IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Opel Ampera/Chevrolet Volt са „Автомобил на годината в Европа”

Във финала машините на GM изпревариха 6 конкурента за престижното отличие

Opel Ampera/Chevrolet Volt са „Автомобил на годината в Европа”

Оpel Ampera и Chevrolet Volt спечелиха титлата “Автомобил на годината 2012” . С връчването на тази награда на революционните електрически автомобили, журито съставено от 59 водещи автомобилни журналисти от 23 европейски страни, подкрепиха машините на General Motors.

 

Opel Ampera/Chevrolet Volt станаха безспорни победители с 330 точки срещу VW Up (281) и Ford Focus (256). Останалите претенденти за първото място в тази престижна класация бяха Citroen DS5, Fiat Panda, Range Rover и Toyota Yaris. Журито отново се спря на екологичен автомобил, както стори и през миналата година. Тогава за №1 на Стария континент бе избран Nissan Leaf. Преди него победители в конкурса бяха Volkswagen Polo, Opel Insignia и Fiat 500.


За първи път в историята на тази награда изборът на победител се прави във връзка с международното автомобилно изложение в Женева. Изпълнителният директор на Opel/Vauxhall, Карл-Фридрих Щраке и Президентът и Управляващ директор на Chevrolet, Сюзан Дохарти заедно получиха наградата “Автомобил на годината 2012” от президента на журито Хейкън Матсон.

Ampera и Volt станаха съвместно победители от общо седем финалиста в конкурса COTY. Първоначално 35 наскоро лансирани нови модела участваха в надпреварата. Критериите, според които журито прави своя подбор, са основани на достойнства като дизайн, комфорт, динамични показатели и особено много на иновативни технологии, както и ефикасност – области, в които Ampera и Volt доминират.

Volt и Ampera са спечелили множество международни награди включително и титлите “Световен зелен автомобил на годината 2011” и “Автомобил на годината 2011 в Северна Америка”. Моделите получиха отличия за безопасност като например, най-високата оценка от 5 звезди в тестовете Euro NCAP.



Ampera и Volt са първите електрически автомобили на пазара, с които собствениците им могат да отидат навсякъде и по всяко време. Литиево-йонен акумулаторен пакет с капацитет 16 кВтч в съчетание с високотехнологичният електромотор с мощност 150 к.с. осигуряват в зависимост от пътните условия и стила на шофиране  между 40 и 80 километра пробег, осигурен от батерията без каквито и да било вредни емисии. Колелата на автомобила се задвижват по електрически път във всеки един момент. В режим на удължен пробег, който се активира при спадане на заряда в батерията  до определен минимум, бензиновият двигател задвижва генератор, който осигурява необходимата за работата на електромотора енергия. В режим на удължен пробег автомобилът може да измине до 500 километра.

 

0 от 500
  • #7
    13 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Автомобила на годината ще бъде спрян през годината,най-късно догодина.Това е сигурно на 100%.Те в САЩ спират Волта,който изглежда много по-добре и е на двойно по-ниска цена,а това ли ще просъществува?В никакъв случай.Винаги съм бил ЗА новите технологии,хибридите и електромобилите,но на някаква разумна цена.В случая цената е неразумно висока.Тойота също предлагат хибриди.При тях обаче цените са много по-разумни,а техниката е с доказано качество,което ги прави продаваеми.
  • #6
    7 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Значи да чакаме да спрат и опелчето след Волта ...
  • #5
    3 rate up comment 8 rate down comment
    Do бб ( преди 12 години )
    Не са "някои хора", а един единствен *** - Дошо, тролското лайнио!Сещаш се, нали - онзи без кола,пари,гадже и приятели.Живее от злоба и ако не събере достатъчно "минусчета", не може да спи.А приза е уникален с това, че номинират автомобил, който действителността -хората и пазара отхвърлят.Днес наистина можеш да си купиш всякакви класации, щом това се е получило.
  • #4
    13 rate up comment 2 rate down comment
    бб ( преди 12 години )
    Анонимен, в статията преди VAG са изброени 5 други марки, но ти САМО VAG виждаш! Аман от коментарите ви! Не ви ли омръзна едно и също да пишете и навсякъде VAG да намесвате!? Някои хора тук са толкова заслепени, че освен VAG и Тойота друго не виждат!
  • #3
    15 rate up comment 3 rate down comment
    бавареца ( преди 12 години )
    лесно е да си журналист и да те викнат да обикаляш замъците по Лоара с това, да те черпят с хубаво вино и после да разправяш колко била добра. да кажат по добре колко от тези журналисти дето са гласували за това са си го купили със собствени пари.
  • #2
    6 rate up comment 14 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    ДОРИ И СПРЯНА ОТ ПРОИЗВОДСТВО ПАК Я ХАРЕСВАТ ПОВЕЧЕ ОТ ЕДНОДНЕВКИТЕ НА VAG.
  • #1
    20 rate up comment 2 rate down comment
    бб ( преди 12 години )
    От осанна до разпни го, но в обратен ред. Вчера спряха близнака Волт, днес днес обявяват "брат му" за Автомобил на годината в Европа. Луда работа!