IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

50 години боксер от Subaru

Над 16 млн. такива мотора са произведени от 1966 година до днес

50 години боксер от Subaru

Боксерният двигател Subaru, една от запазените марки на японската автомобилна марка, чества 50 години от създаването си. Агрегатът дебютира на 14 май 1966 година на борда на модела Subaru 1000, превръщайки се в неизменна част от всяка следваща кола на марката*. До момента Subaru е произвела над 16 млн. екземпляра от своя боксер.
50 години боксер от Subaru
Когато става дума за двигатели с вътрешно горене, изборът се свежда до само няколко типа - редови, V-образен, ротационен и хоризонтално разположен, по-известен като боксерен.

И докато първите два се интегрират масово в автомобилите, ротационният и боксерният са запазена марка на само няколко автомобилни компании. Всъщност ротационният агрегат към момента не може да бъде намерен в нито един нов автомобил, а боксерният се произвежда единствено от Subaru и Porsche.

Този тип двигател има редица предимства. При него буталата са разположени хоризонтално, едно срещу друго в симетрична конфигурация. При движението на срещуположните бутала се неутрализират инерционните им сили, което води до по-ниски нива на вибрации и изключителен ротационен баланс и допринася за плавна и равномерна работа до най-високи обороти. Освен това така се постига по-нисък център на тежестта, което пък подобрява стабилността и динамиката на машината.

Е, има и недостатъци - по-висок шум и по-големи торсионни вибрации, поради което е необходим по-голям маховик - но те са пренебрежимо малки на фона на предимствата.
50 години боксер от Subaru
Боксерният двигател е разработен още през 19-ти век. Патентован е през 1896 година от Карл Бенц, известен като бащата на автомобила и един от основателите на Daimler-Benz.

А името "Boxer" му е дадено, тъй като ходът на буталата напомня на движенията на ръцете на боксьор.

*Не всички автомобили Subaru са с двигател боксер. Изключение правят компактните коли за японския пазар.



Снимки и видео: Subaru

Тагове: subaru
0 от 500
  • #7
    5 rate up comment 10 rate down comment
    Triforce ( преди 7 години )
    Какво не му харесвате? Хората със Субару много му се радват!Скоро разбрах, че един познат е счупил мотор на Субару.Коментара от мой приятел беше :"Този е за рекордите на Гинес!"Боксера си е супер!
  • #6
    19 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Тоя който е написал Porsche, нищо не разбира.Боксеровият двигател е измислен от Карл Бенц.Като цяло е остаряла технология, въпреки че поставено на кантар, не отстъпва кой знае колко на другите масови типове двигатели.Иначе легендарни коли като Бийтъла, бенцове, алфи и поршета има с боксери.
  • #5
    11 rate up comment 5 rate down comment
    321 ( преди 7 години )
    Мазането на този тип двигатели е затруднено.
  • #4
    16 rate up comment 6 rate down comment
    thebrainless ( преди 7 години )
    Едно много голямо предимство пред другите двигатели е ниския център на тежестта.За този, който твърди че са нерантабилни и не стрували, поинтересувай се какви двигатели слагат на малки самолети и мотоделтапланери.
  • #3
    7 rate up comment 14 rate down comment
    123 ( преди 7 години )
    Osnoven remont na 170 hil km.. hubav e kato bega4ka ama kato za li4en avtomobil mnogo nerentabilna mashina. Inache e zdravo de no tozi dvigatel kolko ne struva samo toi si znae..
  • #2
    13 rate up comment 2 rate down comment
    iff ( преди 7 години )
    Confidence in Motion!
  • #1
    27 rate up comment 22 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Естествено, честват 50 години на нещо което е измислено от грманец преди 120 години.