IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Евтини колани правят задната седалка опасна

Сигурността се оказва лукс.

Евтини колани правят задната седалка опасна

Евтини колани правят задната седалка опасна
Задните седалки на автомобилите не са по-безопасни от предните, дори напротив. Оказва се, че заради по-евтините предпазни колани задните места в автомобилите носят по-голям риск от сериозни наранявания при катастрофа, разкрива разследване на DW (Дойче Веле).

Това се потвърждава и от статистиката за катастрофи на ADAC, която показва, че седящите на задните места в колата имат по-сериозни наранявания в областта на торса, от седящите на предните седалки.

Причината е, че масово производителите на автомобили поставят предпазни колани с обтегачи само на предните места. Задните оборудват с обикновени - заключващи се.

Изключение правят марките Volvo и Mercedes, както и луксозни автомобили като Audi A8 и Volkswagen Phaeton. За останалите (не луксозни) коли на пазара предпазните колани с обтегачи за задните седалки се предлагат в допълнителното оборудване.

Подобна "екстра" за задните седалки би оскъпила колите с по около 140-150 евро, при масово производство, сочат резултатите от проучването на Дойче Веле. Нищожна сума на фона на цената на един нов автомобил.

Още по-нелогичното в случая е, че при краш-тестовете на Euro NCAP няма категория за наранявания на възрастни, седящи на задната седалка. Оценяват се единствено нараняванията по "дъмитата" (манекени) в детските столчета. Причината е, че според производителите и изпитателите, задната седалка се използва сравнително рядко от възрастни.
Евтини колани правят задната седалка опасна
*При катастрофа, предпазният колан с обтегач придърпва тялото към сделката и по този начин значително намалява нараняванията. Заключващият се колан (блокира при рязко опъване) не бива да бъде бъркан с този с обтегач.

Тагове: euro ncap
0 от 500
  • #16
    1 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Да, те Волво се рекламираха че са най-сигурния автомобил докато Тойота не ги осъдиха за реклама с невярно съдържание. :Dhttp://***.thelocal.se/25492/20100312
  • #15
    3 rate up comment 3 rate down comment
    badi ( преди 11 години )
    Koi polzva kolan na zadnata sedalka te i nqi hubavite danslojat faida nqma
  • #14
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    който иска да кара сигурна кола, а не да се гъзарее и да се перчи по форумите, избира волво и после не се чуди коланите обтягащи ли са не са ли, колко еърбега има и т.н. защото знае, че колата му има най-доброто за сигурността, останалото зависи само от него
  • #13
    6 rate up comment 7 rate down comment
    Чичко Алуди ( преди 11 години )
    А, дал съм ти линк за IS-F, но разбира се и там го има. За СТ линка е: http://***.lexusbulgaria.bg/files/ct/Lexus_CT_pricelist.pdf
  • #12
    8 rate up comment 8 rate down comment
    Чичко Алуди ( преди 11 години )
    До анонимното ВАГиналче: Отваряш каталог на най-евтиния Лексус - CT200h и на страница 4 в категория пасивна безопастност четеш: Система за автоматично изпреварващо обтягане на предпазните колани на предни и задни места - s (стандартна).http://***.lexusbulgaria.bg/files/isf/Lexus_ISF_pricelist.pdf След което си замълчаваш като ***, защото така изисква доброто възпитание.
  • #11
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Я прочети отново,тапунгерче малко!
  • #10
    8 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    давай факти, доше, факти. И на пешо на стринката колата имала обтегачи, ама го казва галошо. Както и да е, ако наистина някоя японска или корейска тенджера го имаше щяха да го въртят по рекламите като луди.. те никога не изпускат да напишат какво предрагат в сравнение с другите!
  • #9
    8 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Корейците имат,освен коланите и въже,което шофьора си навива около врата,веднага щом си закупи МПСто.
  • #8
    8 rate up comment 8 rate down comment
    А ( преди 11 години )
    мИ то НИСАН имат обтегачи на задните колани отдавна така са си сериини ама щом сега някой пише ,че само германските имали -ми добре:)))
  • #7
    3 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Да, европейските- На Фолксваген не му пука, но в Мерцедес слагат СРЕЩУ ДОПЛАЩАНЕ. Аз ли бъркам ,но Фолксваген европейска марка ли е ,че не слагат?