fallback

Евтини колани правят задната седалка опасна

Сигурността се оказва лукс.

Задните седалки на автомобилите не са по-безопасни от предните, дори напротив. Оказва се, че заради по-евтините предпазни колани задните места в автомобилите носят по-голям риск от сериозни наранявания при катастрофа, разкрива разследване на DW (Дойче Веле).Това се потвърждава и от статистиката за катастрофи на ADAC, която показва, че седящите на задните места в колата имат по-сериозни наранявания в областта на торса, от седящите на предните седалки.Причината е, че масово производителите на автомобили поставят предпазни колани с обтегачи само на предните места. Задните оборудват с обикновени - заключващи се.Изключение правят марките Volvo и Mercedes, както и луксозни автомобили като Audi A8 и Volkswagen Phaeton. За останалите (не луксозни) коли на пазара предпазните колани с обтегачи за задните седалки се предлагат в допълнителното оборудване.Подобна "екстра" за задните седалки би оскъпила колите с по около 140-150 евро, при масово производство, сочат резултатите от проучването на Дойче Веле. Нищожна сума на фона на цената на един нов автомобил.Още по-нелогичното в случая е, че при краш-тестовете на Euro NCAP няма категория за наранявания на възрастни, седящи на задната седалка. Оценяват се единствено нараняванията по "дъмитата" (манекени) в детските столчета. Причината е, че според производителите и изпитателите, задната седалка се използва сравнително рядко от възрастни.*При катастрофа, предпазният колан с обтегач придърпва тялото към сделката и по този начин значително намалява нараняванията. Заключващият се колан (блокира при рязко опъване) не бива да бъде бъркан с този с обтегач.

Тагове: euro ncap
fallback
  • #6
    Анонимен ( преди 11 години )
    Какво се оказа, само европейските производители ги ежи за пътниците на задната седалка, всички производители на японски и корейски трошки им е все тая..
  • #5
    До jojo ( преди 11 години )
    И какво е твоето определение?
  • #4
    jojo ( преди 11 години )
    Само колегата по-долу леееко се е объркал:Изключение правят марките Volvo и Mercedes, както и луксозни автомобили като Audi A8 и Volkswagen Phaeton, както и луксозни автомобили като Audi A8 и Volkswagen PhaetonТова, че А8 и Phaeton имат културни колани, далеч на правят VAG отговорен производител...
  • #3
    Анонимен ( преди 11 години )
    Бъркам - било заключващ се колан . . . сори!
  • #2
    Анонимен ( преди 11 години )
    Карам Примера от 91 - на задната седалка има два колана - с обтегачи?...
  • #1
    Няма изненада!!! ( преди 11 години )
    Да повторим добрите в теста: Volvo,Mercedes,Audi и Volkswagen.Лукс,ка'ество и сигурност - само при тях!
fallback
Последни