IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

200 км/ч = 500 лева

Приеха нови, по-строги глоби за шофиране с превишена скорост.

200 км/ч = 500 лева

Според новите правила, ако превишите скоростта с 50 км/ч. и карате в града, ще трябва да платите 350 лева, като книжката ви ще бъде отнета за период от 3 месеца. За всеки следващи 5 км/ч. отгоре, глобата се увеличава с 50 лева. Същото важи и при движение извън града, но там глобата е в размер на 300 лева.

Така ако летите по магистралата с 200 км/ч ви чака глоба от 500 лева, а ако повторите същото упражнение, глобата скача двойно.

Друга новост е, че свидетелството за управление на МПС няма да се отнема при превишаване на допустимата скорост с 31 км/ч. Книжката ще се отнема само при системни нарушения - ако скоростта бъде превишена три или повече пъти в рамките на 12 месеца.

Промяна има в санкцията за движение в автобусна лента - глобата скача от 20 на 50 лева.




За да се справи с нарушителите държавата ще инвестира сериозно в средства за видеонаблюдение. Сега КАТ разполага с едва 15 видеорадара, но броят им ще нарасне до 300-400, сочи информацията.

Въвежда се също така електронен фиш, за нарушенията установени с камери. Той ще се издава на собственика на автомобила, без значение кой шофира.

МВР ще изпраща електронния фиш с препоръчано писмо с обратна разписка. В 14-дневен срок собственикът ще трябва да заплати глобата или да предостави данни за лицето, извършило нарушението. Тогава първият фиш ще се анулира и ще се издава нов на лицето, посочено в декларацията.

В 7-дневен срок от получаването на електронния фиш може да се направи писмено възражение пред директора на местната структура на МВР. Новият фиш подлежи и на обжалване в 14-дневен срок от получаването му. Въпреки това водачът, на който е наложен, трябва да внесе 70% от размера на глобата. Останалите 30% ще доплати, ако съдът потвърди жалбата.

Не може да се обжалват електронни фишове до 50 лева, сочи информацията.

При санкционирането по този начин не се отнемат контролни точки.

 

0 от 500
  • #12
    13 rate up comment 0 rate down comment
    Ford Fiesta ( преди 13 години )
    Така...Преди седмица две, изказах едно свое мнение за жертвите по пътищата тая година. Няма да се повтарям. Само ще кажа, че тия наказания няма да стреснат нарушителите. Единствено стряскащото е отнемането на шофьорска книжка. Но аз бих попитал. Какви наказания ще имат румънци, турци и гърци, минавайки с +30 км/ч 5-6 км преди Дунав Мост, засечени с тая камера? Защото аз всеки ден карам с 50-60 по целия участък и винаги ме изпреварва я някой румънец, я някой турски тир. Точно на тая камера станаха няколко идентични катастрофи каращият с 50, бива отнесен отзад от някакъв пътен убиец. Съвсем не са приятни на вид тия катастрофи. Тоя отпред, е без багажник отзад. Ами ако нас задната седалка се вози човек, който не си е вдигнал подглавника както често става или изобщо няма такъв? ТА мнението ми бе, че вдигането на глобите няма да намалят нарушителите, както си мислят управляващите. Причината е съвсем друга и тя не е свързана с патрулките и завишените наказания. Само след година-две, жертвите по пътищата ни ще се възстановят до предните нива, поради възстановявеащата ни се икономика. Последните 2-3 години бяха продадени много малко нови автомобили, както и такива на малка възраст. Това неминуемо ще се отрази в бъдеще на жертвите по пътищата ни и никакво завишение на наказанията няма да помогне с тия дараци, които 80 % от нас карат. Запомнете това, ще ви го припомня в скоро време, ако тоя сайт го има още :)
  • #11
    13 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 13 години )
    И старите глоби биха били възпиращи, стига да се събираха реално. И по 1 милион да направят глобите, след като не се събират няма смисъл. Така само увеличават мизата на подкупните ченгета.
  • #10
    4 rate up comment 1 rate down comment
    p ( преди 13 години )
    "отнемьнето" WTF?!
  • #9
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 13 години )
    Мисля, че вече не се отнемат точки.Тъпо е, че махнаха отнемьнето на книжката до 50.А за veso : "*** !!!"
  • #8
    5 rate up comment 0 rate down comment
    metal ( преди 13 години )
    Защо не сте засегнали въпроса с отнемането на точките нито в стария нито в новия правилник?
  • #7
    4 rate up comment 33 rate down comment
    veso ( преди 13 години )
    e 6to kolata moje da varvi s 200,konstruktorite po tapi li sa ot na6te deputati
  • #6
    18 rate up comment 1 rate down comment
    smigul ( преди 13 години )
    Докато успеят да ти отнемат всичките точки, ще си фалирал. Това е новият закон. Карай си с 55 и не повече щото яка ти дупара.
  • #5
    14 rate up comment 0 rate down comment
    Иво ( преди 13 години )
    а колко точки се отнемат,ако може сайта да поясни,за всяко едно от нарушенията.Старата е 4 точки от 21 до 31 км,има ли промени,така са написани нещата все едно няма да се отнемат..
  • #4
    18 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 13 години )
    На простия български ***, не му се спазват закони!Обаче в Западна Европа, веднага разбират какво е да те вкарат в затвора за неплатени глоби за паркиране!
  • #3
    46 rate up comment 4 rate down comment
    :D ( преди 13 години )
    Прав си че са малко, но поне знаците да са си на точните места, а не знак 40, а серщу тебе прав път 2 км...