IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Изследване на TUV – ксеноновите фарове спасяват живот

Автомобилите с ксенонови светлини правят по-малко катастрофи в сравнение с тези, чиито фарове са стандартни.

Изследване на TUV – ксеноновите фарове спасяват живот
До този извод стига немската организация TÜV Rheinland, която се занимава с техническите характеристики и безопасността на автомобилите. Най-силно се чувства предимството на ксеноновите фарове на обикновените пътища в тъмните часове на денонощието, но има предимства и на магистралите. По осветените улици на населените места това предимство отпада, заключават немските експерти. 


Според авторите на изследването на TÜV Rheinland, ако всички автомобили в Германия са с ксенонови светлини, нощните катастрофи биха намалили с 50% по първокласните пътища и с 30% по магистралите на страната. 

Като резултат смъртните случаи от катастрофи през нощта биха намалели с 18%. Днес в Германия около 10% от автомобилите са с ксенонови фарове.
0 от 500
  • #6
    2 rate up comment 0 rate down comment
    pgh ( преди 14 години )
    За светенето в тополите виновника не е ксеноновата крушка а манталитета и безхаберието на тези шофьори които ги оставят да светят така. Някои го правят умишлено други от безхаберие. Но както и да е - такъв шофьор, на който изобщо не му пука че заслепява останалите какво значение има дали ще заслепява с халоген или ксенон едното свети по-слино но и другото си заслепява не по-малко. Какво да коментираме изобщо при положение че има хора дето си карат и нон-стоп на дълги светлини.
  • #5
    1 rate up comment 0 rate down comment
    съгласен ( преди 16 години )
    спасяват собствения живот пречуквайки околните
  • #4
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Мразим HID без лупа ( преди 16 години )
    Трябва да забранят най-накрая този тормоз от китайски aftermarket hid , ксенона изисква лупа и гладко "неоребрено стъкло " отпред и всичко друго е лъжа . И да свалиш фара на долу пак има много паразитна светлина със собствено мнение.Плюс това въпреки че някои от тези които монтират такива комплекти го "свалят" малко , после шоферчетата си го връщат .. за да виждат по-далеч, резултата всеки го знае , всеки са го заслепявали .И докато мен са ме глобявали за запалени фарове за мъгла , то *** с ксенон светещ в тополите си карат необезпокоявани.
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    аз ( преди 16 години )
    Ако светят в очите на другите не е приятно наистина, но с добър монтаж и настройка всичко е наред. А тези задните червени гадости за дразнят много когато са включени без да има мъгла. Едно изследване по върпоса трябва да се направи, колко хора изпреварват такъв дразнител и затова се набиват в някой от отсреща. Междудругото статията е поставена на заглавната страница на http://***.hid-bg.com
  • #2
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Bandit ( преди 16 години )
    Халогенните светлини осветяват до 3-4 метра пред колата и няма как да ти пречат, за допълнителната стоп светлина подкрепям, че е много дразнещо да се използва без необходимост.
  • #1
    2 rate up comment 0 rate down comment
    пилт ( преди 16 години )
    Нормално! Тези с ксеноновите фарове заслепяват останалите и те катастрофират.Много се дразня и от тези, които карат постоянно с включени фарове за мъгла, пък някои и със включени стопове за мъгла. За такова нещо има глоба, но на полицаите не им пука. А това е опасно.