IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen окончателно придобива Porsche

Сключил е сделка за закупуването на останалия дял от 50,1% в Porsche

Volkswagen окончателно придобива Porsche

Германският автопроизводител Volkswagen обяви, че е сключил сделка за закупуването на останалия дял от 50,1% в Porsche, който все още не притежава, смятано от началото на август, съобщи ВВС. Volkswagen ще плати 4,46 млрд. евро (5,6 млрд. долара) плюс една обикновена своя акция.
Volkswagen окончателно придобива Porsche
През 2009 г. двете компании се споразумяха да се слеят до края на 2011 г., след което обаче възникнаха законови пречки. Сделката вероятно ще понижи разходите и ще увеличи печалбите на Volkswagen, в момент, когато германската компания се опитва да се превърне в най-големия автопроизводител в света.

„Ускорената интеграция ще ни позволи да започнем по-бързо да въвеждаме обща стратегия за автомобилния бизнес на Porsche и да осъществим ключови съвместни проекти по-бързо“, заяви Ханс Дитер Пьоч, главен финансов директор на Volkswagen.

И двете компании се опитваха да ускорят сливането. Един от основните препъникамъни за сделката обаче се оказва вероятността за плащане на високи данъци и за двата автопроизводителя.

Според различните съобщения ако Volkswagen изкупи останалия дял от Porsche преди 2014 г., двете компании ще трябва да платят над 1 млрд. евро данъци, което прави сделката по-непривлекателна.
Анализатори твърдят, че с включването на една обикновена акция на Volkswagen като част от цената по закупуването тези плащания могат да бъдат избегнати. Аргументът им е, че по този начин сделката може да се разглежда по-скоро като преструктуриране, отколкото като придобиване.

„Това е голяма сделка за Volkswagen, както във финансово, така и в оперативно отношение“, заяви Дейвид Арнолд, анализатор в Credit Suisse.

Когато бъде приключена, сделката ще сложи край на едно от най-драматичните придобивания в автомобилния бранш, тъй като Porsche се опитваше да придобие Volkswagen в продължение на много години.

Последният опит през 2009 г. пропадна, след като на компанията не успя да закупи необходимия дял от 75% във Volkswagen. Световната финансова криза и спадът в сектора попречи на автопроизводителя да набере необходимите средства за закупуване на изисквания дял.

Освен това Porsche натрупа големи дългове в опита си да придобие Volkswagen, а инвеститори заведоха дела с обвинения, че компанията ги е въвела в заблуждение.

Впоследствие нещата се обърнаха и през 2009 г. се стигна до сделка, в която вече Volkswagen получи правото за придобиване на Porsche.

Още икономически новини за пазара на автомобили четете в Investor.bg

Тагове: volkswagen porsche
0 от 500
  • #4
    20 rate up comment 5 rate down comment
    VERA ( преди 11 години )
    Дали не смяташ, че Бугати, Ламбо, Бентли или Ауди са народни коли. По принцип създателят на бръмбъра на фолксваген е Фердинанд Порше. Двете марки са генетично свързани. Погледнете първите 365 и 911 - ами те са като "спортен" бръмбър.
  • #3
    9 rate up comment 12 rate down comment
    неук ( преди 11 години )
    Мога да напиша само едно - ЖАЛКО, МНОГО ЖАЛКО.Порше никога не е било замислено да е народна кола, а сега го придоби марка със претенции за абсолютна масовост на производството и с претенции да се харесва на всички. За щастие имах възможността да се наслаждавам на управлението на Порше и преживяването най-вероятно няма да се повтори след придобиването.
  • #2
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Интересно уточнение към предходния пост: Всъшност най-големия акционер на Фолксваген е Порше интересно как ще се променят числата след окончателното придобиване на спортното подразделение на Порше от Фолксфаген
  • #1
    17 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Тия са умешени като свински черва, Порше държи 50% от ФВ а ФВ държи 50% от Порше, сега ФВ ще купи останалите 50% от Порше, но пък Порше продължава да държи 50% от ФВ от години. Юридически може и да не е сложно, но за обикновенните хора си е мешана скара..