IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как се правят гумите?

Надникваме в един от най-секретните процеси в съвременната индустрия

Как се правят гумите?

Повечето хора си представят производството на автомобилни гуми като съвсем прост процес: изливаш каучукова смес в някаква форма, загряваш я да се втвърди и готово. Но в действителност това е един от най-сложните, високотехнологични и също така потайни процеси в съвременната промишленост. Потаен, защото конкуренцията е убийствена, а бизнесът е за милиарди долари. Затова нека надникнем в един от тези тайнствени заводи и да проследим основните етапи по създаването на съвременна автомобилна гума.

Как се правят гумите?

Приготвяне на каучука в завод на Michelin


1. ПРИГОТВЯНЕ НА КАУЧУКОВАТА СМЕС.
Производството на гумите започва с този процес, като рецептурата зависи от предназначението на конкретния вид гуми (по-мека за зимни, по-твърда за универсални и т. н.) и може да включва до 10 химикала, начело със сяра и въглерод. И, разбира се, каучук - високоеластичен полимер, който се съдържа в кората на близо 500 различни вида тропически растения.

Как се правят гумите?


2. ПРИГОТВЯНЕ НА МАТРИЦАТА
за протектора. В резултат от шприцване се получава гумена лента, която след охлаждане с вода се разрязва на заготовки по необходимия за целта размер.
Скелетът на гумата – каркас и пояс – се приготвя от слоеве текстил или метални телове. Те се полагат под определен ъгъл.
Друг важен елемент в производството е бордът, който представлява неразтеглима, здрава част от гумата, с помощта на който тя се крепи за колелото и запазва своята форма.

Как се правят гумите?


3. СЪЕДИНЯВАНЕ НА ЕЛЕМЕНТИТЕ - за целта се използва специален барабан, върху който последователно се поставят слоевете каркас, борд и върху каркаса - протектор.

Как се правят гумите?


4. ВУЛКАНИЗАЦИЯ е следващата стъпка в производството. Сглобената от отделните компоненти гума се поставя в матрицата на вулканизатора. Във вътрешността й се подава пара с високо налягане и гореща вода. Времето за вулканизиране и температурата, при която се извършва, зависят от големината и плътността на гумата. Върху протектора се оформя релефен рисунък, предварително гравиран във вътрешната страна на матрицата. Следва химическа реакция, която прави гумата здрава, еластична и устойчива на износване.


Как се правят гумите?


НЯКОИ ОТ ТЕЗИ ПРОЦЕСИ
се използват и при възстановяване на стари гуми - т. нар. регенерат. За тази технология можете да прочетете още тук


Как се правят гумите?


Големите производители на гуми са в непрестанно технологично съревнование помежду си. Концерни като Continental, Hankook, Michelin, Goodyear постоянно въвеждат иновации, за да имат предимство пред конкурентите.
Пример за такава е технологията за понижаване на шума на гумата. Различните производители я наричат с различни имена, но тя вече е утвърдена и наложена в производството на гуми.


Още по темата: как са се произвеждали гумите през1934: