IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW готви автомобил на водород

Преди него ще се появи хибридната суперкола i8

BMW готви автомобил на водород

Шефът на BMW Норберт Райтхофер заяви, че не изключва в близко бъдеще компанията да пусне в производство автомобил, задвижван с водородни клетки. Според него, в концерна са напълно подготвени за разработката на подобна технология, съобщава Autocar.
BMW ще прави автомобил на водород
„В нашата работа над бъдещите силови агрегати следваме един напълно ясен принцип – разумно многообразие – коментира Райтхофер. – Това е нашето ново направление, което нарекохме zero emissions mobility (движение без вредни емисии). Сега за движение в градски условия имаме i3, а за по-дълги пътувания – i8. А за пътувания на още по-големи разстояния разглеждаме възможността за пускане на електромобил, задвижван с водород.”

Босът на BMW допълни, че серийната версия на i8 ще бъде показана на предстоящото изложение във Франкфурт. Неговият първи вариант – концептуалното купе Vision Efficient Dynamics се появи пред публика още през 2009 г., а предсерийния вариант бе показан през есента на 2011 г., отново във Франкфурт.
BMW ще прави автомобил на водород
Първият хибриден супермодел на BMW разчита на силов агрегат с обща мощност 350 к.с. В него влизат 3-цилиндров турбо-двигател и електромотор, като тази комбинация трябва да позволи на i8 да ускорява от 0 до 100 км/ч за по-малко от 5 секунди. А разходът на гориво да бъде около 3 л/100 км.

Снимки: BMW

Тагове: bmw i8 bmw i3
0 от 500
  • #17
    3 rate up comment 0 rate down comment
    pfff ( преди 10 години )
    Абе Хонда, виж продажбите на Хонда и виж на БМВ. Къде ги буташ тия където имат 3 модела, морално остарели. Не ми хвали марка която 2013 предлага автоматик 5 степени.
  • #16
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Дошо ( преди 10 години )
    Пич ХОНДА произвежда такава кола от години
  • #15
    3 rate up comment 2 rate down comment
    G777 ( преди 10 години )
    TOVA ZA VODORODA GO SLUSHAME OT VSICHKI KOMPANII NO DAJE NQMAT PRODOTIP A KAKVO OSTAVA ZA SERIEN MODEL
  • #14
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    BMW изтегля повече от 140 000 превозни средства от Китай, по-малко от седмица след като плановете за експанзия на германската компания бяха остро критикувани от китайското министерството на околната среда. Съвместното предприятие на BMW Brilliance обяви, че изтеглянето на колите е доброволно и се дължи на проблем в кормилните системи на 5-тата серия, като дефектните автомобили са произведени през последните 4 години, съобщава FT. Миналата седмица министерството на околната среда на Китай отказа да одобри плановете на завода на BMW за удвояване на производството до 400 000 превозни средства на година, съобщи Дарик. Министерството разкритикува BMW Brilliance за подаване на "непълен" екологичен доклад и за това, че компанията не е постигнала наложените от правителството цели за намаляване на замърсяването. Според BMW "мнението" на министерството не е е окончателно и няма да забави проекта на стойност 9.23 мрд. юана (1.5 млрд. долара) Китай е най-големият пазар на BMW. Продажбите на компанията нараснаха с 15 на сто през първата половина на тази година, достигайки 183 000 коли, като повече от половината от тях са реализирани от BMW Brilliance. Днес акциите на BMW поевтиняват във Франкфурт с 0.29%, до 72.72 евро за лот. Прочети повече на: http://profit.bg/news/BMW-izteglya-140-000-koli-ot-Kitaj/nid-110619.html
  • #13
    4 rate up comment 3 rate down comment
    speedart ( преди 10 години )
    а пък едноклетъчните амеби са преди горивните клетки..а преди това БУМ големия взрив..какво е значението , тука става въпрос за това че водородната технология не е непозната за BMW...а кой какво е развил или доразвил за водорода слабо ме интересува , темата ми е безинтересна...и след като горивни клетки има от преди ДВГ ..значи не сте направили нищо ново и иновационно...типично за японеца..копира
  • #12
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Горивни клетки има отпреди ДВГ. По абсудната ти логика следва че ДВГ е резултат от развитието на горивната клетка а не обратното. Дали имаш и 1% представа от това колко си ***?
  • #11
    3 rate up comment 7 rate down comment
    speedart ( преди 10 години )
    Странно откъде ви е дошла идеята за водородни клетки...сигурно "таргет групата ви" е имала газове и сте решили да оползотворите излишните газове в клетки..
  • #10
    8 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    За всеки бегло технически грамотен човек е ясно че БМВ демонстрираха единствено склонност да хвърлят пари на вятъра за технологични безсмислици като ДВГ на водород. Само Форумните празни глави си мислят че развитието на горивни клетки има нещо общо с това че БМВ са направили ДВГ на водород. Но, явно такава е таргет-групата на немските "премиум" марки.
  • #9
    5 rate up comment 4 rate down comment
    pffff ( преди 10 години )
    Ей някои хора не разбраха : щом нещо или някой поляризира така мненията значи че марката е голяма, развива се и се говори за нея. Защи например не поляриза така нещата марка като: форд, опел, сузуки, мазда и т.н. А повечето които говорят не са се качвали даже на БМВ или са,ама на някой кошник Е36,Е34 на 300000 км.
  • #8
    4 rate up comment 8 rate down comment
    speedart ( преди 10 години )
    Това че водородната система се развива е повече от ясно..но за да стигнете до горивна клетка ви трябваше BMW...а вие си се смеете и сами без моя помощ...