IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford Focus - удобен за 97.5% от населението по света

Автомобилът е проектиран, използвайки последните 3D данни за човешкото тяло, за да отговаря на физиката на населението в света.

Ford Focus - удобен за 97.5% от населението по света


Focus е един от новите глобални модели на Ford, които се предлагат по целия свят. Конструирането на такъв глобален модел обаче не е лесна задача, тъй като той трябва да пасва на различните хора по света, независимо от техния ръст или тегло.

За да конструират автомобил, в който да се чувстват еднакво добре различни по възраст и раса хора, инженерите на Ford са използвали последните 3D данни за човешкото тяло.

„Използвахме глобална статистическа база данни, която ни даде точни представи за размерите на водачите от различните части на света,” коментира Ралф Гезанг, Инспектор по пътната обстановка. „Данните ни послужиха не само за височината, но и за различните видове телосложение. Тази информация ни позволи да се уверим, че над 97% от възрастното население на света може да седи удобно в новия Focus.”

Базата данни включва една от най-модерните антропометрични информации, като е направено сечение сред възрастни хора от различни континенти, които са сканирани с лазер от главата до петите. Например, преди 3 години 12 000 немци са били сканирани от SizeGERMANY. Тази информация е добавена към съпоставима база данни за хора от Китай, Япония, Северна и Южна Америка и е създаден компютърен 3D модел на хората с точните им размери, като височина, обиколка на талията, обиколка на ханша и дължина на краката.

Инженерите на Ford са използвали тази информация, за да направят виртуален проект на интериора на автомобила, вземайки предвид пространството, комфорта и безопасността на водача и пътниците.

„Последните 3D данни за човешкото тяло повлияха директно на разработката на седалките, формата на подглавниците и регулирането на волана и педалите,” коментира Ралф Нюрнберг, Мениджър по ергономията на купето. „Мястото за главата и краката на пътниците отзад също бе повлияно при визуализациите на 3D модела на човешкото тяло в нашите компютърни симулации за новия Focus. Освен множеството регионални различния, последните 3D данни за човешкото тяло отразяват и факта, че населението по света става все по-високо и тежи повече, а новият Focus взима предвид тази тенденция.”

Външните площи на автомобила също са били обект на изследване. Например, в някои региони на света, средната височина и дължината на ръцете е осезаемо по-малка, отколкото в останалия свят. За тези региони максималната височина на отваряне на задния капак е снижена за по-голямо удобство.

Китайци / Германци / Американци

0 от 500
  • #14
    1 rate up comment 4 rate down comment
    Do pradlioto ( преди 12 години )
    Delta be6e s golf1;delta2 s golf3; a deltata za koiato pi6a e poslednata-ne se pravi na o6tipan;6tom fokus ti haresva predstaviam si 6to za vkus ima6 PRADLIOOO. Forda ka=500 fiesta=mazda2punto fokus=mazda3delta mondeo=mazda6,te ford ve4e ni6to ne izmisliat sglobiavat 4ujdi modeli.
  • #13
    3 rate up comment 2 rate down comment
    КБ ( преди 12 години )
    Всеки има предпочитания. На мен лично Фокус ми харесва. Не живо изглежда много по-семпло, отколкото на снимки. Така е и с Астра. А за Ланча много пъти съм казвал - само Тезис от по-новите модели. Живял съм с Делта, но честно казано, един Голф 3 тогава изглеждаше на космически години пред нея. Говоря за оная делта от осемдесетте и началото на деветдесетте, защото друга не признавам. Следващата бе пръдня.
  • #12
    2 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Daje Lancia Delta,koiato ve4e e stari4ka e po-hubava ot tozi "globalen"model!
  • #11
    1 rate up comment 1 rate down comment
    RS1600 ( преди 12 години )
    117 години ако работи само 1 човек. Те са много :)
  • #10
    3 rate up comment 0 rate down comment
    До Учтивия Лос ( преди 12 години )
    Не. Написаното означава, че 95 процента от китайците са с ръст под този.Съответно - 2,5 процента от жените им са с ръст под съответния на картинката.
  • #9
    2 rate up comment 1 rate down comment
    КБ ( преди 12 години )
    Радиация, брат. Едните са пораснали от нея, другите им е разяла мозъка и не са преписали правилно.
  • #8
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Учтивият Лос ( преди 12 години )
    Английският ми не е много добър, но 180см среден ръст за китайците.. Нещо много порастнали ми се струват.
  • #7
    0 rate up comment 0 rate down comment
    КБ ( преди 12 години )
    Мда.
  • #6
    0 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    rs1600 milion chasa sa 117 godini, amy tochno tolkova im trqbva za da napravqt klasen a ne evtin produkt - mnogo si prav imash + ot men
  • #5
    1 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    xaxaaxaxaxxa :D chudqt sa kakvo da napishat... kakvo samo toy e dobre ergonomicheski smetnat :D