IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Opel Corsa - Отличен 4

АМ провери колко харчи най-икономичната Opel Corsa

Opel Corsa - Отличен 4

Горивата поскъпват постоянно, ние протестираме, но цената им (за сега) не се променя. Вместо да блокираме пътища, въпреки, че подкрепяме протестите, ние решихме да потърсим най-икономичните возила на пазара.

Един от най-ярките представители на тези возила, като изключим електрическите и хибридните автомобили, е Opel Corsa 1.3 CDTI ECOTEC.

Според немците моделът едва мирише нафтата, изразходвайки извън града 3.2 литра на 100 километра, а в него - 4.6л / 100 км. Средното потребление на гориво по каталог на Opel Corsa 1.3 CDTI ECOTEC с 95 к.с. и 190 Нм, е само 3.7 литра на 100 км.

Българинът не е доверчив, както и ние като такива, и за това решихме да проверим дали Opel не ни лъже. За целта подкараме въпросната Corsa, калкулирайки около 500 км. Шофирахме автомобила, както караме личните си коли, без да се стараем да пестим гориво.

В градски условия изминахме около 150 километра, използвайки колата най-вече сутрин и вечер за по около 10-15 километра. Останалите 350 километра шофирахме извън града, от София до хижа Гоце Делчев в Пирин и обратно.

Преди да съобщим "присъдата", ще подчертаем, че серийно Opel Corsa 1.3 CDTI ECOTEC се оборудва с гуми с ниско съпротивление при търкаляне и няма резервна гума. В нашия случай гумите бяха съвсем обикновени, зимни, а резервната гума беше сложена допълнително.

В 5-вратата компактна кола влязохме трима души с не малко багаж и ски оборудване. Т.е. така както пътуват повечето хора.

При връщането на колата, уредите показваха 4.0л /100 км средно потребление. Според Opel то трябва да е 3.7л  / 100 км, което някои могат да се определят като лъжа... , но все пак, като имаме предвид гореизброеното, оценката ни е Отличен.


Преди да кажете, че тези малки двигатели убиват удоволствието от шофирането, ще заявим най-отговорно, че ставаме все по-големи фенове на малките турбо-дизели (не само на Opel).

Двигателят на Opel Corsa 1.3 CDTI ECOTEC генерира 95 к.с. и 190 Нм, които са напълно достатъчни... честно казано не ни се вярваше, че някога ще кажем това, но наистина динамиката на автомобила е достатъчна, дори за шофьори с по-динамичен стил на шофиране..

Достатъчна е да изпреварите безпроблемно, дори в "Предела", да поддържате добра скорост независимо от наклона на пътя и да се чувствате достатъчно уверен зад волана.

Това е възможно благодарение на турбокомпресора с променлива геометрия, максималния въртящ момент, наличен от 1750 и 3250 оборота в минута, оптимизираните настройки на двигателя, новата настройка на трансмисията с по-дълги предавателни числа, сниженото с 20 мм. окачване и подобрената аеродинамика на автомобила.

Ако все пак резултатът на най-икономичната Opel Corsa ви се струва недостатъчно добър, трябва да знаете, че моделът е вече дори по-икономичен. Последната версия на колата разполага със Start/Stop система, която сваля потреблението в града до 4.2 литра на 100 километра, а вредните емисии - до 94 гр/км. (Очаквайте нашата проверка и на този модел)

Тестваната от нас версия (без Start/Stop система и с 5-степенна скоростна кутия) изисква 4.6 л/100 км в града, отделяйки 98 гр/км CO2. Ускорява от място до 100 км/час за 12.3 секунди и има максимална скорост на движение - 177 км/ч.

 
0 от 500
  • #29
    2 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 13 години )
    Mnogo podrujnici na taia pensionerska kola, bre! Jurnalistite sa vpregnali celata roda da cuka minusi. Nema da propadne deloto, ia.
  • #28
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 13 години )
    to do Pirin nema kude da kara6 s pove4e
  • #27
    7 rate up comment 3 rate down comment
    jack ( преди 13 години )
    vuzmojno e az imam passat 131hp i har4i 5,0 na 100 izvungradsko -estestveno ako kara6 do 120km/h
  • #26
    6 rate up comment 9 rate down comment
    lexus is200 ( преди 13 години )
    Kaito kaza 4e diesela e za predpo4itane e pulet ***(imaiki poredvid 4e cenata na dieseloviq dvigatel e s 5k otgore) ....Sushto zamisli se kolko sa rolki remuci ,vuzdushen i goriven filut na diesela i na bezina i togava kazvai 4e diesela e po dobre
  • #25
    15 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 13 години )
    Случи ми се да получавам уж чисто нова служебна кола, но беше на 1000 км а в жабката имаше програма на тест-драйв ( организиран само за медиите обаче ), в която имаше посещение на механа/ресторант/бар на всеки 2 часа. Не можете да си представите за един уикенд колко заведения могат да се обиколят !Така никога няма да прочетем негативни впечатления от тест-драйв, всички са коли са невроятни за нашите журналисти!
  • #24
    6 rate up comment 19 rate down comment
    Анонимен ( преди 13 години )
    ХАХАХА,тези от АМ ни взеха за канарчета...и един мармот завива шоколад...Интересно ми е само колко са получили за тази лъжа?
  • #23
    7 rate up comment 20 rate down comment
    bmw fan ( преди 13 години )
    Пичове от АМ,като пишете поне се старайте да сте обективни моля ви!Как така 3-*** човека и ски и т.н. и 1,3 двигател че и печка и вие говорите за ДИНАМИКА?!?Че и за изпреварвания по завоите???Наистина в този ценови диапазон възможнастите са много (пък и 25 к за базичка).Както и да е.Продължавайте все така динамично да летите с такива супер автомобили,а другия път вземете нещо 1.0 eco cdti biturbo и т.н. с 67 кс.,ама пак да обясните каква динамика какво нещо...Айде лека
  • #22
    15 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 13 години )
    Ti da ne kara6 F1 be 6ta *** v kavala!
  • #21
    3 rate up comment 22 rate down comment
    Анонимен ( преди 13 години )
    Ускорение до 100 за 12,3 секунди. За какви изпреварвания се говори тук, че не разбрах.
  • #20
    16 rate up comment 0 rate down comment
    аноним ( преди 13 години )
    анонимен карал ли си я?