IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen AG изкупува обратно 500 000 коли в САЩ

Германците заделят и близо 1 млрд. долара за компенсации

Volkswagen AG изкупува обратно 500 000 коли в САЩ

Германският автомобилен концерн Volkswagen и властите в САЩ са постигнали рамково споразумение, според което производителят ще предложи да изкупи обратно от собствениците им близо 500 000 дизелови автомобила, които са използвали измамния софтуер за манипулиране на американските тестове за емисии, предаде Ройтерс, цитирайки двама души, запознати с темата.
Volkswagen AG изкупува обратно 500 000 коли в САЩ
Снимка: Ройтерс

Очаква се по-късно в четвъртък Volkswagen да заяви официално пред федерален съдия в Сан Франциско, че се е съгласил да изкупи обратно до 500 хил. коли с 2,0-литров дизелов двигател, продадени в САЩ, които са надвишили законно допустимите нива на отделяни емисии.

Става дума за версии на седана Jetta, Golf и Audi A3, продавани след 2009 г. Офертата за изкупване не включва по-големите 3,0-литровови дизелови двигатели, които също са надминавали допустимите норми, включително всъдеходите на Audi и Porsche.

Според германския вестник Welt споразумението ще бъде представено в четвъртък следобед българско време на американския съдия Чарлс Брайер в съда в Сан Франциско. С това ще се предотврати опасността Брайер да открие съдебен процес. Германската компания се стреми да постигне извънсъдебно споразумение. Ултиматумът на съдията изтича в четвъртък следобед в 17 часа местно време.

Листнатите в САЩ акции на Volkswagen нараснаха с почти 6 на сто до 30,95 долара след новината.
Volkswagen AG изкупува обратно 500 000 коли в САЩ
Снимка: VW

Според друг източник германската компания се е съгласила и на фонд за собствениците на тези коли. Той може да е в размер до 1 млрд. долара отвъд разходите за изкупуване на автомобилите, но не е ясно каква сума ще получи всеки собственик.

Говорители на VW, на Министерството на правосъдието на САЩ и на Американската екологична агенция (EPA), която е второстепенен разпоредител на средства към министерството, са отказали да коментират темата.

Световният скандал, избухнал през септември миналата година, предизвикан от дизеловите коли със софтуер, който намалява показанията за замърсяващите емисии, засегна силно мастодонта с 12 марки - от Audi до Seat, минавайки през луксозния Porsche.

През октомври американската Федерална комисия по търговия (FTC) започна разследване по случая.

Още по темата:
Лъжливият софтуер на VW бил създаден от Audi

Повече по темата четете в Investor.bg

Тагове: volkswagen
0 от 500
  • #12
    15 rate up comment 1 rate down comment
    Фолк а ваген ( преди 8 години )
    Да ги карат направо в Дупница.
  • #11
    11 rate up comment 10 rate down comment
    Учуден ( преди 8 години )
    Хаха. Добре нека ние селяните да си караме по едно 2.0 TDI, а гражданите да карат каквото им харесва. Аз не възразявам :)
  • #10
    15 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    На селянче да обясняваш е все едно да пикаеш срещу вятъра.Щял да си вземе той 2.0 дизел. Ми вземи си - освен, че харчи много, върви малко и замърсява много то и се чупи много. Така че взимайте на воля, те и без това повече от 5 години още няма да изкарат, а през тези 5 години ще сте дали толкова пари за поддръжка, че само ще ни направите кефа.Още повече, че ти също ще дишаш ла*ната от ауспуха ти, така че за *** не е важно той да е добре, а вуте да е зле.
  • #9
    8 rate up comment 19 rate down comment
    Учуден ( преди 8 години )
    Аз не съм сектант на тема VW, но е факт, че предлагат най-много. Преди месец минах през повечето дилърства, които предлагат коли в този клас - ами повечето или имат някой припаднал автоматик или нямат активен темпомат или нямат *** Hold и т.н. Накрая като тегля чертата само Vw остава читав автомобил.
  • #8
    16 rate up comment 4 rate down comment
    Мангуста Прелюбодеец ( преди 8 години )
    Демек в USA който се чувства ощетен отива връща колата и му връщат парата , образно казано . В Европа , мекия господа сектанти . То и заради това нямате смислени доводи . А т'ва че си фен на марка , която се изсмя в очите на всичките си европейски клиенти , дам аз му викам мазохизъм .
  • #7
    16 rate up comment 5 rate down comment
    Опосум Сводник ( преди 8 години )
    Учудения и анонимния . Купуваш си кола , но се оказва че това за което плащаш , не отговаря на това което взимаш . Уважавам VW , но това че в Европа , техните клиенти ще получат "мекия" , ами радвайте господа мазохисти , щом ви радва да ви лъжат и мамят . А това сравнение с 5 годишния TDI е толкова нелепо , но пък ви разбирам - при създалата се ситуация , сектантското ви мислене няма смислено обяснение .
  • #6
    16 rate up comment 10 rate down comment
    Учуден ( преди 8 години )
    Ей веднага се намериха не-***, които да се изкажат. Аз пък все си мисля, че 5 годишен голф с 2.0 TDI цапа по-малко от 10 годишен дизел на която и да е марка, а статистиката показва, че в България масово се карат 10+ годишни коли. Така, че според мен по-добре 5 годишен голф 2.0 TDI от колкото примерно 10 годишен Опел дизел.
  • #5
    22 rate up comment 7 rate down comment
    Пор Сикишар ( преди 8 години )
    Такааа , значи в Америка Ще ги изкупят , в Европа ще ти платят разликата в данъка , заради по високите вредни емисии , в БГ ще ти покажат Средния . Господа Голфисти , изглежда обичате да ви правят на БАЛЪЦИ .
  • #4
    17 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    После детето му като умре от рак на белите дробове на 17 години ще се вайка и ще пита защо.Прости хора, няма да се оправим скоро с масата подобни тикви, които ни заобикалят в милата ни родина.
  • #3
    24 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    веднага ще се намерят *** да ги купят. А за продадените в Европа, кучета ги яли