IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

200 км/ч = 500 лева

Приеха нови, по-строги глоби за шофиране с превишена скорост.

200 км/ч = 500 лева

Според новите правила, ако превишите скоростта с 50 км/ч. и карате в града, ще трябва да платите 350 лева, като книжката ви ще бъде отнета за период от 3 месеца. За всеки следващи 5 км/ч. отгоре, глобата се увеличава с 50 лева. Същото важи и при движение извън града, но там глобата е в размер на 300 лева.

Така ако летите по магистралата с 200 км/ч ви чака глоба от 500 лева, а ако повторите същото упражнение, глобата скача двойно.

Друга новост е, че свидетелството за управление на МПС няма да се отнема при превишаване на допустимата скорост с 31 км/ч. Книжката ще се отнема само при системни нарушения - ако скоростта бъде превишена три или повече пъти в рамките на 12 месеца.

Промяна има в санкцията за движение в автобусна лента - глобата скача от 20 на 50 лева.




За да се справи с нарушителите държавата ще инвестира сериозно в средства за видеонаблюдение. Сега КАТ разполага с едва 15 видеорадара, но броят им ще нарасне до 300-400, сочи информацията.

Въвежда се също така електронен фиш, за нарушенията установени с камери. Той ще се издава на собственика на автомобила, без значение кой шофира.

МВР ще изпраща електронния фиш с препоръчано писмо с обратна разписка. В 14-дневен срок собственикът ще трябва да заплати глобата или да предостави данни за лицето, извършило нарушението. Тогава първият фиш ще се анулира и ще се издава нов на лицето, посочено в декларацията.

В 7-дневен срок от получаването на електронния фиш може да се направи писмено възражение пред директора на местната структура на МВР. Новият фиш подлежи и на обжалване в 14-дневен срок от получаването му. Въпреки това водачът, на който е наложен, трябва да внесе 70% от размера на глобата. Останалите 30% ще доплати, ако съдът потвърди жалбата.

Не може да се обжалват електронни фишове до 50 лева, сочи информацията.

При санкционирането по този начин не се отнемат контролни точки.

 

0 от 500
  • #32
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Миро ( преди 13 години )
    Всичко хубаво, ама това с обжалването ме втрещи. Как така , за да обжалваш трябва да си внесеш 70% от сумата и ако съда реши , да доплатиш останалите. Ами ако мога да докажа невинността си, то пак ще трябва да плащам. Къде се е чуло и видяло това? Виновен дори и след доказване на обратното.
  • #31
    1 rate up comment 0 rate down comment
    някой ( преди 13 години )
    ми като не спреш и куките са с видеорадар после ще те посетят у вас!!
  • #30
    1 rate up comment 5 rate down comment
    BMW ( преди 13 години )
    az mislq ako sum previ6il mnogo skorosta hi4 da ne im spiram,da varqt posle da me gonqt smotanite policai
  • #29
    1 rate up comment 2 rate down comment
    АСТРА ( преди 13 години )
    ходете си у перник ***!!!
  • #28
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 13 години )
    не се кара бързо,за да се стигне по-бързо,а за повече кеф
  • #27
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Slav78 ( преди 13 години )
    Моя баща има един лаф, че ЗАКЪСНЯЛ НЕ БЪРЗА :)
  • #26
    2 rate up comment 9 rate down comment
    ПРЕДЛОЖЕНИЕ ( преди 13 години )
    Строго да се забрани на всякакви фиести, дачии,рена лади, москвичи и тем подобни да карат на магистралите!! Да си правят "икономиите" по второстепенните пътища и да не се пречкат на истинските коли, защото така създават опасност на пътя за останалите водачи на МПС!
  • #25
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Ime ( преди 13 години )
    "az" не си съвсем прав. Да махнат ограниченията на магистралите? Какви магистрали? Та на магистрала Тракия и 130те, разрешени сега, са и много...Минималното ограничение на скороста на много места в Европа е наполовина от максималната разрешена. Т.е. на магистрала с разрешен120, минималните са 60км/ч. Стига с тези глупости че трябва да са поне 100.Бтв-от опит съм забелязал, че при скорост +20 пристигаш има няма само 5 минути по- рано, не е ли по- добре да излезеш от вкъщи с тези 5мин по- рано?
  • #24
    5 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 13 години )
    Като чета коментарите разбирам, че тази държава никога няма да се оправи. Всеки втори обяснява как пътищата и знаците му били виновни и за това трябва да кара с превишена скорост или по-точно да НАРУШАВА закона.Само не разбирам какво лошо има като се кара по-бавно? Като бързате да не стигнете много по-рано за където сте тръгнали? А и като гледам как си губите повечето време по сайтове като този значи 10-20 минути пътуване повече няма да ви се отразят зле.
  • #23
    0 rate up comment 0 rate down comment
    pepino ( преди 13 години )
    "В 7-дневен срок от получаването на електронния фиш може да се направи писмено възражение пред директора на местната структура на МВР. Новият фиш подлежи и на обжалване в 14-дневен срок от получаването му. Въпреки това водачът, на който е наложен, трябва да внесе 70% от размера на глобата. Останалите 30% ще доплати, ако съдът потвърди жалбата"Защо трябва да плащам нещо което не е сигурно дали е правилно?? И дали ако съда уважи жалбата, ще ми върнат парите веднага, при това с лихва??