IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Opel Ampera/Chevrolet Volt са „Автомобил на годината в Европа”

Във финала машините на GM изпревариха 6 конкурента за престижното отличие

Opel Ampera/Chevrolet Volt са „Автомобил на годината в Европа”

Оpel Ampera и Chevrolet Volt спечелиха титлата “Автомобил на годината 2012” . С връчването на тази награда на революционните електрически автомобили, журито съставено от 59 водещи автомобилни журналисти от 23 европейски страни, подкрепиха машините на General Motors.

 

Opel Ampera/Chevrolet Volt станаха безспорни победители с 330 точки срещу VW Up (281) и Ford Focus (256). Останалите претенденти за първото място в тази престижна класация бяха Citroen DS5, Fiat Panda, Range Rover и Toyota Yaris. Журито отново се спря на екологичен автомобил, както стори и през миналата година. Тогава за №1 на Стария континент бе избран Nissan Leaf. Преди него победители в конкурса бяха Volkswagen Polo, Opel Insignia и Fiat 500.


За първи път в историята на тази награда изборът на победител се прави във връзка с международното автомобилно изложение в Женева. Изпълнителният директор на Opel/Vauxhall, Карл-Фридрих Щраке и Президентът и Управляващ директор на Chevrolet, Сюзан Дохарти заедно получиха наградата “Автомобил на годината 2012” от президента на журито Хейкън Матсон.

Ampera и Volt станаха съвместно победители от общо седем финалиста в конкурса COTY. Първоначално 35 наскоро лансирани нови модела участваха в надпреварата. Критериите, според които журито прави своя подбор, са основани на достойнства като дизайн, комфорт, динамични показатели и особено много на иновативни технологии, както и ефикасност – области, в които Ampera и Volt доминират.

Volt и Ampera са спечелили множество международни награди включително и титлите “Световен зелен автомобил на годината 2011” и “Автомобил на годината 2011 в Северна Америка”. Моделите получиха отличия за безопасност като например, най-високата оценка от 5 звезди в тестовете Euro NCAP.



Ampera и Volt са първите електрически автомобили на пазара, с които собствениците им могат да отидат навсякъде и по всяко време. Литиево-йонен акумулаторен пакет с капацитет 16 кВтч в съчетание с високотехнологичният електромотор с мощност 150 к.с. осигуряват в зависимост от пътните условия и стила на шофиране  между 40 и 80 километра пробег, осигурен от батерията без каквито и да било вредни емисии. Колелата на автомобила се задвижват по електрически път във всеки един момент. В режим на удължен пробег, който се активира при спадане на заряда в батерията  до определен минимум, бензиновият двигател задвижва генератор, който осигурява необходимата за работата на електромотора енергия. В режим на удължен пробег автомобилът може да измине до 500 километра.

 

0 от 500
  • #17
    5 rate up comment 0 rate down comment
    VOLTRON ( преди 12 години )
    Световен автомобил на 2011-ЕЛЕКТРОМОБИЛ Nissan, 2012-ЕЛЕКТРОМОБИЛ Chevy, 2013 - Tesla S... и така до края!От 2 месеца VOLT се продава с усилен контейнер на батерията и гаранцията, че ако се блъсне с бутална кола, гори буталната ;DМеханиците на UBM Electronics разглобиха тотално един VOLT и думите им бяха: Не сме виждали компютри, управление и защити от такъв клас досега в кола+такива възможности за upgrade! Всичко е направено с презастраховане и в сравнение-сегашните коли са като от 19 век:D
  • #16
    4 rate up comment 0 rate down comment
    ss ( преди 12 години )
    bravo!Нищо не спират ,сменят батерията и са нужни малки промени.Иначе търсенето е добро .
  • #15
    5 rate up comment 7 rate down comment
    егати номерът ( преди 12 години )
    голям смях стана тука ,бе!!!абе как нещо се спира от производство и накрая някви джурналистчета го обявяват за номер едно в света???АЙДЕ СТИГА вече с тия класации щото ставате за смях !!егати лобизма и купуването начовешки мозъци!преди време така хванаха на един англ джурналист гласувал за немска марка ,че жена му след вота кара чисто нова кола;)))))
  • #14
    6 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Тия не са добре. Те Волтът спират да го произвеждат за 5 седмици, че никой не иска да го купува, а те го обявяват за кола на годината. Бива, бива политика, ама чак пък толкова...
  • #13
    7 rate up comment 6 rate down comment
    до: RS1600 ( преди 12 години )
    Така е колега.Печели не това,което се продава,а това което трябва да спечели.Ето това е факта,който компрометира този конглокс и който потвърждава съмненията ми,че всичкото е нагласено и предварително се знае.Просто ГМ не им вървят продажбите и си плащат за рекламата.С тази реклама обаче едва ли ще имат някакъв успех.Предната година автомобил на Америка,а тази го спират от производство.Ампера тази година автомобил на Европа,а най-късно догодина ще я спрат и нея,защото никой не я купува.
  • #12
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Глупавите хейтъри,като теб гледат топ гиър и вярват на всичко без да се замислят.То да се замислят,ама с какво...Гледай специалистите и инженерите от автомобилният бранш какво казват за Приус,а не шоумените!Дори АутоБилд признаха,че Приус е перфектно направен автомобил с невероятна надеждност след 100 000км тест на който Приус не успя дори и една лампа да изгори.Колкото до икономията,ако имаше мозък в главата,щеше да знаеш,че Приус не е създаден да се състезава на писта,а за друго нещо!
  • #11
    9 rate up comment 0 rate down comment
    RS1600 ( преди 12 години )
    Volt/Ampera предлагат интересни технически решения и несъмнено заслужават уважение. За втора поредна година, обаче, печели автомобил който никой не купува масово, което за мен е нелепо. Ако ще без гориво и зареждане да върви, няколко бройки дори да са няколко хиляди е капка в морето при пазар от 18 милиона годишно. По никакъв начин не се отразява реално на околната среда и мобилността на хората.Много по-голям принос биха имали, например, добре напомпаните гуми на автомобилите по пътищата...
  • #10
    10 rate up comment 10 rate down comment
    до дошо ( преди 12 години )
    кое им е доказано на хибридите на тойота? вчера тука гледах тест на топ гиър и дори англичаните се изумиха че приус харчи повече отколкото бмв м3. това се казва *** кола. харчи много изглежда гадно и е бавна, кола за безумци.
  • #9
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Ime ( преди 12 години )
    "Журито обаче се спря на екологичен автомобил..."Пак политика...
  • #8
    7 rate up comment 14 rate down comment
    Дошо ( преди 12 години )
    Платена работа - бързат с наградата преди хлопнат вратите на поредната GM-издънка, наречена хлОпел.Хибридите са доказано японска територия.