IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla ще строи Гигафабрика и в Европа

Илон Мъск откупи германска инженерингова компания, за да оптимизира производството

Tesla ще строи Гигафабрика и в Европа

Илон Мъск обяви вчера, че Tesla планира да произвежда електромобили и батерии във втория си завод Gigafactory, който ще е в Европа. Босът на Tesla се срещна с медиите в Германия по повод придобиването на инженеринговата група Grohmann Engineering, с помощта на която трябва да постигне целите си от 500 000 коли годишно производство. 

Tesla ще произвежда електромобили и батерии в Европа

Мъск потвърди, че основната задача на Tesla е да извади на пазара новия електромобил Model 3 навреме, като допълни, че компанията планира „сериозни инвестиции” за развитие на производствената си стратегия, която най-общо покрива формулата „машини произвеждат машини”. 

 

Според Мъск инвазията на Tesla на Стария континент ще стартира в момента, в който Model 3 се качи на производствената линия. Началото на производството трябва да започне в средата на 2017, а към края на същата година масовото производство на Model 3 трябва вече да е факт. 

 

Мъск дори прогнозира, че в дългосрочен план Tesla може да отвори още два или три завода като Gigafactory в Европа, като те също ще произвеждат електромобили и батерии. 

 

Gigafactory I е най-амбициозният проект на Tesla до момента, като инвестицията в гигантския завод за батерии е около 5 милиарда долара. В следващите две или три години в завода трябва да започнат работа над 10 000 човека, които до 2018 ще произвеждат батерии с общ капацитет 35 гигавата годишно. Това се равнява на производството на батерии в цял свят за 2014 година.

Тагове: tesla gigafactory
0 от 500
  • #11
    0 rate up comment 0 rate down comment
    ink ( преди 7 години )
    are na6te da kazvat kolko ru6vet iskat i da idva tuk zavoda...
  • #10
    3 rate up comment 11 rate down comment
    Русия ( преди 7 години )
    Докато България се управлява от ФАЩ и Турция , няма да има свестен инвеститор.
  • #9
    1 rate up comment 9 rate down comment
    ФАЩ ( преди 7 години )
    Индианските "партньори" що не го направят в БГ?Нали сме им много мили.
  • #8
    12 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    в неделя гласувайте за румбата- русия и се надайте на западни инвестициипак пълна изолация ще настане !
  • #7
    8 rate up comment 7 rate down comment
    Enzo ( преди 7 години )
    ХА-ХА,нямало опасност руският ботуш да стъпи в Полша и Унгария!Малки сте. Ето един виц:"Обажда се Обама на Меркел и казва:"Инсталираха ми в кабинета пулт на новата ракетна система.Имам три копчета-сребърно,златно и платинено.Като натисна сребърното с Южна Америка е свършено,като натисна златното,е свършено с Азия,а като натисна платиненото,е свършено с Европа.А Меркел му отговорила:През 1945г, баба ми имала три цокала - дървено, метално и глинено, но когато дошли руснаците, се насрала в гащите!"
  • #6
    14 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Купената немска компания не е свързано с построяването на завода и не значи, че завода ще е в Германия. Компанията е инженерна и им трябва да оптимизиране на процесите във всички фабрики. Завода най-вероятно ще е в някоя от близките страни до Германия на изток. Унгария или Полша. Там няма опасност да стъпи руския ботуш, докато в БГ вече е стъпил.
  • #5
    10 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Щеше да има заводи но Роската е сам срещу БСП, ДПС и АТАКА. *** народ слаба държава.
  • #4
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    16млрд!
  • #3
    4 rate up comment 5 rate down comment
    Какво БГ , какви 5лв ( преди 7 години )
    "Илон Мъск откупи германска инженерингова компания, за да оптимизира производството" - докато тук Баце пак готви оставка, че лихвата на едни 167млрд. има падеж скоро!А "работната" ръка Пенчо и Хасанчо 1 ден са на работа а после 2 дена запиват по кръчмите ..
  • #2
    11 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Представете си този завод в България, 10 000 работни места.