IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Не се шегуваме, Duster харчи 11 лева на 100 км

Подкарахме Dacia Duster LPG.

Не се шегуваме, Duster харчи 11 лева на 100 км

SUV автомобилите стават все по-популярни, тъй като предлагат комбинация от офроуд възможности и поведение по асфалтов път, като на лек автомобил. Имат и недостатъци – цената и потреблението на гориво (при бензиновите двигатели).

Румънската марка Dacia вече елиминира проблема с цената, като пусна на пазара достъпния модел Duster, а от няколко месеца има решение и за втория недостатък на бензиновите SUV автомобили – потреблението на гориво.

Решението им се нарича Duster LPG. Той не е оборудван със скъпоструващи високотехнологични системи, за да бъде по-достъпен за употреба, а с най-обикновена LPG (Liquid Petroleum Gas) инсталация.

Резултатът е SUV с цена под 20 000 лева*, който харчи около 11 лева на 100 километра.

Противниците на тези системи трябва да знаят, че при Duster LPG газовата инсталация е фабрично поставена и има срок на гаранция 3 години или 100 000 км. Трябва да знаят и че в багажника на Duster LPG няма бутилка – тя е "скрита" под колата и не влияе на пространството за багаж. Другата положителна черта е, че газовата уредба напомня за себе си единствено когато горивото в нея свърши (със звуков сигнал).

Вероятно повечето от вас са запознати с работата на този тип системи, но все пак сме длъжни да поясним. Двигателят винаги се стартира на бензин, а след като достигне определена работна температура, автоматично превключва на газ.

Докато карахме Dacia Duster LPG, се постарахме да открием разлика в динамиката на колата, като превключвахме от газ на бензин, но не открихме такава. От техническите характеристики на Duster обаче разбрахме, че разлика има, тъй като при работа с LPG ускорението от място до 100 км/час е с около секунда по-бавно, а максималната скорост на движение – с около 3 км/час по-ниска.

Разлика има и в потреблението на гориво. Според таблиците разходът на гориво скача с около 2 литра при движение на газ, но въпреки това инсталацията спестява поне 6-7 лева на всеки 100 км.

Иначе останалото си е същото – симпатичен, но грубоват външен вид, неособено комфортен салон и изненадващо приятно пътно поведение.

Както заключихме при първото си запознанство с Duster: "На външен вид колата е симпатична, личи си, че е замислена да създава усещане за добри офроуд качества: издути калници, голям клиренс, специфична форма на броните и т.н. Интериорът е най-слабото място на Duster, но ако не сте маниак по "изящните изкуства", ще го преживеете. Вътре има всичко необходимо (в по-скъпите версии)".

Сега добавяме още – изненадващо мека возия и изключително стабилно поведение в завои (за SUV). Duster наистина вози меко, а в завоите не се накланя, което позволява по-динамичен стил на шофиране. Като недостатък може да се отбележи нивото на шум в салона при движение по магистрала.

Цените на Duster LPG стартират от 18 408 лева без ДДС и от 22 090 лева с ДДС (*Duster притежава заводска хомологация N1).


Оценка на Duster LPG по десетобалната система

Приложимост в ежедневието – 10 (Duster се кара с лекота в гарда и извън него, както и по пресечени терени)

Надеждност – 10 (под капака работи двигател Renault, а задвижващата система е Nissan)

Оборудване – 6 (по-скъпите версии разполагат с всичко необходимо)

Пространство – 10 (просторен салон, голям багажник)

Цена/Качество – 10 (цена под 20 000 лева и гаранция от Renault-Nissan)

Качество на материалите – 5 (пластмасите в салона са твърди, но изглеждат добре)

Разход на гориво – 10
(около 11 лева на 100 километра при движение на газ)

Удоволствие от шофирането – 7 (стабилна и мека возия, директен волан, добра видимост, неособено динамичен двигател)

0 от 500
  • #48
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    ..егати и грозната щайга,хахахах
  • #47
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Дидо 8 на сто извънградски което при нас е7 лева
  • #46
    25 rate up comment 3 rate down comment
    Slav78 ( преди 12 години )
    Днес във форума е пълно с милионери, как ще карат коли като Дачия. Не е ли Бентли в най лошия случай S-класа не се качват. АЙ СИКТИР БЕ ЧИКИДЖИИ СМЕШНИ
  • #45
    6 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    НеуДАЧИЯ...Откога е нормално подобен автомобил да струва 32 хиляди?!?!
  • #44
    8 rate up comment 12 rate down comment
    Реклама! ( преди 12 години )
    ЗаДръстер - за задръстеняци!
  • #43
    18 rate up comment 10 rate down comment
    ЕNA ( преди 12 години )
    До PEA карам дизеловата версия Duster 110 коня 4x4 от една годинаq колата е на 60200 проблени никакви,има си всички екстри от които има нужда човек без излищни простотий, минах през вякакви немски *** на които неможех да им насмогна на ремонтите,колата като нова ми струваше 32000 с ДДС и си заслужава всеки лев.
  • #42
    10 rate up comment 8 rate down comment
    РЕА ( преди 12 години )
    Какво значение има дали е 36 или 38 хиляди...Тази Дачия не трябва да струва повече от 28 хиляди с всички екстри! 36 бона за Дачия?!?! Явно сте спали на течение! За тези пари можеш да си вземеш автомобил Нисан, а не румънска кошница, която е по-зле и от Great Wall на краш тестовете!
  • #41
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Евтино? Дизела 4х4 с ESP и пакета Лукс, като този на снимката е към 38к с ДДС. Къде е евтиното?=====================Не е повече от 34к - стига лъга.==============Сега е 36к. Като съм гледал цената навремето, сигурно е имало още нещо. Леко с обвиненята в лъжа!
  • #40
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Ето цените ( преди 12 години )
    http://***.dacia.bg/gamma/Duster/Prices.aspx
  • #39
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Евтино? Дизела 4х4 с ESP и пакета Лукс, като този на снимката е към 38к с ДДС. Къде е евтиното?=====================Не е повече от 34к - стига лъга.АРе искам да си вземете китайски джипове и да ви гледам сеира.