IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Новите мотори били по-вредни от старите

Данните са за двигатели с директно впръскване на горивото

Новите мотори били по-вредни от старите

Съвременните двигатели с директно впръскване на горивото са много по-вредни за екологията от по-старите мотори. Това твърди в свое изследване организацията TUV Nord.
Новите мотори били по-вредни от старите
"Въпреки намаляването на вредните емисии СО2 и повишената ефективност при използване на горивото, тези двигатели произвеждат в хиляди пъти повече частици сажди, които влияят много по-лошо на екологията и на здравето на хората, отколкото въглеродния двуокис", се казва в изследването, публикувано в ноемврийския доклад на брюкселския екологичен център Transport & Environment (T&E).

Резултатите са получени след изследване на 3 автомобила - Ford Focus с 1.0-литров мотор EcoBoost, Renault Megane с 1.2-литров Energy TCe и Hyundai i40 с 1.6-литров  GDI. Учените са достигнали до извода, че повишеното съдържание на твърди частици в отработените газове на моторите с директно впръскване на горивото се дължи на много по-високото налягане в цилиндрите в сравнение с традиционните бензинови двигатели от по-старо поколение.

От T&E са пресметнали, че всяка година от замърсяване на въздуха в ЕС умират около 455 000 души. Проблемът с изхвърлянето на твърди части от двигателите може да се разреши с поставяне на специален филтър, който струва около 50 евро и не влияе на разхода на гориво. Производителите на автомобили обаче отказват да приемат тази мярка.

Снимка: Hyundai

0 от 500
  • #5
    5 rate up comment 16 rate down comment
    Triforce ( преди 10 години )
    Няма как да караме коли по 20 години, защото човека е *** и си казва "Абе тая кола ми омръзна, ще я сменя с друга!"Отделно имаш умора на желязото и не е желателно да караш кола над 15 години! Има и доста други фактори, просто на 1-во четене това ми мина през акъла.
  • #4
    17 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    За екологията наистина ни клатят много яко.Това си е чист държавен и международен рекет.В цената на горивата и колите има голям % такси за екология.Къде отиват те обаче никой не знае.Сега обаче и с бензиновите мотори искат да ни изклатят,че видите ли и те не били екологични.Какви твъди частици бе!Всеки с поне малко обща култура знае,че горенето на бензина под високо налягане става по-пълно,т.е.при новите мотори имаме пълно изгаряне.
  • #3
    24 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Навсякъде искат да те изцедят! А някои искат и да те убият, те остават скрити.
  • #2
    45 rate up comment 0 rate down comment
    KKK ( преди 10 години )
    Разбира се, че е боза (и маркетинг). Всичко е с цел да стимулира потреблението, т.е. ако караш по-стара от 5 годишна кола, значи си злодей и не ти пука за света и плащаш огромни данъци. Истината е съвсем различна- самото производство най- вече замърсява планетата и ако карахме колите по 20, а не по 4 години, бихме помогнали много повече (друг е въпросът дали кола след 2000г. ще издържи 20 години...)
  • #1
    30 rate up comment 1 rate down comment
    ?????? ( преди 10 години )
    EEE...ДОБРО УТРО!!!!!Това с екологията е пълна "боза"...само ни залъгват...действителността е съвсем друга!!!