IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Nokian постави световен рекорд за скорост на лед

Тест-пилот на компанията с Audi RS6 вдигна 335.173 км/ч.

Nokian постави световен рекорд за скорост на лед

Компанията Nokian отново влезе в Книгата на рекордите Гинес, след като автомобил с нейни гуми постигна скорост от 335.173 км/ч. Това е най-доброто постижение за скорост върху лед.
Nokian постави световен рекорд за скорост на лед
Опитът бе проведен в замръзналия Ботаническия залив край Стокхолм, където тест-пилотът на Nokian Tyres Яне Лайтинен регистрира рекорда с гуми Nokian Hakkapeliitta 8 с шипове и размер 255/35 R20. За постижението финландската компания избра Audi RS6 с мощност 580 к.с. и система за задвижване на четирите колела.

За да може официално да бъде регистриран рекордът, опитът трябваше да отговаря на няколко условия. Основното от тях е гумите да бъдат в серийно производство и съответно да са одобрени в страната, в която се записва постижението. Освен това ледът трябва да е натурален – без никакви химикали върху него и без обработка от страна на машини.
Nokian постави световен рекорд за скорост на лед
При достигнатата скорост, която за да бъде призната, трябва да бъде постигната поне два пъти в противоположни посоки, всеки шип от гумата се е врязвал в снега 43 пъти в секунда.

По този начин Лейтинен подобри постижението си от март 2011 г., когато с предишната модификация на гумите - Nokian Hakkapeliitta 7, успя да постигне 331.61 км/ч. Тогава той прати в историята постижението на легендарния рали-пилот Юха Канкунен, който зад волана на Bentley Continental GT успя да развие 330.950 км/ч.

Снимки: Nokian

Тагове: nokian
0 от 500
  • #3
    18 rate up comment 8 rate down comment
    speedart ( преди 11 години )
    Чакай да те светна , че си японски фен...ще го напиша с големи букви (дано пробие мозъчната ***)..НОВИЯ RS6 ОЩЕ НЕ Е НА ПАЗАРА......сега остава да се молим за него..
  • #2
    14 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Хахаха хахах ах Забавлява speedart, а имаш ли обяснение ако са търсили най-нови технологии и ауди са най-добри, защо са взели старият модел ? ХахАхАха леле леле голям смях пада с малкоакълните ви коментари
  • #1
    20 rate up comment 16 rate down comment
    speedart ( преди 11 години )
    Естествено са избрали високотехнологичното чудо на Ауди...преди това Бентли ( отново продукт на VAG)...НАПРЕДЪК ЧРЕЗ ТЕХНИКА..