IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen окончателно придобива Porsche

Сключил е сделка за закупуването на останалия дял от 50,1% в Porsche

Volkswagen окончателно придобива Porsche

Германският автопроизводител Volkswagen обяви, че е сключил сделка за закупуването на останалия дял от 50,1% в Porsche, който все още не притежава, смятано от началото на август, съобщи ВВС. Volkswagen ще плати 4,46 млрд. евро (5,6 млрд. долара) плюс една обикновена своя акция.
Volkswagen окончателно придобива Porsche
През 2009 г. двете компании се споразумяха да се слеят до края на 2011 г., след което обаче възникнаха законови пречки. Сделката вероятно ще понижи разходите и ще увеличи печалбите на Volkswagen, в момент, когато германската компания се опитва да се превърне в най-големия автопроизводител в света.

„Ускорената интеграция ще ни позволи да започнем по-бързо да въвеждаме обща стратегия за автомобилния бизнес на Porsche и да осъществим ключови съвместни проекти по-бързо“, заяви Ханс Дитер Пьоч, главен финансов директор на Volkswagen.

И двете компании се опитваха да ускорят сливането. Един от основните препъникамъни за сделката обаче се оказва вероятността за плащане на високи данъци и за двата автопроизводителя.

Според различните съобщения ако Volkswagen изкупи останалия дял от Porsche преди 2014 г., двете компании ще трябва да платят над 1 млрд. евро данъци, което прави сделката по-непривлекателна.
Анализатори твърдят, че с включването на една обикновена акция на Volkswagen като част от цената по закупуването тези плащания могат да бъдат избегнати. Аргументът им е, че по този начин сделката може да се разглежда по-скоро като преструктуриране, отколкото като придобиване.

„Това е голяма сделка за Volkswagen, както във финансово, така и в оперативно отношение“, заяви Дейвид Арнолд, анализатор в Credit Suisse.

Когато бъде приключена, сделката ще сложи край на едно от най-драматичните придобивания в автомобилния бранш, тъй като Porsche се опитваше да придобие Volkswagen в продължение на много години.

Последният опит през 2009 г. пропадна, след като на компанията не успя да закупи необходимия дял от 75% във Volkswagen. Световната финансова криза и спадът в сектора попречи на автопроизводителя да набере необходимите средства за закупуване на изисквания дял.

Освен това Porsche натрупа големи дългове в опита си да придобие Volkswagen, а инвеститори заведоха дела с обвинения, че компанията ги е въвела в заблуждение.

Впоследствие нещата се обърнаха и през 2009 г. се стигна до сделка, в която вече Volkswagen получи правото за придобиване на Porsche.

Още икономически новини за пазара на автомобили четете в Investor.bg

Тагове: volkswagen porsche
0 от 500
  • #24
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    RIP porsche
  • #23
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Alfa ( преди 11 години )
    Тихо ве смешници...тука 50% от хората не са чели история, а 99% (да не кажа 100) не са карали Порше, че да изказват мнение относно залязването на марката.ВСИЧКИ марки, повтарям - ВСИЧКИ, които отидаха при VW, станаха по-добре, много по-добре, но не и по-зле...
  • #22
    0 rate up comment 1 rate down comment
    iliev555 ( преди 11 години )
    poglednete ili si napravete spravka i ste vidite za kakvo stava vapros naslednicite na porse imat ogromen procent ot akcii vav WW ot desetiletia kakto i bratovcedite im ot ww v porse i dvete familii sa obvarzani rodstvenno vse pak edna ot tiax triabva da poeme kontrola v slycaia naddelia WW
  • #21
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Mnooo_si_zle,brat ( преди 11 години )
    Stegni se malko we, koreiski - moreiski.. kupili si edna kia na staro i si mislqt, 4e karat kola... hahahahaha
  • #20
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Някой да затвори капака на ковчега на Порше!Хубава марка бяха,но за съжаление всичко свърши...
  • #19
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Майтап.Тия германци яко са се уплашили от корейците и китайците щам вече се предават един на друг само и само да спасят кожите.
  • #18
    3 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    mnogo tujen den - tolkova se tujno zaradi fakta che nikoga nqma da imate podoben avtomobil - smeshnici - jelaq vi vag cql jivot da vi prechi, da gi mrazite i da vi e gadno
  • #17
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Порше пък откъде са имали ресурса че да се напъват да купуват фолксваген, обратното може, в крайна сметка прахосване на средства. Да ги бяха инвестирали тези пари в някакви разработки.
  • #16
    10 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Първо дукати,сега порше и това само за 1 година... и накрая Макдоналдс! И тетака!
  • #15
    10 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Кучетата си лаят,керванът си върви даже лети...Първо дукати,сега порше и това само за 1 година.