милиметровите вентилирани дискове на спирачките си вършат съвестно работата. А шестстепенната ръчна скоростна кутия е една от най-добрите, до които изобщо сме се докосвали. Добавете към това отличните спортни седалки, и ще ви стане ясно, че Honda са направили много добра машина за пистите.
Да, Renault Megane R.S. Trophy е може би с една идея по-весело там. Но този Civic е доста по-универсален. Спокойно можете да карате децата на училище с него. Окачването е твърдо, но все пак поносимо, какъвто не е случаят с Мегана. Освен ако не натиснете бутона за спортния режим, който е мъничко по-некомфортен от това да те претрепят с камъни.

МЯСТОТО ОТЗАД Е ДОСТАТЪЧНО, а багажникът събира почти 500 литра, с над сто повече от Golf GTI. Дори и разходът може да бъде разумен, макар и не чак 7 на сто, както обещава Honda в брошурата си. По-скоро осем-девет. Пак не е зле за кола, която е почти с мощността на Lamborghini Miura.

Нажежено желязо: тестваме Honda Civic Type R (ВИДЕО)


КАКВИ СА МИНУСИТЕ? Шофьорската седалка е малко високо. Просветът е под 12 сантиметра и ще ви направи много, много внимателни с легналите полицаи. Таблото ни се видя претруфено, а воланът закрива част от приборите. Навигацията е далеч от най-добрите образци. И, естествено, накрая опираме до цената.
Тя започва от 67 000 лева, което е горната граница за Megane R.S., и стига до 80 000 за версия като нашата с някои допълнителни глезотии.

ОТ ДРУГА СТРАНА, неща като камера за обратно виждане, климатроник, bluetooth, HDMI и два USD входа са стандартно оборудване. Като добавите и разликата в конете, надценката за Type R може да се преглътне. Особено ако отчетете истинския коз на тази кола: че с нея най-после Honda ни дава нещо, което се кара точно така, както и изглежда.

1996 куб. см работен обем
310 к. с. максимална мощност
400 Нм макс. въртящ момент
270 км/ч максимална скорост

Тагове: honda civic type r
0 от 500
  • #31
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Дерек ( преди 7 години )
    Карал съм много Хонда Сивик Тайп Р.Седалката е правена за 15 годишен слаботелесен китаец.На 30 минутно каране те заболяват ташаците.Видимост на зад има само с огледалата, защото мястото на водача е несъобразено.Изключително нисък спойлер, често заводски раздран.Отврат, никой не го купува,защото не става за реалния свят.
  • #30
    8 rate up comment 0 rate down comment
    нечовек ( преди 7 години )
    до анонимния:Брато, лека справка направих - Хонда имат общо 65 титли при конструкторите (всички класове) в Moto Grand Prix, като се почва едва от 60-те години (втори са Ямаха...). Да не говорим, че и в Дакар имат някоя и друга титла. За Ф1 вече ти обясниха. Ти явно обаче си чувал на Паджеро само, какъв нечовек си :)Иначе тая колица е луда работа, бих се радвал да я покарам, но никога не бих си я купил.
  • #29
    13 rate up comment 0 rate down comment
    Jo ( преди 7 години )
    За сведение на анонимния с БМВ успехите - само Хонда имат 5 титли при двигателите в Ф1. За мотоциклетния спорт да не говорим, където БМВ само се излагат.Там на японците никой не може да се опре!БМВ имат успехи само в селските кръчми!Коли за комплексари!
  • #28
    13 rate up comment 0 rate down comment
    v-1 ( преди 7 години )
    До анонимния:И я кажи кои са тези коли икони на БМВ в моторспорта и какви уникални успехи имат?В Ф1 ли, или в 24 Льоман или във ВРЦ, мм?Балъче
  • #27
    1 rate up comment 10 rate down comment
    Можещ ( преди 7 години )
    Тази кола е невероятен избор ако си ***. Ще се съчетае идеално с кретенизма ти и ще си пасне чудесно с шизофреничните ти пристъпи.
  • #26
    10 rate up comment 0 rate down comment
    fan. ( преди 7 години )
    до "намалете цената" Не си оцелил дилър в Германия при който си ходил.Преди година и нещо,може би две имаха страхотна оферта за разсрочено плащане! Без оскъпяване , без такси,нещо което не знам,някой друг да го е предлагал-купуваш Хонда и я изплащаш за 5 години на равни вниски всеки месец.Без първа вноска,без последна-всеки месец едно и също,ако колата е 30000- за5 години всеки месец по 500 евро.В момента е само за Сивик(имаше и за ЦР-В)50/50-плащаш 50% след 3 години остатъка или я връщаш и нова
  • #25
    10 rate up comment 1 rate down comment
    fan. ( преди 7 години )
    до тестващите колата Кое му е "претруфано"на армурното табло!??!? Изчистено е от всякъде , без излишни светлинки и други глупости ! Карам Сивик 1.4 , не е Тайп Р , но таблото е същото и на мен волана нищо неми закрива ! Тов , че е седнал някакъв лилипут - да си повдигне седслката , има таква възможност! В новия Сивик Х - седалката е по -ниска, явно са се съобразили с комедиантите:))
  • #24
    11 rate up comment 2 rate down comment
    fan. ( преди 7 години )
    до анонимката , която е глуха Знаеш ли какво е WRC? Явно не ! Световен рали шампионат- докато се караха КОЛИ в него доминираха Тойта Селика, Субару Импреца и Митсубиши Лансер Ево, но това , че си малък и не знаеш-ти е простено:)))
  • #23
    3 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Никога не съм чувал, за никакви японски "успехи" в моторните спортове! В никой шампионат!(изключвам Паджеро на Дакар)А БМВ, за разлика от тях, имат коли икони в моторспорта! Какъв нечовек трябва да си, да твърдиш обратното!
  • #22
    2 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    По-подходящо заглавие е :Нагорещена пластмаса: Тествахме поредният Хонда Кивик Тип Ер.Щял да изреже БМВ М5...ха ха ха ха...хоооооо хохохо хоооооо ...ха ха ха...Кое ще му изрешете бе? Това едвам се доближава до 270, и докато ги дигне, и ще му свърши маслото у картера.А и БМВ, Мерц и Ауди ограничават на 250, ама релните километри са 260+. М3 ограничено на 250, вдига 272, а с М+ пакет, ограничено на 280 вдига 291...