IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Trabant влиза в Червената книга

Моделът вече е застрашен вид и е на път да изчезне

Trabant влиза в Червената книга

Бълващият газове и издаващ симпатично странни звуци Trabant, превърнал се в символ на комунистическа Източна Германия, вече е застрашен вид и е на път да изчезне, предаде ДПА.
Trabant влиза в Червената книга
Снимка: Reuters

Едва около 33 000 от "картонените" автомобили, наричани галено Траби, са регистрирани за движение по пътищата от лицензионните власти във Фленсбург към януари 2013 г. За сравнение - през 1993 г., скоро след обединението на Германия, те са наброявали 920 000.

Повечето от оцелелите трабанти - едва 8600, пърпорят из централната германска провинция Саксония, където през 1991 г. е произведен последният екземпляр от чудатия автомобил. Общият брой на произведените трабанти е 3 милиона.

Култовият Траби има своите верни почитатели, а "добрите екземпляри" привличат вниманието на колекционерите. Двутактовият чудак се задвижва от микс от бензин и масло и въпреки че не отговаря на строгите изисквания за автомобилни емисии в Германия, за оцелелите представители на застрашения вид е направено изключение.

В България този модел също има верни фенове. Ежегодно се организира национален фест на трабантчетата, а сред най-любопитните екземпляри у нас са 7-метровата лимузина Trabant и Trabant RS на ателието Kokonja, който разполага с цели 220 к.с.

През 2009 година на автосалона във Франкфурт се появи и възродена версия на популярната кола. Тя носеше името Trabant nT, имаше електрически двигател и модерен дизайн, но за съжаление така и не стигна до пазара.

Още по темата:
Тунинг - Audi с двигател от Trabant
235 км/час с Trabant
Трабант-а стана на 50

Trabant сред най-желаните от крадците автомобили в Германия

Тагове: trabant
0 от 500
  • #13
    18 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    И аз съм собственик на трабант модел 601s , вече мисля да се разделям с него , но искам да го продам на истински германски колекционер (защото знам , че ще се грижи за него , а и за по-голямата сума която дават) . Някой да може да ме насочи към някои сайт за продажба ?!
  • #12
    26 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Ако и от бъчви разбираш толкова, колкото от Трабанти ще ти изтече виното.
  • #11
    17 rate up comment 8 rate down comment
    бъчваря ( преди 10 години )
    И на времето Трабант бе смятана за най-големия ***. Това е истината. Не знам какво и се прехласват сега. Ако не бе немска, никой и нямаше да си спомня, че е съществувала тая марка. Никой не искаше да купува Трабант, но пък и малко хора имаха нерви да чакат по 15 години за Жигули и Лада. За Трабант почти не се чакаше. Ако имаше достатъчно лади, едва ли 100 продадени Трабанта щеше да има в БГ, защото и цената им бе солена!
  • #10
    25 rate up comment 1 rate down comment
    Triforce ( преди 10 години )
    А? Моля? Правен е в източна Германия! В бившето ГДР! Ти какво си очаквал? Сигурно в България тогава пък сме правили самолети, нали? Я стигааа!!!
  • #9
    26 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Ха-ха, не знаех.Другият път ще опитам, даже с още по-големи.
  • #8
    30 rate up comment 0 rate down comment
    ?!?!? ( преди 10 години )
    Пич, пиши коКУРент и ще стане! Тия от сайта искат винаги *** да се пише с големи букви!
  • #7
    19 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Което е оцеляло оцеляло,другото вече е нa тетрaдки и учебници.
  • #6
    23 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Написах конкОренти, а излезе конглокенти! Съжалявам, с " У " в средата не става. Пише че кодът бил грешен.
  • #5
    29 rate up comment 1 rate down comment
    Triforce ( преди 10 години )
    Как бе? На колежката баща и има един на 37 000 километра. Скоро го чукнаха и го прави и пак си го кара. Пълна лудница е колата! Преди 2 години го боядиса и направо свети!
  • #4
    31 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Конглокенти на Трабанта бяха Вартбург, Шкода, Застава, Полски Фиат, Лада, Москвич, Волга,ЗАЗ,Полонез. Западните се купуваха само от работилите навън с така наречените бонове. За тях нямаше ред и чакане.Затова и много Лади са купени така. Към 3000 долара струваха.