IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

GM ще спира дистанционно откраднати автомобили

Нова система за охрана на автомобила от крадци ще пусне на пазара General Motors от 2009 г.

GM ще спира дистанционно откраднати автомобили
Системата ще дава възможност да се спре двигателят на колата от дистанция, в случай на кражба. Системата ще работи в рамките на днешната комуникационна и защитна служба на GM, наречена OnStar и ще може не само сама да спре автомобила постепенно, но и да предупреди крадеца сам да спре, защото полицията вече е информирана за кражбата. 


От 2009 г. тази система ще бъде монтирана в 20 мoдела на GM. 

Всъщност и днес подобна система в рамките на OnStar вече работи в САЩ, като чрез нея намират 700 до 800 откраднати коли на месец. Функциите й обаче са по-ограничени и позволяват само проследяването и локализирането на откраднатата кола. 

В автомобилите на GM тази система ще бъде модернизирана и от 2009 г ще предлага много повече възможности. OnStar автоматично ще се свързва с полицията и ще съобщава за кражбата на автомобила. След това полицията може да установи къде се намира колата и ако прецени че е възможно и безопасно, се свързва с оперативния център на OnStar, откъдето могат да спрат автомобила. 

Това става с помощта на мобилен телефон, който изпраща сигнала намаляващ оборотите на двигателя и постепенно спиращ колата. 

Фирмата управляваща системата OnStar е дъщерна на General Motors. По думите на нейния директор Чет Хубер, (Chet Huber), технологията прави невъзможен за водача контрола върху оборотите на двигателя и неговата мощност. Всички останали системи на автомобила продължават да функционират (вкл. кормилната уредба и спирачките) и това не създава опасни ситуации на пътя. 

Системата OnStar днес се предлага със всички модели на концерна General Motors, обозначени като модели на 2008 г. Цената е 199 долара за една година. Системата на General Motors може да бъде продадена и на други фирми и марки.
0 от 500