IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Opel Corsa - Отличен 4

АМ провери колко харчи най-икономичната Opel Corsa

Opel Corsa - Отличен 4

Горивата поскъпват постоянно, ние протестираме, но цената им (за сега) не се променя. Вместо да блокираме пътища, въпреки, че подкрепяме протестите, ние решихме да потърсим най-икономичните возила на пазара.

Един от най-ярките представители на тези возила, като изключим електрическите и хибридните автомобили, е Opel Corsa 1.3 CDTI ECOTEC.

Според немците моделът едва мирише нафтата, изразходвайки извън града 3.2 литра на 100 километра, а в него - 4.6л / 100 км. Средното потребление на гориво по каталог на Opel Corsa 1.3 CDTI ECOTEC с 95 к.с. и 190 Нм, е само 3.7 литра на 100 км.

Българинът не е доверчив, както и ние като такива, и за това решихме да проверим дали Opel не ни лъже. За целта подкараме въпросната Corsa, калкулирайки около 500 км. Шофирахме автомобила, както караме личните си коли, без да се стараем да пестим гориво.

В градски условия изминахме около 150 километра, използвайки колата най-вече сутрин и вечер за по около 10-15 километра. Останалите 350 километра шофирахме извън града, от София до хижа Гоце Делчев в Пирин и обратно.

Преди да съобщим "присъдата", ще подчертаем, че серийно Opel Corsa 1.3 CDTI ECOTEC се оборудва с гуми с ниско съпротивление при търкаляне и няма резервна гума. В нашия случай гумите бяха съвсем обикновени, зимни, а резервната гума беше сложена допълнително.

В 5-вратата компактна кола влязохме трима души с не малко багаж и ски оборудване. Т.е. така както пътуват повечето хора.

При връщането на колата, уредите показваха 4.0л /100 км средно потребление. Според Opel то трябва да е 3.7л  / 100 км, което някои могат да се определят като лъжа... , но все пак, като имаме предвид гореизброеното, оценката ни е Отличен.


Преди да кажете, че тези малки двигатели убиват удоволствието от шофирането, ще заявим най-отговорно, че ставаме все по-големи фенове на малките турбо-дизели (не само на Opel).

Двигателят на Opel Corsa 1.3 CDTI ECOTEC генерира 95 к.с. и 190 Нм, които са напълно достатъчни... честно казано не ни се вярваше, че някога ще кажем това, но наистина динамиката на автомобила е достатъчна, дори за шофьори с по-динамичен стил на шофиране..

Достатъчна е да изпреварите безпроблемно, дори в "Предела", да поддържате добра скорост независимо от наклона на пътя и да се чувствате достатъчно уверен зад волана.

Това е възможно благодарение на турбокомпресора с променлива геометрия, максималния въртящ момент, наличен от 1750 и 3250 оборота в минута, оптимизираните настройки на двигателя, новата настройка на трансмисията с по-дълги предавателни числа, сниженото с 20 мм. окачване и подобрената аеродинамика на автомобила.

Ако все пак резултатът на най-икономичната Opel Corsa ви се струва недостатъчно добър, трябва да знаете, че моделът е вече дори по-икономичен. Последната версия на колата разполага със Start/Stop система, която сваля потреблението в града до 4.2 литра на 100 километра, а вредните емисии - до 94 гр/км. (Очаквайте нашата проверка и на този модел)

Тестваната от нас версия (без Start/Stop система и с 5-степенна скоростна кутия) изисква 4.6 л/100 км в града, отделяйки 98 гр/км CO2. Ускорява от място до 100 км/час за 12.3 секунди и има максимална скорост на движение - 177 км/ч.

 
0 от 500
  • #39
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    ми ти като земеш частите и окачването кво остава че да е от фиат?
  • #38
    10 rate up comment 0 rate down comment
    До онзи със служебна ( преди 13 години )
    Пич, ти откри топлата вода - журналистите и те се хранели! а от какво се хранят? От реклами разбира се. Ти какво очакваш? Да пишат, че дадена кола не става? Ами тогава съответната марка няма да рекламира при тях. И това си спомни за WV-билд! Да не би там да реклачират най-много италианските или френските компании? Естествно, че първи в техните тестове са ФВ, след тях Шкоад, Форд или Опел, после може по милост някоя японска марка и накрая останалите.Трябва дасе чете между редовете приятел!
  • #37
    2 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 13 години )
    Заглевието звучи доста подигравателно - отличен 4 ми мязе на добър ама по милост :D
  • #36
    12 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 13 години )
    До феновете на Опел.Трябва да знаете, че на този "опел" освен двигателя и платформата (демек цялото окачване и т.н.), са от Фиат Гранде Пунто
  • #35
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 13 години )
    "... ще заявим най-отговорно, че ставаме все по-големи фенове на малките турбо-дизели (не само на Opel)."Dizel1t, koito ste karali uvajaemi ot Automedia ne e na OPEL, a e na FIAT !!! No kolata ako be6e FIAT momentalno 6te6e da se iskara nai-golemiq bukluk!!! Italiancite dokazvat, 4e pravqt dobri motori-FAKT !!! 1.3 JTDm Dizel 95 konq na 1 ton kola e nap1lno dostat14en. Spored men razhod1t e realen.
  • #34
    16 rate up comment 2 rate down comment
    опелджия ( преди 13 години )
    Както винаги коментарите в този сайт граничат с хумора и научната фантастика. Не се научиха хората, които не са запознати с въпросния автомобил да не пишат за него, но нали сме Българи ... всички разбираме от всичко. До г-н "bmw fan", слез от 15 годишната баварска каручка, която караш и *** разгледай малко истински автомобили, които все още разполагат с повечето от конете си. Аман от *** с БМВ-та братче. Добре, че е БМВ събора да ви видим що за стока сте ...
  • #33
    1 rate up comment 12 rate down comment
    @ ( преди 13 години )
    "Случи ми се да получавам уж чисто нова служебна кола, но беше на 1000 км а в жабката.. " ха,ха,ха,казанлъшкия *** е покрил по-високо ниво за малоумност..:))) Никой не го брои за човешко същество,кучетата по улицата са предизвикват повече съчувствие,но ромчето си представя,че някой му дава служебна кола..!!!! Е,няма такъв ***!Беднотията какво ли не прави!Поне си правим купон за негова сметка...:)))
  • #32
    5 rate up comment 10 rate down comment
    Sly ( преди 13 години )
    Корсата е супер, ама с грешния мотор.Мотора трябва да е 1.7 цдти.
  • #31
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 13 години )
    Ne be,pi6e edin beden fen na koreiski bokluci,ot pet imena.
  • #30
    12 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 13 години )
    Пенсионерска... така ли е модерно да се вика вече на всяка кола която не ви харесва... преди на мерцедес викахте пенсионерски автомобили ... сега опел ... а вие какво искате народа масово да кара японски кокошарници ли ?