IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen влезе в Световните рекорди на Гинес

Модификацията Passat TDI регистрира разход от 3.011 л/100 км

Volkswagen влезе в Световните рекорди на Гинес

Volkswagen обяви, че Passat TDI Clean Diesel е поставил нов рекорд на Гинес за най-нисък среден разход на гориво за автомобил, който не е снабден с хибридна система. Машината е преминала през 48 американски щата, като е фиксирала разход от 3.011 л/100 км.
Volkswagen влезе в Рекордите Гинес за икономия на гориво
Досегашното най-добро постижение на автомобил със стандартен двигател с вътрешно горене бе 3.641 л/100 км. Машината, в която са се возили журналистът от изданието Automotivenews Уейн Гердес и инженерът Боб Уингър е започнала своето пътуване на 7 юни от щаб-квартирата на Volkswagen в Херндън, Вирджиния и е финиширала на същото място на 24 юни, след като е изминала 13 071 км.

„За цялото това разстояние бяха нужни 397.4 литра гориво, като целта ни беше да покажем колко икономичен може да бъде нашият автомобил, снабден с технологията TDI Clean Diesel”, заяви след финала президентът на Volkswagen of America Джонатан Браунинг.
Volkswagen влезе в Рекордите Гинес за икономия на гориво
Стандартният Passat TDI Clean Diesel е снабден с 2.0-литров, 4-цилиндров турбо двигател с мощност 140 к.с. В САЩ цената на автомобила е $25 995. Влезлият в Книгата на Рекордите Гинес модел е снабден с 6-степенна механична скоростна кутия.

По каталог модификацията харчи 5.471 л/100 км, но в случая двамата водачи на машината признават, че са приложили някои трикове, за да намалят разхода. Сред тях са максималното използване на инерцията на автомобила, особено при спускане по наклон, спазване на всички ограничения на скоростта, плавно спиране и ускорение при движение, и др.
Volkswagen влезе в Рекордите Гинес за икономия на гориво
По време на пътуването си Гердес и Уингър са установили, че разликата в разхода на гориво при движение с 90 км/ч и 120 км/ч може да достигне повече от 30%.

Любопитна подробност е, че Passat TDI Clean Diesel побеждава и рекорда за най-нисък среден разход на гориво за хибриди, който е 3.6 л/100 км.

Снимки: Volkswagen of America

Тагове: volkswagen passat tdi
0 от 500
  • #24
    12 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Някой хора тука си нямат представа какво е рекордите на Гинес, единия "интелигентен" прозрял че с трикове всеки можел, другия пак "много умен" вложил чак среден интелект се изцепил че това не било състезание. Еми да Гинес не е Олимпийска дисциплина или състезателна федерация а книга в която се записват феноменални изпълнения, които друг не може да постигне ако пък някой ги подобри веднага го проверяват и ако успее да го докаже го записват. Това е! Ако искаш духай през стъклото, за да засилиш автомобила, ако искаш и му пей, важното е след няколко хиляди километра да постигнеш по-нисък разход.
  • #23
    8 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Какво състезание? Ти определено си под средното ниво на интелигентност.Има рекорд на Гинес за икономичност на дизелов двигател, той между другото пак е на Фолксваген, сега го подобряват. Няма никакво състезание. И няма значение дали го карат от ФВ или журналиста от списанието. Гинес изпраща свои представители които да свидетелстват за рекорда. Примерно при рекорда на Вейрон си спомням че го тестват няколко пъти, докато осреднят максималната скорост иначе в теста единия път е вдигнал с 4км.отгоре
  • #22
    7 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    "...в случая двамата водачи на машината признават, че са приложили някои трикове, за да намалят разхода" С ТРИКОВЕ И НИЕ ЗНАЕМ
  • #21
    11 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Интересно, наистина, поставят рекорд с Фолксваген Пасат, но забележете, рекорда го поставя самата фирма Фолксваген. Излиза, че не е било състезание с други марки, а само тяхната кола с техен човек. Т.е. побеждават в състезание ... със самите себе си. За мен положението е ясно. Предполагам и за всеки поне средно интелигентен човек.
  • #20
    14 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Споко бе хора това е Гинес, там лъжа и измама няма. Това да не ви е Тойота според която Приус има среден разход 3,5литра, а най-икономичния хибрид в Гинес е успял да достигне среден разход 3,6 литра а при Приус никой не е свалил средния разход под 5,5 литра. Това е Гинес а не Тойота, така че няма смисъл да спорите, просто го приемете.
  • #19
    13 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Какво значи прогрес? Тромава кола и да харчи или кола с добра динамика и разход? Видяхме го бъдещето на Льо Ман, видяхме го и във ВРС, виждаме го и в Гинес. Да в бъдещето няма да има дизелови коли, но няма да има и бензинови. Нито хибрида с бензинов двигател нито дизела е бъдещето, това са просто компромисни временни решения за по-голяма икономия.
  • #18
    8 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Отворете си очите и се учете от прогреса,стига сте ми философствали и увъртали пред компа...щом Гинес признават ,че може какво ми философствате и сравнявате с 5-6 годишни коли.Все едно да сравняваш 5 год. телефон с най-новиия Айфон.Пораснали сте ама сте останали с акъла на лапетии...
  • #17
    6 rate up comment 9 rate down comment
    юруш на доматите ( преди 10 години )
    за икономии най-вероятно са го бутали на ръка през щатите.Заякнали са поне,останалото е магияяяяяя
  • #16
    6 rate up comment 6 rate down comment
    София-град ( преди 10 години )
    Много разбирате всички бе братче! Само инженери и дизайнери тука! Чак ме хваща срам, колко съм неук сред Вас. Българският автомобилен каймак. Критици, техници и икономисти. Я хващайте мотиката и на къра!
  • #15
    12 rate up comment 5 rate down comment
    До до BG ( преди 10 години )
    Значи 5-6 литра е нормален разход на 6 годишна кола с помпа дюза при 135км.ч. а е ненормално последен модел Коман реал при скорост 90км.ч., бавно спиране и максимално използване на инерцията. Хората са написали че само разликата между 90-120км.ч. е 30% по-висок разход. И още нещо това е Гинес а не някой редактор на списание. Щом са казали значи е възможно а за хибрида невъзможно!