IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Alfa Romeo разкри някои от тайните на 4C

Спортното купе ще тежи само 895 кг и ще се появи на пазара през есента

Alfa Romeo разкри някои от тайните на 4C

Alfa Romeo 4C ще излезе на европейския пазар през есента на тази година, съобщиха от централата на италианската компания. Дотогава ще трябва да се задоволим с малко допълнителна информация, която инженерите на Alfa Romeo бяха така добри да предоставят.
Alfa Romeo разкри някои от тайните на 4C
Колата ще тежи точно 895 кг, което я прави по-лека от стандартен градски хечбек, както и една от най-леките серийни коли в света. Главната цел е била да се постигне съотношение килограм/конска сила четири към едно. Впечатляващият резултат е постигнат с използването на алуминий, стомана, различни композитни материали и класически карбон, от който са изградени цели 25% от колата.

От преплетени въглеродни нишки е построена монокок конструкцията, която понася голямо натоварване и се грижи за сигурността на пътниците. Ето защо е почти плашещо, че самата тя тежи само 65 кг. Голямото постижение на Alfa Romeo се крие във факта, че италианците са успели да оптимизират процеса по производството на детайлите, като в момента могат да произвеждат по 1000 монокока годишно.

Структурните елементи на шасито и покрива са изработени от алуминий, който е влязъл в употреба и при някои от по-малко натоварените части на спирачната система. Само от там италианците са успели да смъкнат 2 килограма на колело.

Панелите на купето са от издръжлив композитен материал, наречен SMC (Sheet Moulding Compound), а броните и калниците са полиуретанови. Материалът е с 20% по-лек от стоманата и е особено подходящ за изработката на елементи с много детайли и чупки. Стъклата на Alfa Romeo 4C пък са с 20% по-тънки от нормалното.

От компанията уверяват, че всяка кола ще бъде изпробвана от тест пилот в продължение на 40 км, като едва тогава ще бъде връчена на собственика си. Максималният производствен капацитет е 3500 коли годишно, като само 1000 от тях ще се продават в Европа. Припомняме, че с 4C Alfa Romeo се завръща на американския пазар, който напусна преди близо 20 години.

Производството ще бъде съсредоточено във фабриката на Maserati в Модена, Италия.

Снимки: Alfa Romeo

0 от 500