IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Jeep с двойка, Honda - отличник по безопасност

Кросоувърът Jeep Compass се провали в краш-тестовете на Euro NCAP. Civic е сред най-безопасните коли.

Jeep с двойка, Honda - отличник по безопасност

Euro NCAP разпространи резултатите от краш-тестовете на два нови за европейския пазар модела. Това са Jeep Compass и Honda Civic, които си тръгват от тестовете съответно с двойка и шестица.

Наскоро обновеният Jeep Compass успя да запише едва две (от пет възможни) звезди в актива си. Компактният SUV е тестван с опционални странични въздушни възглавници за гръдния кош, но резултатите са показали ниски нива на защита, особено при страничен удар.

При фронтален сблъсък оценката на автомобила е била намалена, заради травмоопасен преден панел, който може да нанесе щети върху коленете и бедрата на водача, както и на пътника до него. Експертите са установили, че нивото на защита на гръдната област е много ниско и може да доведе до сериозни контузии. Незадоволително е и представянето по отношение предпазването на пешеходците. Единствения добър резултат от теста Jeep Compass е записал при удар отзад, имитиращ сблъсък от друг автомобил.

В тази връзка ще оставим да говорят цифрите. Jeep Compass в проценти:

61% - защита на възрастните пътници
71% - защита на децата в салона
23% - безопасен за пешеходците
43% - за активна безопасност

Успоредно с теста на американската офроуд машина, Euro NCAP обяви и резултатите от краш-тестовете на новия Honda Civic. При 9-тото поколение на фамилния хечбек нещата изглеждат съвсем различно. Автомобилът покрива всички изисквания и е отличен с максималния бал от 5 звезди. Не само това, но експертите посочват, че 5 вратия Civic е един от най-безопасните автомобили за Европа.

През 2010-та автомобилът бе отличен с награда за фирмената Collision Mitigation Braking System (CMBS) система, която се базира на радар и автономна спирачна система за предотвратяване на нежелани удари. Сега наградата е актуализирана отново. Максимален бал Civic получава за удар, имитиращ челен сблъсък с друга кола и за защита от травми във врата. Всички модели на Honda, тествани през последните 3 години са с оценка 5 звезди.

Ето и резултатите на Civic в цифри:

94% - защита на възрастните пътници
83% - защита на децата в салона
69% безопасен за пешеходците
86% - за активна безопасност

Европейският комитет по провеждане на независими краш-тестове на автомобили с оценки за активна и пасивна безопасност, както е цялото име на организацията, съществува от 1997 г. и неговите изпитания са най-важни при производството на всеки автомобил. От 2009-та насам организацията за тестване безопасността на автомобилите Euro NCAP завиши критериите си по отношение сигурността на автомобилите. Резултатите, които получават тестваните автомобили често рефлектират върху търсенето и пазарните цени.

Още краш-тестове от Euro NCAP

0 от 500
  • #31
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Няма да я видя,защото е в групата на рено клио и дачия логан.
  • #30
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    как къде далече пред теб. И с бинокъл да се взираш пак няма да я видиш.
  • #29
    2 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Къде е Audi RS4,тази тенекиена еднодневка?
  • #28
    5 rate up comment 1 rate down comment
    reventon ( преди 12 години )
    dosta dobur rezultat za civica
  • #27
    2 rate up comment 2 rate down comment
    бавареца ( преди 12 години )
    обратно бре човек. формулата дава пълната енергия на тяло с маса М. то я има и без да се движи - справка атимна бомба. и затова не може да се движи с С - защото тогава масата му трябва да е нула.
  • #26
    3 rate up comment 0 rate down comment
    До бавареца ( преди 12 години )
    Е кой пък ти е казал обратното? Освен това елементарни частици, макар и с нищожна маса могат да се движат с такава скорост. Формулата не доказва "защо всъщност те не могат да се движат с такава скорост", а каква ще е енергията им, ако с вижат с околосветлинни скорости. Пък за другата формула си прав - такава е.
  • #25
    2 rate up comment 2 rate down comment
    бавареца ( преди 12 години )
    долото уточнение е мое. и всъщност когато се зблъскат 2т джип с 1т кола най вероятно е колата да пострада много - нищо че има по висок рейтинг. просто тя ще понесе доста повече енергия от колкото когато я рейтват. а джипа обратно. така че се пазете от трамвай и особено локомотиви.
  • #24
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    хахахахха. тук някой са чели физика е така за забава. кинетичната енергия е 1/2ра от m.V2. и не го е измислил айнщайн а е още от класическата механика. а уравнението на айнщайн не дава енергията на тела които се движат със скороста на светлината , а обяснява защо всъщност те не могат да се движат с такава скорост. тя дава връзката между масата и енергията.
  • #23
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    "скороста по масата на квадрат дава енергията. Айнщайн го е написал още преди 100г."Само, че тази формула се отнася за тела, движещи се със свитлинна скорост, защото във формулата величината "с" е скоростта на светлината-малко под 300 000 км/с.E=m.c2
  • #22
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Теста не е безмислен, безмислено е да се сравява катастрофа между две различни по-маса превозни средства, напълно очевидно е че по-голяманта отнася по-малката, при сблъсък в стена или дърво с дебел дънер обаче, тази голяма маса вече играе за дървото, защото то няма да отскочи или да се огъне и да поеме удара, напротив удара цял целеничък със страшна сила ще поеме купето. За това са смислени тестовете, за да се види кой СУВ е по безопасен а при сблъсък с кола, колата винаги го отнася повече.