IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Nokian постави световен рекорд за скорост на лед

Тест-пилот на компанията с Audi RS6 вдигна 335.173 км/ч.

Nokian постави световен рекорд за скорост на лед

Компанията Nokian отново влезе в Книгата на рекордите Гинес, след като автомобил с нейни гуми постигна скорост от 335.173 км/ч. Това е най-доброто постижение за скорост върху лед.
Nokian постави световен рекорд за скорост на лед
Опитът бе проведен в замръзналия Ботаническия залив край Стокхолм, където тест-пилотът на Nokian Tyres Яне Лайтинен регистрира рекорда с гуми Nokian Hakkapeliitta 8 с шипове и размер 255/35 R20. За постижението финландската компания избра Audi RS6 с мощност 580 к.с. и система за задвижване на четирите колела.

За да може официално да бъде регистриран рекордът, опитът трябваше да отговаря на няколко условия. Основното от тях е гумите да бъдат в серийно производство и съответно да са одобрени в страната, в която се записва постижението. Освен това ледът трябва да е натурален – без никакви химикали върху него и без обработка от страна на машини.
Nokian постави световен рекорд за скорост на лед
При достигнатата скорост, която за да бъде призната, трябва да бъде постигната поне два пъти в противоположни посоки, всеки шип от гумата се е врязвал в снега 43 пъти в секунда.

По този начин Лейтинен подобри постижението си от март 2011 г., когато с предишната модификация на гумите - Nokian Hakkapeliitta 7, успя да постигне 331.61 км/ч. Тогава той прати в историята постижението на легендарния рали-пилот Юха Канкунен, който зад волана на Bentley Continental GT успя да развие 330.950 км/ч.

Снимки: Nokian

Тагове: nokian
0 от 500
  • #63
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Всичките ти глупости са АКО аКО ама ти? Че ти откъде знаеш какво карам? А? И как по-точно даваш квалификации без да си казал ти какво караш ? Просто се чудя колко *** човек трябва да си, за да не разбираш, че в думите ти няма тема или теза, а само лаене. Ама то тия неща се учат още в 5ти клас по литература, гледам и математиката ти е слаба. За техническо образование да не говорим. Какво излиза сега, че семкаджията с предположенията си ти... Почети повече и може и да се пробваш пак да ми лафиш
  • #62
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    И до тука факти каза ли или какво? Поредното доказателство колко си ограничен и не можеш дори да дадеш довод за твойте любими марки. Сигурен съм, че знам повече от добрите страни на същите етзи марки, които ти харесваш. Какъв диалог да водиш с *** като тебе? Влизал съм в завои с 180, Ти обратните завои ли ги взимаш с 180? С какво ги взимаш с дъртия ти дръглив гоуф? А това, че се състезавате с разни *** с каруците си не се брой за Street racing нали знаеш? Аре *** ходи опрай гоуфа
  • #61
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Germany ( преди 11 години )
    Това е, колкото и да се пънеш и да се дразниш истината боли знам.-що да се пъна , ако искам ще си купя японско-пазил ме бог.я си оправи логиката.щом не съм купил-не го искам."Ама нещо ми лаете за времена и технологии, където не сте познали просто".-кви времена бе пич,то си личи че не ставаш.теоретик-сметкаджия.времена... ти ако влезеш в един завои с 180 ,не можем ти събра пари за лечение.бръмчи си не ме касаеш.
  • #60
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Germany ( преди 11 години )
    от: Анонимен ( преди 2 часа )*** какво ме интересува какво пишеш ти бе комплексар ? -ми не чети.обаче тебе това те дразни,хората да се кефят на нещо ,без да се съобразяват с тебе.мислиш си че си умен.е ,не си.открил нокиан-а.смешкоооо аз карах с такива преди 10 години куатрото.пластмасата е в японските каруци.технологии в тях-няма.но явно твоето място е в тоалетната-затова харесваш японските нужници.чао,комплексар.ако си доидеш от изгнание-свирни да се подиграя с тебе наживо.
  • #59
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Мда-а-а.. ( преди 11 години )
    Прекрасни гуми + прекрасен автомобил = световен рекорд!Глупави момченца с постер на стар Civic или с 20-годишни Fiat-и = *** коментари.
  • #58
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Аз като ви виках кои гуми са най добри вие не. Нокиан си купих преди зимата и са страшни
  • #57
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    А комфорт на материалите ако разбираш пластмаса от тоалетна и карирани седалки... немците са напред да. Топ оборудването на немските е приемливо ама на нереална цена. Японските си имат евтини и премиум, нормално искаш хубаво караш премиум, искаш евтино караш евтино и ти върши работа. Това е, колкото и да се пънеш и да се дразниш истината боли знам.
  • #56
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    *** какво ме интересува какво пишеш ти бе комплексар ? Доставяло му удоволствие ми говори за удоволствие тогава, не ми говори за технологии времена и такива неща. Има хора дето и трабант ги кефи да карат, ама не казват, че е най-великата кола нали ?Само комплексар като тебе го прави. Ако говорим за удоволствие и предпочитания, там няма никакви доводи реално измерими.Ама нещо ми лаете за времена и технологии, където не сте познали просто. Ай ходи се кефи на колата си и не се занимавай с технологии
  • #55
    7 rate up comment 5 rate down comment
    Germany ( преди 11 години )
    и няма как да ме е срам от които и да е избор на автомобил-гордея се с него.защото е направен със сърце не със сметки.и ми е напълнил очите.и сърцето.карал съм ги с удоволствие всеки един километър.разбираш ли го?удоволствието от предстоящата среща с колата,от предстоящия път,може би някое "дръпване",ако има желаещ.удоволствието да го измиеш щото е красив. желанието да го снимаш и пуснеш на приятелите във феисбук...в кои класации се вмества това?ще ти кажа-НИКАДЕ.класации,теории,щуротии...
  • #54
    5 rate up comment 4 rate down comment
    Germany ( преди 11 години )
    но и да беше.какво , ще знам че имам здрав но скучен автомобил.защо ми е?да не го забелязвам.само да го мразя.да се чудя що го купих.да се погнусявам от всеки азиатски детаил.за малко сме на тая земя-искам да ми е приятно.та жена ми не може да различи джипа на лексус от тоя на инфинити.некакви криви кореиски линии.гледах един лексус сигурно 20 минути-да видя какво ви харесва.и тя гледа.е някаква кола-това е усещането.нелоша но обикновенна.а живеем веднъж.щом те кефят-караи.но защо натрапваш?