IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Европейският съд отхвърли закона „Фолксваген“

Съдът на европейските общности в Люксембург обяви закона „Фолксваген“ за невалиден.

Европейският съд отхвърли закона „Фолксваген“
Влезлият в сила през 1960 г. закон, ограничаващ правото на глас на акционерите на компанията до 20 %, независимо от притежавания от тях дял акции, противоречи на европейските правила за свободно движение на капитали. Законът освен това гарантираше на провинция Долна Саксония и на германското правителство по две места в надзорния съвет на VW, в случай, че те притежават акции на компанията. Федералното правителство вече няма подобно дялово участие, но това не е така в случая с Долна Саксония.

Най-висшата съдебна инстанция на ЕС отсъди днес, че т.нар. закон „Фолксваген“ ограничава свободното движение на капитали в Съюза. По този начин съдиите дадоха право на жалбата на Европейската комисия срещу ФР Германия от март 2005 г. 



Експертите предвиждат изкупуване от страна на Порше

Законът от 1960 г. осигуряваше на немската провинция Долна Саксония превилигировано положение във VW. Присъдата най-вероятно ще има сериозни последици за най-големия европейски производител на автомобили. Европейският съд прие аргументите на Европейската комисия, според които законът отблъсква инвеститорите и поради това ограничава свободното движение на капитали в Съюза. Немското правителство не е съумяло да представи достатъчно убедително своите доводи, че законът служи за защита на служителите в компанията и за запазването на работните места. 

Провинция Долна Саксония ще запази своя дял в компанията, възлизащ в момента на 20,8 %. и след отмяната на закона „Фолксваген“. По този повод, министър-председателят Кристиан Вулф каза, че „правителството на Долна Саксония преследва целта Фолксваген да бъде една успешно развиваща се компания, с голям брой продадени продукти и доволни служители със сигурни работни места, особено що се отнася до филиалите на VW в Долна Саксония“. 

За позитивното развитие на концерна допринася и дяловото участие на Порше AД. „ Посредством участието на Порше и на провинция Долна Саксония, Фолксваген АД е защитен от достъпа на финансовите инвеститори. Срещу собствениците, притежаващи повече от 50 % от акциите не е възможно да се оказва спекулативен натиск“, подчерта Вулф.
0 от 500