IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Jeep с двойка, Honda - отличник по безопасност

Кросоувърът Jeep Compass се провали в краш-тестовете на Euro NCAP. Civic е сред най-безопасните коли.

Jeep с двойка, Honda - отличник по безопасност

Euro NCAP разпространи резултатите от краш-тестовете на два нови за европейския пазар модела. Това са Jeep Compass и Honda Civic, които си тръгват от тестовете съответно с двойка и шестица.

Наскоро обновеният Jeep Compass успя да запише едва две (от пет възможни) звезди в актива си. Компактният SUV е тестван с опционални странични въздушни възглавници за гръдния кош, но резултатите са показали ниски нива на защита, особено при страничен удар.

При фронтален сблъсък оценката на автомобила е била намалена, заради травмоопасен преден панел, който може да нанесе щети върху коленете и бедрата на водача, както и на пътника до него. Експертите са установили, че нивото на защита на гръдната област е много ниско и може да доведе до сериозни контузии. Незадоволително е и представянето по отношение предпазването на пешеходците. Единствения добър резултат от теста Jeep Compass е записал при удар отзад, имитиращ сблъсък от друг автомобил.

В тази връзка ще оставим да говорят цифрите. Jeep Compass в проценти:

61% - защита на възрастните пътници
71% - защита на децата в салона
23% - безопасен за пешеходците
43% - за активна безопасност

Успоредно с теста на американската офроуд машина, Euro NCAP обяви и резултатите от краш-тестовете на новия Honda Civic. При 9-тото поколение на фамилния хечбек нещата изглеждат съвсем различно. Автомобилът покрива всички изисквания и е отличен с максималния бал от 5 звезди. Не само това, но експертите посочват, че 5 вратия Civic е един от най-безопасните автомобили за Европа.

През 2010-та автомобилът бе отличен с награда за фирмената Collision Mitigation Braking System (CMBS) система, която се базира на радар и автономна спирачна система за предотвратяване на нежелани удари. Сега наградата е актуализирана отново. Максимален бал Civic получава за удар, имитиращ челен сблъсък с друга кола и за защита от травми във врата. Всички модели на Honda, тествани през последните 3 години са с оценка 5 звезди.

Ето и резултатите на Civic в цифри:

94% - защита на възрастните пътници
83% - защита на децата в салона
69% безопасен за пешеходците
86% - за активна безопасност

Европейският комитет по провеждане на независими краш-тестове на автомобили с оценки за активна и пасивна безопасност, както е цялото име на организацията, съществува от 1997 г. и неговите изпитания са най-важни при производството на всеки автомобил. От 2009-та насам организацията за тестване безопасността на автомобилите Euro NCAP завиши критериите си по отношение сигурността на автомобилите. Резултатите, които получават тестваните автомобили често рефлектират върху търсенето и пазарните цени.

Още краш-тестове от Euro NCAP

0 от 500
  • #1
    11 rate up comment 49 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Хондата може да има повече звезди от Дипа, но ако двете се сблъскат челно със сигурност шофьора на Хондата ако изобщо оцелее ще вижда звезди цял ден след катастрофата докато го гибсират в гибсово корито. Докато шофьора на джипа най-много да се ядоса че колата му ще стои един месец в сервиза и ще трябва да пътува с такси. По принцип трябва да се дават повече звезди на по-масивните автомобили защото повечето са с тегло 2500-3000кг. и са като танкове пред коли като Хонда Сивик с 1200-1300кг.