IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Издънка ли е BMW 3-Series Compact?

Скъсената "тройка" е приемана като чудесен хечбек, но и като безхарактерен спортен автомобил

През 90-те европейските автомобилни производители са луди по хотхечовете. Почти всяка компания има по един такъв, а обяснението е просто – те са достъпни, забавни и практични. Въпреки че изобщо не отговаря на философията й, баварската марка BMW също прави опит в областта – единственият такъв през тези години. Той се казва BMW 3-Series Compact и представлява скъсена версия на класическия модел 3-Series.
   
   
Издънката BMW 3-Series Compact
   
   
Тази версия се смята за предшественик на BMW 1-Series и  е абсолютно идентична с класическите 3-Series седан, купе и комби от предната броня до предните колонки на купето. Производството на Compact започва през 1993 г. и приключва през 2004 г., а за това повече от десетилетие на пазара излизат над 400 000 бройки. Ако периодът ви се струва твърде дълъг, това най-вероятно е защото той обхваща две поколения – E36/5 и E46/5, които са базирани съответно на 3-Series E36 и 3-Series E46.
 
Първото поколение се предлага с 4-цилиндрови двигатели и един 6-цилиндров агрегат, които задвижват задните колела с помощта на механични или автоматични трансмисии, докато при второто поколение, което излиза на пазара през 2000 г., от BMW добавят повече 6-цилиндрови мотори, както и мощен 2.0-литров дизел със 150 к.с.
      
    
Издънката BMW 3-Series Compact
   
   
Толкова ли е лошо всичко това?
 
Зависи от начина, по който го приемате. Ако виждате 3-Series Compact като нормален и ежедневен хечбек, вероятно няма да бъдете разочаровани. Но ако го разглеждате като спортен автомобил, тогава със сигурност няма да сте доволни от избора си. И така, къде е проблемът? Може би на първо място, че колата не е конструирана да бъде хот хеч.
 
Факт е, че под предния капак са монтирани модерни двигатели с мощност до 170 к.с., но въпреки това първият Compact не е особено забавен за шофиране автомобил. Предното окачване използва същия MacPherson дизайн, заимстван от останалите версии на E36, но задният мост е от по-старата „тройка“ - Е30. Резултатът от това инженерно решение е, че в острите завои колата презавива и като цяло не е особено приятна за шофиране. Критиките идват директно от автомобилната преса, което се отразява и на продажбите.
   
    
Издънката BMW 3-Series Compact
   
    
Спорна стилистика
 
Освен това, трябва да признаем, чe BMW 3-Series Compact не е и от най-красивите коли. Понеже инженерите не са разработили колата от нулата, а на практика са преработили вече съществуващ модел, пропорциите са тотално объркани. Джантите са скучни за автомобил с претенциите за спортен характер, а задният надвес е твърде къс. С второто поколение нещата стават още по-зле, тъй като дизайнерите решават да променят предната и задната части, за да оразличат модела от стандартните варианти на E46. Ако попитаме критиците обаче, резултатът не е особено успешен и колата е скучна и безизразна.
 
Малко след като излиза на пазара, BMW разработва и версия с 5-врати, която за щастие не се появява на пазара. Баварците решават да прекратят проекта, заради първоначално слабите продажби спрямо класическите варианти седан и купе на Е36.
   
   
Издънката BMW 3-Series Compact
  
    
Пазарен успех в Европа, но не и в Щатите
 
Така или иначе, след първите няколко месеца на пазара, колата започва да трупа популярност и да се продава добре. От BMW решават да я пуснат и на американския пазар, където моделът пристига през 1995 г. във версията 318ti. Американците така и не свикват с шантавия външен вид и по-малките размери, което принуждава BMW да прекратят мъките на 3-Series Compact отвъд Океана след 4 години на пазара.
 
Въпреки че 3-Series Compact не е истински спортен автомобил, за което няма никакво съмнение, трябва да признаем, че това е автомобилът, който утъпка пътеката пред 1-Series – един от най-популярните модерни модели на BMW в света. При това, 3-Series Compact е едно истински смело и уникално предложение на пазара през 90-те, тъй като това е единственият хечбек с предно разположен двигател, задно предаване и 6-цилиндрови двигатели. Не е малко.


Снимки: BMW

 

 

0 от 500
  • #12
    17 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    А мотора 1.6 е мъртвороден, ем не върви, ем харчи. Не се лъжете да го взимате. По-добре Голф, Астра или квот и да е с 1.6мотор, но не и БМВ с такъв мотор
  • #11
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Бай ( преди 7 години )
    Особено с мотор М44 или М52
  • #10
    9 rate up comment 7 rate down comment
    Бай ( преди 7 години )
    Много прилична колица си е
  • #9
    9 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Извинявай много ама ЕС класата като на Васил Илиев си е доста скъпа кола нищо че е 20 годишна! И си е лукс да караш такава с 22-24 разход градско... П.с. и да не говорим че добре поддържана такава струва над 20 000 лв ! ;)
  • #8
    18 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Обичам го тоя лаф с киселото грозде, какво му е киселото на БМВ за 5000 лева? Защото такива БМВ се карат в БГ основно. :) На два челни удара и едно давене в река, ТДС който се кара на ползвано готварско олио или 320ка на метан. И другите - С класа, като на Васил Илиев, ама 25 годишна но се държи и прави изказвания, все едно е кръстник на поне 3 мафии и е правена специално за него тая стара консерва. Кисело било гроздето... смях!
  • #7
    15 rate up comment 8 rate down comment
    BMW ( преди 7 години )
    Гроздето е кисело както винаги, факт е че 3 компакт или бмв серия 1 не са нивото на 5 и 7 серия, но по нищо не отстъпват на нормалната тройка освен вътрешно пространство което не нужно на всеки, ама нали докато си в голфа или астрата трябва обясняваш колко лошо е бмв-то и за това не си си го взел не защото не си имал толкова пари.
  • #6
    3 rate up comment 9 rate down comment
    аз ( преди 7 години )
    98% от минувачите не биха различили Компакт, Купе и Седан
  • #5
    2 rate up comment 7 rate down comment
    От мотичкат ( преди 7 години )
    Да
  • #4
    30 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    БМВ Компот не е на почит дори и в нашата петоразрядна, бедна и мутренско подражателска държава...
  • #3
    26 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    316 и 318 ускоряват до 100км.ч. за умопомрачителните 13,8сек., и 11,8сек. дори Опел Тигра ги прави за смях !В сравнение с Голф3 и Опел Астра l, е доста по кола от тях !!!